Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růžové kombinace

Růžové kombinace 15. zář 2015 20:58 #300764

• hana.johana
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Výsledný dojem? Snad trochu ´cirkusu´ v té záplavě zeleně. Myslím, že majitelům zahrady v průběhu sezony schází barevnost. Na jaře všude azalky a rododendrony a bohatě kvetoucí keře a v létě jen zelená v různých odstínech.

To víte, že jsem navrhovala spíše chladné barvy růží( zkoušela jsem kombinaci růžové-bílé-tmavě červené/purpurové/fialové), ale to je moc neoslovilo. Chtějí barvy. Pořád si to v hlavě přehrávám, kreslím na papír různé kombinace, hltám vaše rady a nápady.

Možná, že nakonec bude bílá růže tou hlavní a k ní budu přidávat ostatní.
Zatím mám čas, stavební práce budou teprve probíhat. Ale chtěla bych ty růže objednat na příští jaro. Hanka
Následující uživatel poděkoval: Iveta, Ajka

Růžové kombinace 23. zář 2015 18:04 #300908

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Kamčule, vysvětlení, proč jsem nedala f. Vítacího.
Absence foťáku.

Jednu z mála fotek jsem pořizovala 18.6, kdy tu byla návštěva kvůli Marii-Luise Drevon. Ta v té době byla v plném květu, valná část Vítacího ale byla ve stadiu poupat.
Dost fotek jsem už dávala ve šlechtitelských diskusích. Na pár ještě nedošlo ( Massadovky ). Ptž. jiné fotky nemám, nechtěla jsem ( se ) opakovat.

DSC04659.jpg

Docela mne to, že letos nemám zadokumentován ten vejbuch květů, mrzí.

DSC04657_2015-09-23.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., Kaja, Evka, Kamcule1, Iveta, ivik, Ajka, alenak

Růžové kombinace 23. zář 2015 20:00 #300922

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Květo, blednu závistí a současně se mi sbíhají sliny :P ( asi pavlovův reflex :laugh: ).

Růžové kombinace 23. zář 2015 21:33 #300927

• Anonym
Taky slintám. Prosim, prosim co je to za tu bílou ?

Růžové kombinace 23. zář 2015 22:36 #300928

• AlenaC
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 257
Náááááááádherný. To je květů. Taky jsem zvědavá co to je za růže ? Prosím o jména :)

Růžové kombinace 24. zář 2015 06:56 #300929

• Kamcule1
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 310
Děkuji, děkuji i za to málo.
Je to taková nádhera, ta kombinace je pro mě dechberoucí.

Růžové kombinace 24. zář 2015 10:13 #300933

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3936
Květo, máš cit i velký dar pro kombinaci květů i barev, moc, moc pěkné. :woohoo:

Růžové kombinace 24. zář 2015 19:35 #300944

• Květa
  • Moderator
vezmu to popořadě -
bílá růže je Kordesův Herkules ( skupina Zapráno :laugh: )

DSC04663.jpg

v prvním flóru je květy obalený, někdy mívají až starorůžovou či skořicový nádech. V flóru druhém je obvykle u mne na květy skoupý. Letos suchem se druhá vlna nekoná ( jeden kvetoucí výhonečíček z těch silných prutů ).
Geny sadovky nezapře, mohutnější.
Poslední úprava: 24. zář 2015 20:29 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Evka, Kamcule1, Iveta, Jarka, Ajka

Růžové kombinace 24. zář 2015 20:06 #300945

• Květa
  • Moderator
AlenoK, usnadním si práci, :lol:
Loni jsem f. dávala, obsáhle elaborovala.
www.krasneruze.cz/index.php/forum/2-re/2...ace?start=570#289914

Několik poznámek :
- samotnou mne po vyhledání překvapilo, o jaký kus růže poporostly. Proti loňsku jaro nebylo tak suché, zima mírná, věc první. Věc druhá - převážná většina růží je nyní čtyřletá.

