Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Řez růží

Re: Řez růží 07. dub 2011 19:53 #249232

• Judita6
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 16
Ahoj, děkuju za odpovědi. Chtěla jsem to i vyfotit, ale nevíte, kam jsem dala nabíječku na baterky?:whistle:
To je furt. :silly:
Honzíku, docela jsi mi to hezky vysvětlil, i jsem to pochopila a jestli můžu, tak se ještě zeptám:
Ten ošklivej krček nejde nějak .... že bych to zahrnula hlínou? Můžu to udělat? Neublížím ji tím?
Páč ten se mi teda vůbec nelíbí jsou tam pozůstatky uschlých stříhaných výhonů, nějak ufiknout to asi nepůjde,
aby nezačala vyhnívat.
Fotka by byla lepčí, pro představivost, ale já tu nabíječku fakt nemůžu najít. :S

Přiložím fotku z loňska, ale z toho moc není poznat, ten kmínek. Taky to zarostlý omluvte,
bylo to po nastěhování, teď už to je hezčí. :up
P1010026.JPG

P1010027.JPG

P1010028.JPG
Poslední úprava: 07. dub 2011 22:38 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: quendery

Re: Řez růží 12. čec 2011 22:50 #262890

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
tak jsem v paměti vyhrábla tento Dreslin dávný příspěvek :
www.krasneruze.cz/index.php?option=com_k...2&id=3352&Itemid=112
a letos u poměrně vělkého počtu kultivarů růží květy pouze vylamuji.
Někt. na mne dlabou, obrazí si až pod prvním pravým listem

P1090142.JPG

někt. těsně pod ulomením.
( vč. někt. angličanek )
Samozřejmě nemohu porovnat, jak by rychle obrážely, kdybych stříhala jinak. Ale když ti angl. zahradnící říkají, že ulamování přináší nejrychleji nové květy... tak lámu :kiss:
Poslední úprava: 12. čec 2011 22:54 od Květa.

Re: Řez růží 13. čec 2011 04:45 #262893

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Shodou okolností jsem se na Dreslin elaborát dostala před časem taky a ďoubu květy jako Květa ;). Stejný poznatek, sem tam růže obráží až po prvním pravém listu, sem tam si střihne výhon hned za květy.

Re:Řez růží 13. zář 2011 11:04 #268205

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Znovu vytahuji toto vlákno, protože jsme kdesi řešily, že se ztratilo :blink: nevím proč se změnilo v růžové růže.. :silly: :blink: :woohoo:Vlaďka napsal:
dresla wrote:
Před časem jsme se bavily o snad inovativních metodách střihu historických růží, popsaných ve Scarmanově brožurce Zahradničení se starými růžemi.
Díky Emilce jsem pasáže přelouskala a postupně sem budu dávat jeho doporučení a návody.

Kosterní střih mladých růží

Většina zahradníků je nadšena, když výhony mladých popínavek vystřelí záhy po zasazení až pod střechu. Když to ale připustí, zaplatí za to v příštích letech daň v podobě dlouhých holých výhonů a květů až kdesi nahoře u okapu. Totéž platí pro keřové růže, které mají následně holý spodek a nahoře deku květů. Aby se to nestalo, je u mladých růží žádoucí kosterní střih, díky kterému se keř vyvine rovnoměrně a do správného tvaru.

Opakující keřové růže
Konečnou výšku by měly dosáhnout až po třech letech. Pokud je necháme růst příliš rychle do výšky, vytvoří jen málo výhonů a odspodu budou holé. Pokud budeme během léta vše odkvetlé pravidelně odstřihovat, vytvoří růže víc výhonů. Přitom bychom měli mít na zřeteli požadovaný konečný vzhled keře. Rozhodující je jarní střih. Pokud růže vytvořila jen pár výhonů, měli bychom s ohledem na vytvoření kostry provést silný zpětný řez. Výsledek může vypadat poněkud drasticky, mladé růže jsou ale neobyčejně životaschopné a rychle znovu obrazí.

Jednoukvetoucí keřové růže
Jednoukvetoucí keřové růže, zvláště gallicy, jsou náchylné k rozklesávání, pokud se kostra netvoří pomalu. Protože to jsou dlouhověké rostliny, trocha vynaloženého úsilí navíc se bohatě vyplatí. U odrůd, které tvoří šípky, se v prvních dvou letech vše odkvetlé vystřihuje, aby růže přednostně tvořila výhony. Odrůdy, které šípky netvoří, jsou hodně vzrůstné. Výhony narostou do obdivuhodných rozměrů, často ale bývají napadány padlím. Výhony by se měly na konci léta zkrátit na polovinu, čímž se současně odstraní padlí. Při jarním střihu by se měl keřík ještě dál zakrátit tak, aby oproti předchozímu roku zůstal na rostlině jen dvaceticentimetrový přírůstek. Alby a růže ostatních skupin starých růží můžeme nechat přirůstat rychleji. Ven rostoucí slabé výhony na spodu keře ponecháváme, protože na nich vykvetou květy i ve spodních partiích keře.

