AlenoK, usnadním si práci,

Loni jsem f. dávala, obsáhle elaborovala.
www.krasneruze.cz/index.php/forum/2-re/2...ace?start=570#289914
Několik poznámek :
- samotnou mne po vyhledání překvapilo, o jaký kus růže poporostly. Proti loňsku jaro nebylo tak suché, zima mírná, věc první. Věc druhá - převážná většina růží je nyní čtyřletá.
- dodatek k tomu, co jsem psala loni:
stále víc mne udivuje, jak v tomto záhoně růže bují. Ano, nejsou otravovány trvalkami, leč po 15 - 20 cm ornice je utemovaná vápenná navážka, kde by teoreticky růže měly trpět chlorozou či nerůst. Zatím ( ? ) tomu tak není. Chlorotické nejsou ani růže na multifloře o které se uvádí, že vápno ( vyšší pH ) netoleruje.
- dneska bych ( kdybych bývala byla věděla, jaké hydry z nich budou ) volila trochu jinou kombinaci. Zejména vypichuji Midsummersnow. Ač jsem ho znala z HK ( úhledný 60 cm vysoký keřík, nikam se netlačící ) u mne je z něj košatý + stojící monolit o šířce min. 130 cm. Utlačuje vše v okolí.
Stříhám ho hluboko, nehnojím ho - je mu to šumaputna. Naroste opět do těch samých rozměrů. ( Nehudrám, je to můj oblíbenec.. ).
- druhou "problémovkou" je pak Durance-Ancian Rose. Loni jsem to příliš v popisu nerozebírala, ale..
Mám ji již 5 let. Přesazovaná po jednom roce do Vítacího.
Nevím si s ní rady. Každoročně - ať prší nebo nikoliv - se skoro všechna poupata I.flóru nerozvinou, slepí, dělají seno. Kdysi jsem četla, že toto dělá, myslela jsem, že se bude jednat o přechodnou záležitost. Ne. Vždy se u mne mísí vztek s lítostí, když jí poupata odstříhávám. ( Jako ono je jich několik set, které přijdou nazmar. Nepřeháním ! Letos jsem to počítala, odstranila jsem 30 květních výhonů, v každém bylo minimálně 25 květů. )
V druhém flóru tyto problémy nemá, kvete spolehlivě a bohatě.
- Vykutat jamku do toho kamení je opruz. Jelikož loni zmiňovaní nováčci si tak "čestné" místo nezaslouží, pokusím se je na podzim vyndat. Sama jsem zvědavá, jestli to zvládnu nebo růži přervu. Dávat pryč budu Pope John Paul II ( nesedí tam ksichtově ) a La Roche Guyon ( barevný úlet, ach jo, ty katalogové fotky ).
Pokud se růže povede vyrýt bez poškození, přemístím i Ventilo ( droboučké ).