Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růžové kombinace

Růžové kombinace 11. zář 2015 20:21 #300674

• hana.johana
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Díky vám za nápady.
Já ani nevím proč, ale jako dominantní růži u té zídky vidím(pocitově) růži Darcey Bussel. (Samozřejmě pokud je to háklivka a bude potřebovat větší péči, tak mi doporučte jinou)

A teď kterou k ní? Otázka je, zda nechat D.B. jako středovou a k ní z obou stran nakombinovat bílou (i s nádechem jiné barvy) a žlutou růži(i s tóny oranžové) a třeba i rovnou oranžovou růži.

Nebo ji dát co nejvíce do stínu, který bude dělat jabloň, a potom použít bílou a žlutou(oranžovou)?

Sweet Blondie je krásná růže. A jak vám urostla velká? Na netu jsem našla údaj, že doroste kolem 1m.

Crocus rose je krásná a pokud nepotřebuje skoro žádnou péči týkající se střihu, pak je to paráda.

Pro mě je to dost komplikované rozhodování, protože já mám růže povětšinou jen v odstínech bílé a růžové. Žluté a červené(těch mám jen 5ks) mám ve dvou samostatných záhoncích a stejně je ještě kombinuji s bílou a modrou barvou kytek.

S díky Hanka

Růžové kombinace 14. zář 2015 22:21 #300722

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
Pro Genu i Hanku,ohlednš sázení, nechci moc radit, každému se líbí něco jiného a je to i dobře, snažím se řídít radou při sázení a plánování, kterou mi dal kdysi starý zahradník, - tmavé dopředu, světlé sázet dozadu - podle mě to není špatná rada, řídím se tím a líbí se mi to ;)
Následující uživatel poděkoval: Evka, Iveta, Jikra, Ajka, Genovesa

Růžové kombinace 15. zář 2015 07:37 #300736

• hana.johana
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Alenko, díky za tip. Hanka

Růžové kombinace 15. zář 2015 08:21 #300739

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
AlenoK, tuhle radu neznám :woohoo: . Budu pamatovat, má to logiku.

Já zas znám, že tmavé barvy mají být na slunci a světlé ve stínu. Jenže zrovna u růží se to nedá aplikovat, páč většina těch tmavých se na slunci pálí.

Hanko, Darcey B. mám prvním rokem, nestřihla jsem po prvním květu, má teď asi 1,5m. Ale loni jsem jí chodila celou sezonu okukovat do zahradnictví v Lotouši, kde mají udělanou ukázkovou výsadbu z austinek a koncem sezony už byly D.B. vyšší než já ( 1,6m). Proto jsem jí šoupla dozadu , před ní jsou růže nižšího vzrůstu.

Barevně by samozřejmě byla tmavá růže uprostřed efektní, ale ve vedrech asi popálená. Také by to šlo řadit od červené ( u jabloně), přes oranžovou ( pasovala by mi k D.B asi lépe než čistě žlutá) po bílou a ve spodní řadě to třeba vzít obráceně ( a vybrat nějakou odolnější červenou na slunce) nebo na přeskáčku.
Ale tou D.B. si nejsem jistá. Jestli je paní "nepolíbená", tak bych asi radši vybírala z tantauovek a kordesek, přijdou mi takové jistější. Mám dojem, že pro "amatéra" by Austinky mohly být zklamáním. Nebo Meilandovky, co třeba Red LdV?
Možná bych se asi nejdřív soustředila na výběr té jedné červené, zbytek se už k tomu vybere, podle odstínu červené, kterou bude mít.
Následující uživatel poděkoval: Genovesa

Růžové kombinace 15. zář 2015 08:45 #300741

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
Hanko, píšeš o pochybnostech ohledně austinek, zda paní bude akceptovat střih a klopení.....nakombinovala bych asi i takové plasťáky s romantikou jako Eden Rose, Leonardo da Vinci - jestli je Red taky tak odolná?
Zdá se mi to těžký úkol i skrze tu barevnost - sladit tolik barev a ješté s trvalkama....obdivuju tě, že jdeš do tak těžké zakázky, pro mě je to náročné - Romantika(růže, které se jí líbí) versus nespoutaná veselost (dané barvy).....to bych si já na tvém místě potřebovala ujasnit, jaký má být výsledný dojem?
Mě osobně přijde romantická kombinace červené, žluté atd třeba v austinových kyticích www.realflowers.co.uk/david-austin-collection.html.....pokud paní nechce až takovou romanťárnu a vybledlost,v zahradě stromů by asi nebyla až tak vhodná, pokud chce něco živéjšího a sytého, volila bych méně barev, více kusů od jedně sorty, jinak bych se bála, aby ty romantické typy květů nezanikly v té veselé barevnosti....

Růžové kombinace 15. zář 2015 09:28 #300743

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
hmm - Red Leonardo mám - je dost odolný a zrovna dost slušně kvete .. ale červenou se žlutou bych nedávala . to je snad jediná kombinace , co se mi příčí .

DSCN4954.jpg

R.L-
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Jikra, Ajka, Genovesa, alenak

Růžové kombinace 15. zář 2015 09:39 #300744

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Já mám Darcey Bussel od jara a má teď tak 50 cm i s cestou, taky jsem po prvním floru nestříhala. No, snad to bude příští rok lepší. ČS zatím nemá, ale je malinká, no. Mám za ní Grahama Thomase a vedle Crocus rose. Ona jde Darcey docela do takové hodně tmavě růžové, než do červené, aspoň u mě.
DSC04107_2015-09-15.jpg

Mně se to teda líbí, nevím, jestli by se mi k ní líbila víc oranžová. Těžko říct. Mám po zahradě kordesky a to jsou pracantky, kvetou rozhodně víc. I víc rostou. Ale nejmladší jsou tu od loňského léta...
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Iveta, Jikra, Ajka

Růžové kombinace 15. zář 2015 11:39 #300752

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
No právě, červená může být od červenooranžové až po tmavou s nádechem do růžova nebo fialova...
Proto, pokud je zadání v těch to barvách, je třeba se od něčeho odpíchnout. Vybrat jednu a k ní to můžeme ladit.
Nemám problém s červenou a žlutou, pokud je to třeba červený muškát a k tomu žlutý bidens, je to hezká veselá kombinace ;) .
Následující uživatel poděkoval: Iveta, Ajka

Růžové kombinace 15. zář 2015 11:58 #300754

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3937
Kájo, jak máš dlouho Red Leonardo? Je to pěkná růže.. :)

Růžové kombinace 15. zář 2015 12:27 #300756

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
jejda. to si fakt nevzpomenu , ale nejméně tři roky .
Následující uživatel poděkoval: Ajka
Moderátoři: Eva L., Květa