Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růžové kombinace

hodi se k sobe? 07. zář 2015 12:42 #300473

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Květo,bude to ladit.
Poslední úprava: 10. zář 2015 18:54 od jana H.

Růžové kombinace 10. zář 2015 10:27 #300622

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Pokud by se někomu chtělo kouknout na zamýšlený záhon a přidat připomínky, budu vděčná. Velikost květů nemám v měřítku.
Plné slunce.
Zleva - Rosarium Uetersen, Midsummersnow, Astrid Lindgren, Ghislaine de F., před ním 2x Lady Emma Hamilton a poslední dvojce Tess of the d´Urbervilles a Pastella.

Obrzek1.jpg
Následující uživatel poděkoval: Ajka, alenak, Lucie

Růžové kombinace 10. zář 2015 11:05 #300623

• Lucie
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 149
Genoveso, osobně bych dala před Ghislaine něco asi okatějšího, než Emmu. Tady ty dvě popínavé růže na pozadí dělají trochu podobný barevný efekt jako Ghislaine 1.bp.blogspot.com/-hziSBb-Or34/Utradx0ze.../s1600/done-0059.jpg 4.bp.blogspot.com/-F705gYPfRFM/UtnqPngKp...Bs/s1600/benny-2.jpg a jsou kombinované s tmavší růží, v tomto případě Benny Lopez :)
Následující uživatel poděkoval: Genovesa

Růžové kombinace 10. zář 2015 17:41 #300637

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Hm, možná máš pravdu. A myslíš, že by bylo blbé zasadit tam jednu Emmu na stranu a vedle hned před Ghislaine nějakou tu výraznější růži? Tak aby se s ní Emma trochu propojila?
Já bych tu Emmu moc chtěla, oranžovou můžu.

Růžové kombinace 10. zář 2015 21:03 #300644

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Genoveso, snažím se doporučením na osázení vyhýbat.
Každý máme jiný vkus, každému se líbí něco jiného.

V tomto případě se vyjádřím ( páč GdF, no :laugh: )

předpokládám, že stejnak finálně skupinky budou propojené.
je vidět, že ( tyto ) růže nemáš nakoukané. To neva, stejnak tvorba záhonů je proces. U mne dlouhodobý, musím říct. :lol:
Mění se vkus, mění se požadavky majitele. Nesnaž se to sfrknout najednou.

u GdF máš ( asi ) několik voleb barev, kam jít.
- oheň - teplé barvy = or.,mer., broskev. Ne růžová ( tudíž ne sousedství A.Lindgren bez nějakého přechodu, ale třeba se tobě bude líbit ).
Jako odražení ( třebas ) nějaká jedna teplá, červená ( i tmavě ).

- bílá + tóny žluté

- pastelkově modrá nebo fialová ( ale to už by moje volba nebyla ). Mj. - se na plném pálí
--
Vždy počítat s tím, že GdF je monstrum. Takže, závěr: mně by se k ní L.E.Hamilton barevně líbila, ale je hodně vůči GdF nízká. Čili ano, ale víc ks. Spíš ještě dodat nějakou cca 130 - 150 cm vysokou růži a L.E.H až v podstatě do třetí lajny, na kraj. Moje mají cca 60 cm.
--
Následující uživatel poděkoval: Genovesa

Růžové kombinace 10. zář 2015 21:16 #300646

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Květo děkuji za vyjádření. Máš pravdu, nakoukané je nemám. Je docela možné, že to časem přeryju...
Astrid L. a GdF by měla oddělit ta převislá bříza (pendula youngii), co měla mít až 5m v průměru a měla tu mezeru už dávno zarůst...No, je tam 4 roky a furt stejná :huh: . A. Lindgren bude v popředí, GdF bude zasazený v zadní linii na úrovni té břízy. Pokud to nepůjde, Astrid odkloním.
Doporučíš mi prosím nějakou tu vyšší růži mezi GdF a Lady E. H. na odražení v teplém tónu, která by s Emmou ladila? S tímhle mám fakt problém. Moc děkuji.

Růžové kombinace 10. zář 2015 21:26 #300647

• hana.johana
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Prosím, poradíte?
Představte si záhonek, který je dlouhý asi 3,5m a široký asi 1,5m. Je ve svahu, v zadní části bude kamenná zídka. Pohledově bude záhonek situovaný jih-sever. Na západní straně je vzrostlá jabloň, na východní straně je chatička s terasou (z té bude také vidět na budoucí záhonek). Ve spodní části bude možná také nižší zídka a nebo tam zůstane travnatý svah.

Vlastníci zahrádky jsou fanoušci do stromů a keřů a paní se zakoukala do plnokvětých romantických růží a nějaké by si moc přála. Já bych je ráda zkombinovala i s ostatními typy růží - mnohokvěté, drobnokvěté, pokryvné. Barevná kombinace BÍLÁ-ŽLUTÁ-ČERVENÁ a přidat trvalky. Růže by měly vonět (aspoň ty keřové a záhonové).

Já bych moc potřebovala poradit s těmi keřovými romantickými. Nejsem si jistá Austinovými růžemi, protože si nejsem jistá, jestli by paní majitelová akceptovala klopení květů u keřových růží a také skoronutnost střihu po prvním kvetení u jeho růží.

