Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Řez růží

Re: Řez růží 18. úno 2014 23:38 #287570

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Přidám taky jeden dotaz.
Loni mi u některých angličanek přezimovalo dřevo. Vytvarovala jsem keřík a těšila se. Staré větve byly extrémně brzy napadené ČS, už v době prvního kvetení opadávaly zčernalé listy. Na nových větvích přitom ČS téměř nebyla. Růže nestříkám.
Spory ČS by měly zajít při teplotách cca -20°C. To letos nebylo ani náhodou.
Co s tím? Jak stříhat?

Re: Řez růží 19. úno 2014 08:05 #287572

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
dresla napsal:
Přidám taky jeden dotaz.
Loni mi u některých angličanek přezimovalo dřevo.

Helenko, myslíš tím tří až víceleté kmínky ? Dočetla jsem se, že se mají vyřezávat až u země, neboli růži zmladit. Všimla jsem si, že kmínky (průměr cca 3cm, i víc) produkují slabší a kratší výhony, jakoby podvyživené. Zmladila jsem loni své nejstarší angličanky a efekt byl pozitivní. Byly sice ten rok nižší, ale s novými silnými výhony. Budu praktikovat i u dalších růží.
Poslední úprava: 19. úno 2014 16:46 od amin.
Následující uživatel poděkoval: hespa1, Vlaďka, helena, Evka

Re: Řez růží 19. úno 2014 09:42 #287573

• dresla
  • Moderator
Evo, myslím výhony narostlé předešlou sezónu. Nic staršího se díky krutozimě 11/12 nedochovalo.

Vrtá mi to hlavou proto, že letos se snad dochová kompletní loňské dřevo. Zatím mě napadají 3 řešení a všechna špatná. Ostříhat, nebo postříkat, nebo nechat napospas ČS. Třeba letos bude lepší počasí, ale loni byl rozdíl v napadení loňských větví a letorostů v rámci jednoho keře nepochopitelný.

Re: Řez růží 19. úno 2014 14:46 #287575

• Eva L.
  • Moderator
Teď budu asi spekulovat. To by vypadalo na to, že hlavní invaze č.s. je na začátku léta v době prvního kvetení. Proto se asi doporučuje začít s preventivním postřikem už v květnu a pak po 14 dnech ještě 2x - 3x opakovat. Pokud se nestříká, tak si to č.s. odbyde na těch loňských výhonech a ty pozdější nové už bývají zdravé. Růže z choroby tzv. vyroste. To jsem pozorovala taky.
Když zkrátíš loňské výhony, tak si asi moc nepomůžeš, protože jejich postranní obrost stejně č.s. chytne, jen si oddálíš první kvetení.
Vím, že se s chemií na zahradě nekamarádíš, ale asi je někdy nezbytná. Zvlášť u těch růží, které nemají dostatečnou regenerační schopnost a hrozí, že je postupně houba zlikviduje.
Ony se ty houbové choroby všeobecně strašně rozmohly, na všem možném. Květa mě poučila čím to je. Např. odsířením elektráren, tepláren a j. vymožeností. Před lety nám pršela kyselina sírová, ale nepotřebovali jsme fungicidy. :sick:
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: Řez růží 19. úno 2014 19:55 #287578

• dresla
  • Moderator
Přijde mi, že - i když to není vidět - jsou staré výhony ČS už napadeny a proto ten rychlý nástup.
Postřiku jsem se vyhýbala kvůli návštěvníkům pole. Bez chemie je velmi dobře vidět rozdílná odolnost jednotlivých odrůd.
Poslední úprava: 19. úno 2014 19:57 od dresla.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Re: Řez růží 19. úno 2014 21:47 #287580

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Květa napsal:
tak co, už holky obcházíte se zachmuřeným pohledem a uvažujete jak do nich ? nebo dokonce jste již vytáhli nůžky ?

teoreticky by letos mohly být i u mne růže nepříliš pomrzlé ( i když měli jsme -15 a před touto teplotou skoro žádný mrazík nebyl, zdálo se mi, že holky se spánku uložené nebyly :( )... takže se uvidí až se opravdu do keře zastřihne ( např. pokracovala jsem teď Cybelle, úplně OK nebyla ).

nicméně, pokud budu předpokládat, že stonky jsou zelené, mám tu několik růží u kt. bych chtěla střih prokonsultnout.. někt. máme mnozí, víc hlav víc ví..

