tak co, už holky obcházíte se zachmuřeným pohledem a uvažujete jak do nich ? nebo dokonce jste již vytáhli nůžky ?
teoreticky by letos mohly být i u mne růže nepříliš pomrzlé ( i když měli jsme -15 a před touto teplotou skoro žádný mrazík nebyl, zdálo se mi, že holky se spánku uložené nebyly

)... takže se uvidí až se opravdu do keře zastřihne ( např. pokracovala jsem teď Cybelle, úplně OK nebyla ).
nicméně, pokud budu předpokládat, že stonky jsou zelené, mám tu několik růží u kt. bych chtěla střih prokonsultnout.. někt. máme mnozí, víc hlav víc ví..
1. Guirlande d'Amour
- 3letá, hodně větví od báze, v sezoně od června dala další, silné.
- trčavý vzrůst ( x jiným moschata )
- 1.květy zabírají cca 1/3 větve, po odstřihnutí dělá sekundární i terciální obrost větve s květy, poměrně dlouhý. Květy obalená koule

- 1 větev ( ne záměr ) rostla horizontálně, nepozorovala jsem zvýšení počtu květů, ani ( u mne ) není toto vedení žádoucí
na podzim jsem ji zakrátila na výšku cca 1 m. Teď mne to sice trochu mrzí ( co kdyby neomrzla vůbec, že

), ale co nadělám.
úvaha : nechat nejdelší střed, větve po obvodu o trochu kratší ( kopule ).
ale, kurňa, co s tím sekundární obrostem větví? slabší + dovnitř keře rostoucí větvičky ustřihnu, ale i tak si myslím, že hafo silnějších zbude..
navíc, obrost větví je téměř od spodu, žádná košťátka v určité výšce větve..