Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Řez růží

Řez růží 03. bře 2014 21:32 #287734

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Vlaďko, to je ono! Díky.
I za radu na desinfekci, vezmu to zgruntu.

Řez růží 05. bře 2014 15:47 #287764

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Dala jsem se též do střihu. Hotova slabá polovina a u ledasjakých jen základy, dostříhávat budu až podle vývoje. Neboť noční mrazíky rozvíjející se pupeny popálily ( vyraší nové, nemám strach ), ale špatně se stříhá, když se nevidí, co je živé. Stříhám tedy podle namrznutí dřeva.
Holky překvapují, nerozumím...
- bylo u nás pouhých -15 st., na dvě hodiny. Přesto jsou některé růže omrzlé až k zemi, někt. i pod nakopčení.
Mohu leda spekulovat čím to je - možná nebyly na zimu uchystané, ještě v lednu u nás bylo max. -3 st., kvetly ( teprve, v tomto termínu :blink: ) někt.astry. Možná i tím, jak byla loňská sezona opožděná bylo opožděné vyzrávání klacků.
Možná se na nich podepisuje ještě krutozima 2011-12. ( co je jednou namrzlé, furt namrzlé )
Možná střídání mrazu/tepla teď v předjaří.

Ať už si myslím cokoliv, nemohu nic jiného než kostatovat to, co výše : některé jsou zmrzlé až..

Jako samo ještě nastává oblíbená Cochcárna :woohoo: . U těch, u kt. bych očekávála omrznutí, jsou do konečků zdravé. Na někt. se ani nepodepsaly mrazíky, pupeny zůstaly zachovány, rostou. Jiné ( u kt. bych to neočekávala ) jsou špatné. Není jich moc. Naštěstí.
Poslední úprava: 05. bře 2014 15:49 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena

Řez růží 05. bře 2014 18:02 #287768

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Budu pokračovat se střihem až v neděli,v sob.jdu do práce.S dezinfekcí jsem si nikdy moc hlavu nelámala,ale budu muset.U jedné máminé čajovky jsem objevila na dvou výhonech nepěkné černé fleky.Vlastně spodek výhonu zdravý,pak 15cm mrtvo,černo,scvrklo,pak pokračuje další živá část až do špičky.Nelíbí se mi to.

Austinky-ez.jpg

Takhle jsem ošmikala Pilgrima(za ním vpravo CPM).Už se těším,až se s ním velikostně srovnají předloňští nováčci.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Řez růží 05. bře 2014 18:03 #287769

• mišpule
  • Platinum Boarder
Budu pokračovat se střihem až v neděli,v sob.jdu do práce.S dezinfekcí jsem si nikdy moc hlavu nelámala,ale budu muset.U jedné máminé čajovky jsem objevila na dvou výhonech nepěkné černé fleky.Vlastně spodek výhonu zdravý,pak 15cm mrtvo,černo,scvrklo,pak pokračuje další živá část až do špičky.Nelíbí se mi to.

Austinky-ez_2014-03-05.jpg

Takhle jsem ošmikala Pilgrima(za ním vpravo CPM).Už se těším,až se s ním velikostně srovnají předloňští nováčci.

Omlouvám se,nahrálo se dvakrát a odstranit neumím :blush:
Poslední úprava: 05. bře 2014 18:08 od mišpule.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., HonzaPM

Řez růží 10. bře 2014 18:36 #287835

• mišpule
  • Platinum Boarder
Ještě k ne-střihu historických.Zkoumala jsem dnes Yolandu d´A.Zpětný letní řez asi má něco do sebe.Výhon prostřední,ustřižený k podzimu(snad září dle fotek)jeví snahu se větvit.Nejdelší výhon vpravo-před zimou ustřižená jen měkká špička-má zatím očka sladce spící.Ten vlevo byl zkrácen po odkvětu v červenci,žil,neobrážel,až teď je vidět,že budou dva výhony(pokud nezaschne to horní očko pod špačkem mrtvého dřeva).Budu letos pokusničit s nůžkami.
22-2014.jpg
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Řez růží 12. bře 2014 16:54 #287853

• fanynka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1611
Mišpule dodáváš mi odvahu vyrazit na Crown PM s nůžkami. Je hrozně nesouměrná, dřevnatá a vůbec špatně ovladatelná (vloni jsem ani s trojnožkou moc nepochodila).
Fotky mohou klamat - na jakou výšku jsi jí fikla?