Popínavky
Tady dochází k boji mezi růží a zahradníkem. Zatímco růže touží růst pořád vzhůru, zahradník chce, aby už při zemi obrůstala květy. Klíč k úspěchu je v šikmém vedení výhonů. Výhony (růží porůstajících zdi) vyvazujeme vějířovitě ihned od báze rostliny a co se týká délky výhonů, dbáme na vyvážený vzhled keře. Všechny výhony vyrážející přímo vzhůru, by měly být zakráceny tak, aby se rozvětvily pokud možno co nejníž. To je důležité zvlášť u růží popínajících oblouky.

Omlouvám se za troufalost, ale vytahuji toto zapomenuté vlákno, myslím, že máme teď co řešit;)
A ještě to bylo dál...
Následující uživatel poděkoval: Eva L., zdenka, maggi, Kachnishte, Lenas, jana H, Evka

Re: Řez růží 13. zář 2011 14:24 #268210

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
Dobře žes to vytáhla :up

Re: Řez růží 20. úno 2012 17:02 #276627

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Z vlákna Máte Zkušenost? odpovídám Honzovi v tomto vláknu:
HonzaPM napsal:
Vlaďko, díky za prima odkaz, je to tam opravdu nározně vysvětlené a hlavně nafocené.
Bohaté kvetení se ale týká větví vyvázaných v předchozím roce, ne?
U mě díky zimním mrazům všeobecně asi nehrozí, že by cokoli nad zemí přežilo. Jak to bude letos uvidíme v dubnu.

Honzo, bujněji rostoucích růží to platí i v daném roce. Jakmile vytrčí výhon, ohnout.
Je to vidět na této fotce Louisy Odier.

LO09_2012-02-20.jpg

Vyhnala na jaře výhony, které koncem prázdnin hbitě přeskočily přes plot. Některé jsem ohnula a uvázala do vodorovna. Na vodorovném výhonu jsou už tutéž sezonu kvetoucí výhony. Snad je to patrné: na fotce je jeden vodorovný letorost v úrovni drátěnky a z něj nahoru trčí postranní větvičky se zářijovými květy. Pruty, které zůstaly trčet nahoru, kvetly napodzim jen na špici.
Zatím vypadají životně, chystám se tedy ty postranní větvičky šmiknout na několik oček. Zdokumentuji zjara.
Poslední úprava: 20. úno 2012 17:09 od Vlaďka.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., HonzaPM, hespa1, helena, Kachnishte, Evka

Re: Řez růží 20. úno 2012 22:03 #276630

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Ohnula jsem takhle na podzim dlouhe vyhony anglicanek Jude the O. a Golden Celebr. Je pravda ale. ze si od toho moc neslibuju kvuli tezkym holomrazum-pri zemi je to nejhorsi, ze.Ale rok predtim semi to povedlo u Crown Princ.Margharety.Z oblouku vyrasene vetvicky peknoucce kvetly.Taky je zjara zakratim.S ruzickama se daji delat kouzla, jen vedet jak a nebat se.:unsure: :unsure: :unsure:
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: Řez růží 21. úno 2012 15:54 #276639

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Vlaďko, díky moc. :)
Máš pravdu, to téma je prima.

První výhony (červen, červenec) jsou u mne skoro bez výjimky květní.
Jalové, nekvetoucí, narůstají později - v srpnu a září, takže je ohýbat mohu, ale kvetení tentýž rok už nestihnou.

Podzim 2011 byl docela teplý, takže mi trochu vyšel pokus s Louise Odier, ty nejsilnější výhony sice ani nestihly začít obrůstat,
ale kratší a slabší výhony z aspoň trochu zachovaného staršího dřeva pustily dohromady asi šest-osm krátkých opakujících
výhonků. Takže se těším na sezony příští, budeme pokusničit :). Hlavně ať už je červen a krásně.
Poslední úprava: 22. úno 2012 10:41 od HonzaPM.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, Evka

Re: Řez růží 15. čen 2012 08:54 #280306

• Marci
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 26
Dobrý den, jsem začátečník (ale zamilovaný) a pro kamarádku scháním nějakou odpověď pro její 18-letou pnoucí růži. Je no name - červená narostlá do oblouku, pomalu zplatňuje :sick: a z velkých červených květů začínbají být růžové s nelesklými matnými lístky. Neví si rady, co s ní. Je jí líto ji nějak drasticky šmiknout :blink: . Předem děkuji za radu.

Re: Řez růží 15. čen 2012 09:08 #280310

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Marci, růže "nezplaňuje" tak, že by se měnila a řez to mohl zachránit. Růži vyrůstají z plané podnože výhony, které ubírají tak živiny ušlechtilé - naroubované odrůdě.
Takže, nejsem si jistá, že růži půjde zachránit, ale musí se odkopat zemina až na kořeny k místu roubování (což se u takhle letité růže pozná dost těžce), a vylámat všechny výhony, které rostou pod místem roubování - budou to právě ty s matnými lístky. Je možné, že už tam z ušlechtilé růže moc nezbylo, to ale uvidí, až se tam podívá.
Pokud tam ještě ušlechtilá část bude, tak jí teď nechte růst a přihnojte - ideálně na list.
Moderátoři: Eva L., Květa