Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Řez růží

Re: Řez růží 15. čen 2012 10:21 #280320

• Marci
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 26
Moc děkuji za radu. Předala jsem dál.

Re: Řez růží 15. čen 2012 11:34 #280327

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Prosím taky o radu.William Shakespeare na jaře pěkně obrážel,jako jedna z mála.Tak jsem se radovala a téměř ho nestříhala,i když listy byly trochu divné.Teď odkvetl a listy zaschly úplně .Můžu to ještě vzít u země,teď v létě?nebo mám počkat do jara?Děkuju

Re: Řez růží 10. bře 2013 09:59 #286543

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Během toho, co nešly stránky jsem brouzdala jinde a našla zajímavá videa nejen o řezu a tvarování růží, ale celkově o pěstování růží : www.youtube.com/user/AshdownRoses?feature=watch

Re: Řez růží 10. bře 2013 10:55 #286545

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Díky, Jano. Na tu knihu Paula Zimmermanna Everyday Roses jsem v tom mezidobí bez Krásných růží taky narazila, vypadá zajímavě. :)
Kirsten

Re: Řez růží 10. bře 2013 11:11 #286546

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Kirsten, zaujalo mě to téma o pěstování růží "na vlastních kořenech". Jasně, je vjiné zóně, ale v podstatě se to tu taky běžně dělá, zahradníci si řízkují svoje růže a normálně rostou....

Taky jsem se tam dozvěděla, proč jsem si zrušila svůj oblíbený climber - v rámci "úklidu" jsem jí ostříhala všechny staré větve najednou ( jsem nevěděla, že se to nemá...).

Způsoby vedení climberů po treláži či "sloupu" jsou taky poučné ;)

Re: Řez růží 10. bře 2013 11:31 #286547

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Ano, takhle jsem taky jednu popínavku po starém pánovi zrušila, navíc byla napadena černou skvrnitostí, takže oslabená.

Už koukám na další videa, funkce anglické titulky je moc fajn, když mi unikne nějaké slovo a tím i význam. Konečně po letech smysluplně oprašuji angličtinu. :)
Kirsten

Re: Řez růží 10. bře 2013 13:11 #286548

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Oblézám zahradu,růže jsou pekelně narašené-tak 1-1,5 cm výhonky.Taky to tak máte?Svrbí mě ruce,nejradši bych na ně vlítla,ale bojim,bojim.Zlatému déšti zatím ani nepukají pupeny.

Re: Řez růží 10. bře 2013 13:44 #286550

• hespa1
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 176
A slibují ty mrazy. Taky mám cukání, ale odolávám. :cheer:

Re: Řez růží 18. úno 2014 15:38 #287561

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
tak co, už holky obcházíte se zachmuřeným pohledem a uvažujete jak do nich ? nebo dokonce jste již vytáhli nůžky ?

teoreticky by letos mohly být i u mne růže nepříliš pomrzlé ( i když měli jsme -15 a před touto teplotou skoro žádný mrazík nebyl, zdálo se mi, že holky se spánku uložené nebyly :( )... takže se uvidí až se opravdu do keře zastřihne ( např. pokracovala jsem teď Cybelle, úplně OK nebyla ).

nicméně, pokud budu předpokládat, že stonky jsou zelené, mám tu několik růží u kt. bych chtěla střih prokonsultnout.. někt. máme mnozí, víc hlav víc ví..

1. Guirlande d'Amour
- 3letá, hodně větví od báze, v sezoně od června dala další, silné.
- trčavý vzrůst ( x jiným moschata )
- 1.květy zabírají cca 1/3 větve, po odstřihnutí dělá sekundární i terciální obrost větve s květy, poměrně dlouhý. Květy obalená koule :up
- 1 větev ( ne záměr ) rostla horizontálně, nepozorovala jsem zvýšení počtu květů, ani ( u mne ) není toto vedení žádoucí

na podzim jsem ji zakrátila na výšku cca 1 m. Teď mne to sice trochu mrzí ( co kdyby neomrzla vůbec, že ;) ), ale co nadělám.
úvaha : nechat nejdelší střed, větve po obvodu o trochu kratší ( kopule ).
ale, kurňa, co s tím sekundární obrostem větví? slabší + dovnitř keře rostoucí větvičky ustřihnu, ale i tak si myslím, že hafo silnějších zbude..
P1160149.jpg

navíc, obrost větví je téměř od spodu, žádná košťátka v určité výšce větve..
Poslední úprava: 18. úno 2014 15:41 od Květa.

Re: Řez růží 18. úno 2014 17:13 #287564

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Květo,kdybych já měla tak krásný keřík,uřízla bych asi jeden nejstarší výhon hned u země,vystřihla bych slabé a rostoucí dovnitř ,vnější jen trochu zkrátila a těšila se jak to bude obsypané květy!!!
Jana
Moderátoři: Eva L., Květa