Řez růží 12. bře 2014 18:37 #287857

• mišpule
  • Platinum Boarder
Fanynko,bajvoko ke kolenům,+- 10-15cm,aby nebyla "podle kastrolu".
54-2014.jpg

Řez růží 12. bře 2014 20:46 #287863

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Mám několik otázek ke střihu.

Za 1. Jak se střihají růže, které byly pouze přesazeny (přešoupány, přestěhovány - jak chcete), ale mají více než 3 roky od zakoupení a zasazení na první místo? Střihají se na 2 - 3 očka pouze první jaro po přesazení a nebo rovnou už jako 4, 5 letou? Víte, jak to myslím? Něco podobného se řešilo v souvislosti se stářím růže, která je přesazená v rámci stěhování.

Za 2. Jak se na jaře střihají alby v prvních 3 letech? V tomhle tedy nemám vůbec jasno. Když je střihnu klasicky na 2-3 očka, přijdu o kvetení. Když jen tak zastřihnu na 20 cm, tak taky. Kvetou přeci na loňských výhonech a tvarovací střih je u nich důležitý k rovnoměrnému rozložení větví.

A naposledy: Jak se střihají kandelábry? Já je v létě (cca v půli července) tak o 2/3 zakrátila - což bylo asi 30cm nad zemí a vyhnal další kandelábří větve, které nestihly vykvést (což byl tedy loňský nešvar téměř všech růží). A teď tedy nevím, jak na ně. Střihnout radikálně pro další rozvětvení?

Já bych snad byla radši, kdyby byla zima pořádná, mráz to všechno skolil 15cm od země a bylo by po problému. Kromě popínavek.

Řez růží 13. bře 2014 17:57 #287868

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Miško, i při největší opatrnosti při přesazování se více, nebo méně poškodí kořeny a trvá to nějakou dobu, než plně obnoví svou funkci. Proto se doporučuje zredukovat nadzemní část keře. Myslím si, že řez na 2 - 3 očka bude ten správný.

Historické růže nemám a tímpádem nic nevím o jejich řezu. Jistě ti někdo zkušenější poradí.

Tvorba kandelábrů je trochu nepříjemná vlastnost některých kultivarů. S tím nic nenaděláš. Letní silné zkrácení nic moc neřeší, do podzimu stejně narostou další. Většinou nestačí vyzrát a v normální zimě obvykle namrznou. To, co z nich na jaře zbyde, bych šmikla hlouběji, než ostatní výhony - aby se rozvětvily odspodu.
A pokud jsou rozvětvěné už od loňska, postupovala bych stejně jako u ostatních výhonů.
Poslední úprava: 13. bře 2014 18:02 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: helena, mišpule

Řez růží 13. bře 2014 18:22 #287869

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Miško,napíšu ti,co říká můj oblíbenec Ch.Brickell ve skvělé knize Řez a tvarování dřevin:
Růže bílá,damašská,mechová a stolistá:
U většiny těchto růží je řez aktuální po odkvětu.Po výsadbě seřízněte dlouhé výhony.Když růže odrostou,seřízněte suché,nemocné nebo poškozené větve a prořezejte výhony zkřížené.Potom o třetinu zkraťte hlavní větve a postranní výhony.Na podzim by se měly zkrátit dlouhé prutovité výhony,aby je nepoškodil vítr.
Staré exempláře se mohou zmlazovat po odkvětu nebo na jaře seříznutím téměř celé nadzemní části kromě nejsilnějších výhonů,které se zkrátí pouze o třetinu.
Připadá mi to jednoduché a logické.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena, mišpule
Moderátoři: Eva L., Květa