- dodatek k tomu, co jsem psala loni:
stále víc mne udivuje, jak v tomto záhoně růže bují. Ano, nejsou otravovány trvalkami, leč po 15 - 20 cm ornice je utemovaná vápenná navážka, kde by teoreticky růže měly trpět chlorozou či nerůst. Zatím ( ? ) tomu tak není. Chlorotické nejsou ani růže na multifloře o které se uvádí, že vápno ( vyšší pH ) netoleruje.
- dneska bych ( kdybych bývala byla věděla, jaké hydry z nich budou ) volila trochu jinou kombinaci. Zejména vypichuji Midsummersnow. Ač jsem ho znala z HK ( úhledný 60 cm vysoký keřík, nikam se netlačící ) u mne je z něj košatý + stojící monolit o šířce min. 130 cm. Utlačuje vše v okolí.
Stříhám ho hluboko, nehnojím ho - je mu to šumaputna. Naroste opět do těch samých rozměrů. ( Nehudrám, je to můj oblíbenec.. ).
- druhou "problémovkou" je pak Durance-Ancian Rose. Loni jsem to příliš v popisu nerozebírala, ale..
Mám ji již 5 let. Přesazovaná po jednom roce do Vítacího.
Nevím si s ní rady. Každoročně - ať prší nebo nikoliv - se skoro všechna poupata I.flóru nerozvinou, slepí, dělají seno. Kdysi jsem četla, že toto dělá, myslela jsem, že se bude jednat o přechodnou záležitost. Ne. Vždy se u mne mísí vztek s lítostí, když jí poupata odstříhávám. ( Jako ono je jich několik set, které přijdou nazmar. Nepřeháním ! Letos jsem to počítala, odstranila jsem 30 květních výhonů, v každém bylo minimálně 25 květů. )

P1180198_2015-09-24.jpg

V druhém flóru tyto problémy nemá, kvete spolehlivě a bohatě.

- Vykutat jamku do toho kamení je opruz. Jelikož loni zmiňovaní nováčci si tak "čestné" místo nezaslouží, pokusím se je na podzim vyndat. Sama jsem zvědavá, jestli to zvládnu nebo růži přervu. Dávat pryč budu Pope John Paul II ( nesedí tam ksichtově ) a La Roche Guyon ( barevný úlet, ach jo, ty katalogové fotky ).
Pokud se růže povede vyrýt bez poškození, přemístím i Ventilo ( droboučké ).
Poslední úprava: 24. zář 2015 20:33 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Evka, Kamcule1, Ajka, alenak

Růžové kombinace 24. zář 2015 20:29 #300950

• Květa
  • Moderator
Letos do záhonu přibyly pouze 2 růže - šedavá Quai des Brumes
( Griselis ). Líbí se mi, menší květy.
Druhá pak Austinova The Lady's Blush

Ještě přidám -

DSC04664.jpg

Bicentenaire de Guillot a Domaine de Charance
( aby Ajko bylo vidět, že s tou mou citlivostí to není až tak .. :laugh: )
BdG - je tam druhým rokem. Květy mají ( pro mne ) moc krásnou barvu. Bohužel se na slunci pálí. Výdrž max. 3 dny.
Domaine de Charance - to je růže, u které mi rozum nebere politiku šlechtitelských domů. Guillot ji již v sortimentu nenabízí. Přičemž - ona je naprosto zdravá, učesaná. Květy nepřetržitě celou sezonu ( nekecám ). Obrovskou výdrž, voní, tolerují horko i déšť. To mi hlava FAKT nebere.

Letos - v těch parnech - měly květy meruňkové srdce, poprvé.

Poslední zastavení - Marie- Luise Drevon.

DSC04648.jpg

Toto je první flor. Nyní má 150/160 cm. Kvete velmi dlouho. Ona po sestřižení udělá 4 - 5 nových silných výhonů na každém stonku, kromě nich ještě ( tak mimochodem, neplánovaně :laugh: ) vyhodí odněkud zdola další silnou boční větev, která pak kvete později vůči ostatním.
Silně voní. Klasická růžová vůně.

poslední je zpětný pohled na záhon ( zatracená nepeta )

DSC04644_2015-09-24.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, varouch, Evka, J.A.P.N, Kamcule1, Iveta, Jarka, Ajka, Genovesa a tento uživatel má 1 dalších poděkování
Moderátoři: Eva L., Květa