Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Řez růží

Řez růží 02. bře 2014 11:44 #287703

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Honzo díky,taky budu některé jen přistřihovat.Nové-klasicky 2-3 očka.Tož se do toho taky dám.

Řez růží 02. bře 2014 14:18 #287707

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Mišpul, přehlédla jsem dotaz. Ty máš Rose de Resht mladinkou, že? Jen ní trochu uprav fazonku, mám už letitou, .etos prvně beru víc, prostřihávám staré dřevo.
Také začínám, postupně, jen co vidím, že chci radikálně zmladit. Ne, že by nebylo na zahradě tolik jiné práce, ale na ty růžindy se člověk těší' :) pomazlit se s nimi po zimě ;)
Následující uživatel poděkoval: mišpule

Řez růží 02. bře 2014 17:28 #287709

• Jirka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 668
Vzhledem k tomu, že na nejvyšších pupenech se již otvíraly listy, ostříhal jsem dnes všechny růže. Nejnižší zimní teplota byla -12 C to jen jednu noc, neomrzlo nic, všechny růže raší až po konce větviček. Mimochodem zlatice zatím není narašená vůbec, jako indikátor se letos neosvědčíla.... :)
Poslední úprava: 02. bře 2014 17:28 od Jirka.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., mišpule

Řez růží 02. bře 2014 19:28 #287712

• mišpule
  • Platinum Boarder
Tak jsem vzala angličanky a francouzky.Dala jsem jim co proto,v Anglii by čuměli :evil:
Ba ne,Pilgrim,CPMargaret a A Shrop.Lad dostali jen tvarovací zástřih,letos už to budou mackové.Massadovky jsem vzala víc,vyhnaly dost kandelábry,tak aby se rozvětvily.Nováčci dostali fazonku na 2-3 očka.Vše je šťavnaté,živé až do konečků.
A klasika-nůžky v ruce,nepřítomný pohled a co včil?Očka na místech,kde se nehodí,nejhorší byla Irene von Danemark,Alberich a Pastella.Spousta drobných větviček a jedno očko za druhým.Pak jsem si vzpoměla na video z jakéhosi rozária,slečna předváděla střih polyantek-vzala trsík do ruky a šmik!Jako trs trávy, očko-neočko a jela celý záhon furt pryč.Já to vzala přecejentrochu citlivěji.
Historické a čajovky přijdou na řadu zítra.
R.de Resht a Stanwelce jen poupravím tvar,ale Yolandu d´A. a Mrs.J.Laing je třeba střihnout,aby keříky dostaly nějaký tvar.Na gall. Janu se vybodnu,tu vezmu až po odkvětu.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena

Řez růží 02. bře 2014 20:21 #287715

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
Jakpak ti kvetl John Laing? Nemám ho, ale mám zkušenost, že mi hybridy perp. nekvetly, kyž jsem je hodně střihala..
( aby kvetly :laugh: ) Tak opatrně...
Poslední úprava: 02. bře 2014 20:21 od Vlaďka.
Následující uživatel poděkoval: mišpule

Řez růží 02. bře 2014 20:35 #287716

• mišpule
  • Platinum Boarder
Taky bojim,bojim,ale sázená na podzim 12,zjara střihlá,dala asi 8 květů.Jenže právě střílí tyče,tak nevím,jestli dvě sezóny oželet květy a zapěstovat keř(větvit se jí teda moc nechce) nebo nechat prutiska a motat je kolem treláže.Jenže zas nevím,jestli by pouštěla květonosný obrost á la L.Odiér.Zapeklitá situace...

Řez růží 02. bře 2014 21:04 #287717

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
Zkus jí je nechat, jen bych je ohla, omotala. Uvidíš, nejsou úplně neohebné mandelábry?
Poslední úprava: 03. bře 2014 05:50 od Vlaďka.

Řez růží 02. bře 2014 21:08 #287718

• mišpule
  • Platinum Boarder
Uvidím zítra,zatím jsou ještě zimně zachumlané,nešmatala jsem na ně.Ale myslím,že Mrs.J.L.má neohebné tyče,Yolanda taky tak.

Řez růží 03. bře 2014 09:56 #287722

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Vlaďko, na Weeku jsi dávala přepis Liliny rady na ne-střih právě Mrs.John Laing. Prosím, dala bys ho sem? Určitě se tu neztratí. A díky za Tvé rady ke střihu. Tedy nejen za Tvé, abych někoho nevynechala.

Ještě jednu asi fakt blbou otázku - čím desinfikujete nůžky a pilky?
Já navrhla slivovici, pak lihový čistič. (Ideální by bylo po desinfekci náčiní vzít i sebe, že :) ?)
Při střihu na zahradě jsem OPĚT našla nějaké větve napadené nectriou, teď si rvu vlasy, jak jsem to pak všechno ořezala a ostřihala, aniž bych se namáhala s nějakou desinfekcí.

Růže si nechávám jako bonbonek po ostřihání všech stromů, keřů atd. - můj závazek.
Ale asi by bylo lepší je střihnout teď, dokud mají na sobě listy. Aspoň by byla jednodušší práce s jejich odklizením kolem růží. Zlatice se taky u nás tváří jak při nejvyšších mrazech - komediantka.
Poslední úprava: 03. bře 2014 10:00 od Miška.

Řez růží 03. bře 2014 15:34 #287726

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
Miško, musím najít, kde mám uloženo. Ve zkratce: Ač opakuje kvetení, střih jako galiky, po odkvětu, mají je v genech. Na jaře minimálně.

Desinfikovala jsem po nektrii slivovicí. Vnitřně taky dobrý, ne?? :laugh:

Edit: Našla jsem:
Cituji paní Lily o hybridu perpetual Č.S.R: psala na Zahrada.cz roku 2008. ALe troufám si to aplikovat na hybr. perp. plošně.:
Takže ČSR botanicky patří mezi hybridy R. gallicy, ještě přesněji je to Hybrid Perpetual - tedy vyšlechtěn k opakovanému kvetení. Tato blízká botanická příbuznost se starými růžemi vyžaduje i stejné zacházení. Jako většina růží z třídy Hybrid Perpetual nesnáší hluboký zpětný řez - první kvetení přináší na loňském dřevě, navíc na vrcholech výhonů, pokud je sestřihnete, nekvete. (Typickým příkladem staré růže, která je extrémně citlivá na zpětný řez je 'Mrs. John Laing'- pokud jí hluboko seříznete, živoří a klidně několik let "stávkuje")
Poslední úprava: 03. bře 2014 19:51 od Vlaďka.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Martin, mišpule, Evka, Miška
Moderátoři: Eva L., Květa