Zkrátka měly by to být růže pro úplně nepolíbené růžaře.
Zkusím přiložit foto, není ale moc dokonalé. Ta švestka bude pokácená.
.....a předem díky.Hanka
P9080125.jpg

P9080126.jpg

Růžové kombinace 11. zář 2015 07:41 #300653

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Hanko, chvilku jsem nad tím dumala a zjistila jsem, že vlastně nevím, co ti doporučit, protože růže v těchhle barvách mám povětšinou angličanky, nebo jsou zatím mlaďounké a těžko je můžu zatím doporučovat.
Zatím z bílých středně vysokých je vynikající Alabaster : www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.44020 , viděla jsem jí v několika zahradách, vždycky úchvatná a zdravá, i u mě je, ačkoliv sázená napodzim. Zdá se, že bude čistě bílá ( smetanová), bez změn barvy při odkvětu.
Zatím velmi dobře se jeví i Lions Rose. Tohle léto jí dávalo dost zabrat, je také nová od podzimu, ale mezi ostatními vynikala vitalitou na první pohled. Právě jede třetí vlnu kvetení. U mě je tedy hodně dožluta, což v téhle barevnosti nebude vadit.

Jinak pozor, řada bílých růží odkvétá s takovým tím růžovým tečkováním...

Ze sadovek neporadím, v rámci těchto specifikací mám jen Vierge Folle.

Červené prakticky nemám, mám jen novou Gospel : www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.27415.1 , zatím se hodně snaží, ale pálila se na slunci, bylo by třeba dát jí někam, kde jí ta jabloň bude od západu odpoledne stínit.

Ale on se někdo přidá se zkušenostmi a nakonec nebudeš vědět, co dřív vybrat ;)
Poslední úprava: 11. zář 2015 07:42 od Jana V..
Následující uživatel poděkoval: hana.johana, Jikra, Ajka

Růžové kombinace 11. zář 2015 14:57 #300668

• Květa
  • Moderator
Genoveso, do kombinací jsem špatný rádce.
Nepreferuji sladké, jemné kombinace, barevně snesu ledacos ( hlavně když to roste a kvete ). A jsem neukázněná, mám ráda džungli.. no prostě moc věcí pro které neradno na mne dát.

Dám ti jen pár bodů k zamyšlení, ano ? :
- bříza vysaje vodu z širokého okolí. Aby ti tam nějaká růže v sousedství prosperovala ( = byla pěkná ), mělo by se ( krajní případ ) jednat o pionýrku, sucho akceptující. Samo ti nikdo na ani 80 % neřekne, jak tomu bude ve skutečnosti, v letech. Ale praxe praví - počítej s tím.
Čili GdF do těchto podmínek je dobrá/únosná volba. Austinka ( dle mých zkušeností, navíc, bydlíš-li v sušší a teplejší oblasti ) ti tam nemusí jít - viz ty moje "nářky" o suchu.

- žluté a i v podstatě červené růže nepěstuji, nemám s nimi delší praktickou zkušenost. Těch pár, které mám, by ke GdF barevně nešly.
Jsou tu jistě povolanější, kteří je mají.
Mj., jsme ( o5 ) u nabídky českých školek. Nevybrala bych si. Jedinou eventualitou, kt. mne napadá, by mohla být Ilmenau ( Pelcovi ). Květ má velikostně i typově podobný GdF, ( ale ? ) byl by to poměrně velký kontrast. Možná bude habitem pak chtít obruč.
Event. počkat až zveřejní nabídku Dresla ( odlišný sort. ) jestli se nějaká nenajde pak tam.
Moje rad by zněla :
Před GdF zasaď Crocus Rose, před ně L.E.Hamilton. Po jedné - člověk si ověří, jestli tam půjde |( bude se mu líbit, souzní s ní ). Dokoupit se dá více ks vždy, později. A člověk nevykrvácí najednou.
V roce příštím pak sama uvidíš, kam tě srdce potáhne. Jestli k červené nebo k pastelkám ( oranžádám ).
Poslední úprava: 11. zář 2015 15:00 od Květa.

Růžové kombinace 11. zář 2015 15:10 #300669

• Květa
  • Moderator
Hanko, pro tebe - zhruba to, so jsem psala ( červené + žluté ) výše.

Co se týče bílých - letos jsme hodně meditovaly nad sněhobílými růžemi. Opravdu čistě bílými. V podstatě jsme se shodly nad tím, že ( a teď hodně zužuji, páč opravdu se všemi bílými na světě nemám zkušenost :laugh: ) jsou to cimprdlíny. Stačí na ně slzu ukápnout a květ je poškozený ( přeháním, samo ).
Jakmile má růže štych jiné barvy, situace bývá o třídu lepší.

I proto bych ti poradila jako "bílou" romantickou růži o5 Crocus Rose. Je to růže vděčná, nevyžaduje zpětný střih ( nedělám ho ), vzkvétá i v péči nováčka. Event. pak Sweet Blondie. Pokud i ji vnímáš jako růži romantickou. Já ano.
Moderátoři: Eva L., Květa