1. Guirlande d'Amour
- 3letá, hodně větví od báze, v sezoně od června dala další, silné.
- trčavý vzrůst ( x jiným moschata )
- 1.květy zabírají cca 1/3 větve, po odstřihnutí dělá sekundární i terciální obrost větve s květy, poměrně dlouhý. Květy obalená koule :up
- 1 větev ( ne záměr ) rostla horizontálně, nepozorovala jsem zvýšení počtu květů, ani ( u mne ) není toto vedení žádoucí

na podzim jsem ji zakrátila na výšku cca 1 m. Teď mne to sice trochu mrzí ( co kdyby neomrzla vůbec, že ;) ), ale co nadělám.
úvaha : nechat nejdelší střed, větve po obvodu o trochu kratší ( kopule ).
ale, kurňa, co s tím sekundární obrostem větví? slabší + dovnitř keře rostoucí větvičky ustřihnu, ale i tak si myslím, že hafo silnějších zbude..
P1160149.jpg

navíc, obrost větví je téměř od spodu, žádná košťátka v určité výšce větve..
Jsem na tom podobně, spoustu růží nejen že neomrzlo, ale mají nové lístky. Jak to dělají třeba v Anglii, týká se to právě drobnokvětek, které jsou zcela zelené.
P2198079.jpg

Re: Řez růží 20. úno 2014 01:05 #287588

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
dresla napsal:
Evo, myslím výhony narostlé předešlou sezónu. Nic staršího se díky krutozimě 11/12 nedochovalo.

Vrtá mi to hlavou proto, že letos se snad dochová kompletní loňské dřevo. Zatím mě napadají 3 řešení a všechna špatná. Ostříhat, nebo postříkat, nebo nechat napospas ČS. Třeba letos bude lepší počasí, ale loni byl rozdíl v napadení loňských větví a letorostů v rámci jednoho keře nepochopitelný.

v tvém 3x špatně vidím pro sebe velikou úlevu, MUSÍM napsat. Úlevu v tom, před takovéto rozhodnutí nejsem postavená.
Zvolila jsem chemii, loni jsem stříkala 4x, bohužel. Růže jsem udržela až na recidivistky čisté, ťuk ťuk, vyjma jednoho kusu záhonu. Na něj se mi nechtělo, o týden jsem postřik odložila a ČS se tam objevila.
--
Heleno, z těch tří možností bych volila zlatou střední.
Hele, ostříhat - kdy se naskytne takováto zima znovu ? .. já bych si možnosti nestříhat užívala, virgin, ještě nikdy... :laugh:
napospas bych tedy též nenechala. Bála bych se, v katastrofickém scénáři, že i o některé růže přijdu zcela.
Spóry ČS se mohou zaktivovat až po 2,5 letech, určo se kumulují ( vidím jak nejsem schopná džungli uklidit ) + navíc se šíří vzduchem. V dubnu někde vysoptí a zas budeme mít deštivé léto... a tak..

Jako jestli se ti nechce jít přímo do chemie, co zkusit zda zabere něco bio ? ( mléko, olej, soda ). A užívala bych si velekeřů.

P.S.: nemáš někde fotku těch keřů napadených ČS ?
P.S.S: a jak teda budeš stříhat svoji Guirlande d´Amour ? Páč tvá je nejstarší..
Poslední úprava: 20. úno 2014 01:07 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka

Řez růží 20. úno 2014 08:50 #287590

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Květo,nedávno jsem viděla (ale nevím kam jsem si uložila odkaz)obrázek spící fáze čs na stoncích.Sice by se neměl dávat cizí obrázek,ale jinak to nemůžu ukázat.
spcfzes.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., fanynka, helena, Kachnishte, Martin, mišpule, J.A.P.N

Řez růží 20. úno 2014 15:04 #287593

• Eva L.
  • Moderator
Evko, díky za fotku. Je to sice dost ošklivý pohled, ale moc poučný. :dry: Nevzpomínám si, že bych něco takového na růžích objevila a snad, probůh, ani v budoucnu neobjevím. To by mě snad kleplo. :sick:

Řez růží 20. úno 2014 16:04 #287594

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Já mám u některých kusů taky flekaté větve, ale jinak. Skvrny menší a spíš hnědočervené... Bývá to na starších větvích.
Moderátoři: Eva L., Květa