Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Řez růží

Řez růží 15. bře 2014 09:35 #287901

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Holky, děkuju.
Tahle zima byla velice mírná, takže zastřižené kandelábry, které se stihly rozvětvit jsou živé. Bohužel je mám 3. rokem, takže jsem je s těžkým srdcem zastřihla na 3 výhon. Kdoví kdy se tahle situace zase vyskytne. Docela mne lákalo to udělat jak radila Květa Dresle - ála virgin.

Alby jsem zastřihla dle rady o 1/3. Já totiž v létě vynechala zastřižení po odkvětu - lenost, nechuť, nedostatek času.... Výmluva na entou.
Spíš mi jde hlavně o výchovný střih v prvních 3 letech. Určitě to chce více pokusničit a nebát se.

Ale už mám všechny růže zastřižené, ruce rozpíchané a dobrý pocit ze všeho.

Řez růží 15. bře 2014 09:35 #287902

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Také už u vás začal kvést zlatý déšť?

Řez růží 15. bře 2014 19:02 #287907

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Evko, ještě ne, ale poupata již pukají.

Miško, nakonec to moje virgin = ještě nikdy jsem neměla možnost nestříhat, páč vždy zmrzlé, zas takové alelujá není.
Mám zhruba ostříháno, občas obejdu keře a tu tam ušmiknu další větvičku.. takže nakonce jsem ( téměř :P ) disciplinovaná střihačka.
Zbývá mi ostříhat asi devět nešťastnic -

1.u někt. čekám, jak se vyvrbí, u nich se mi ruka snad odtahovat nebude.
G.Jekyll - ještě není zcela patrné, co je živé a co uschlé
A Sh. Lad - každoročně mi omrzá k zemi, letos by nemusela být, ale ještě nejsou zcela vylezlé příp. mrazové "plotny"

2. jednovýhonoví neochotové. Růže, kt. mám několik let, pořád nevětví. Výhon opučel až do konečků.
U nich jsem se rozhodla, že budu kruťásková. Šmiknu je ( opět ) u země, pokud neudělají keřík, mají poslední rok před sebou.
ty jsou také dvě

3. Ghislaine de Felingode
procházím kolem ní s přihmouřenýma očima,abych ji neviděla. Je totiž zelená do konečků větví, vysokánská a hustá. Zoufale se mi do ní nechce, pořád odkládám.

4. pár přerostlíků
to jsou růže, kt. podle pramenů mají dorůstat max. do 1 m, spíš ještě méně.
Líbí se jim zde, loni dávaly většinou s přehledem 140 cm. :laugh: Na podzim jsem je zakrátila na metřík, tlusté klacky, zřejmě se rozhodly býti sadovkou.

U posledních dvou bodů by právě srdce chtělo nestříhat, rozum mi velí - šmikni.
Co zvítězí - doposud - netuším. I proto žádné alelujá.

Spíš to byl z mé strany pouhý povzdech ( Dresle ani radit nemohu, spíš ona mně :P ) nad tím, že kdyby byla jistota, že po kterékoliv další zimě budou růže vypadat jako po této, člověk by neváhal být razantní. Ale třeba se takováhle možnost hned tak znovu nebude opakovat.. :unsure:
Poslední úprava: 15. bře 2014 19:04 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Řez růží 15. bře 2014 19:30 #287910

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Také má zhruba dostřiháno, až na pár restů.
Obcházím kolem Teasing Georgie a vyčkávám, jestli se něco nevyvrbí. Jinak střihnu konečně jako climber.
Květo co tvá Summer Wine? Letos hydra obrovská, loňské flekaté větve přežily, kvetly, rostly do výšky...

Zklamal mne Graham Thomas, trpí tou červenou flekatostí, co se tu probírala. Koupila jsem ho kdesi kontejnerovaného,předloni v lété, byl asi v tom kýblu dost dlouho.. Vzala jsem ho zase k zemi, přitom narostlý byl pěkně, kvetl. Trochu ale proschl, tak šel na ježka, dostal pohnojíno, uvidíme.

Zlatice puká.

Řez růží 15. bře 2014 21:49 #287916

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Květa napsal:
3. Ghislaine de Felingode
procházím kolem ní s přihmouřenýma očima,abych ji neviděla. Je totiž zelená do konečků větví, vysokánská a hustá. Zoufale se mi do ní nechce, pořád odkládám.

Už jsem se střihem také skoro u konce. GdF obcházím s tím, že se tě musím optat, jak ji budeš stříhat. :laugh: Kloním se k tomu, že vůbec. Došlo mi, že loni (kdy jsem ji měla zabalenou a prakticky také neomrzla) jsem ji nechala být a byla bezvadná. Mám ji tříletou, takže tak hustá zatím není.

Řez růží 15. bře 2014 21:54 #287917

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Vlaďka napsal:
Zklamal mne Graham Thomas, trpí tou červenou flekatostí, co se tu probírala. Koupila jsem ho kdesi kontejnerovaného,předloni v lété, byl asi v tom kýblu dost dlouho.. Vzala jsem ho zase k zemi, přitom narostlý byl pěkně, kvetl. Trochu ale proschl, tak šel na ježka, dostal pohnojíno, uvidíme.

Vlaďko, to samé u GT. Mám ho asi čtyři roky. Keř narostlý, větve flekaté. Ostříhala jsem na 70 cm, ale po tvém vzoru ho vezmu s těžkým srdcem k zemi. Ach jo. Asi je náchylný.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka

Řez růží 23. bře 2014 12:58 #288034

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
takže dostříháno, teď nastává ( bohužel druhé kolečko - už se objevují na někt. růžích ty mrazové plotny ). Ne na mnoha, ale jsou.

Jediná růže, kt. šla letos u mne k zemi byla Dr. Hermann Schulze-Delitzsch - u mne je pozdní, asi se nenachystala na mráz. Nevadí, holt je jako vždycky.
Obvyklé zmrzliny jsou zase za zmrzliny ( S.Kneipp, Clair Renaissance, Sally Holmes ). Opět i Bremer Stadtmusikanten
není žádná sláva.
některé růže o kt. jsem uvažovala jako o příp. tepomilkách překvapily. :up

růže, kt. špatně regenerovaly po velkém omrznutí ze zimy 2011/12 jsou opět špatné ( B.Britten, starší keř + Princess Alexandra of Kent, ta byla onu krutozimu čerstvě zasazená ). Nejspíš je i sebe nebudu již dále trápit a na podzim vykopu.

Vlaďko, Summer Wine - byl loni překrásný. Má větve namrzlé z loňska, přesto květy obsypaný. II. flor slabší, ale potěšil. Překvapivě mi pak nijak bujně nerostl, žádná liána. Protáhl se sotvao půlmetříček. Letos do konečků napučený, rozveden horizontálně.. se těším. Musela jsem vyříznout jeden kmínek - rak.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, jana H

Řez růží 24. bře 2014 19:03 #288058

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Květo, zajímavé, zajímavé...

Jednak tedy obdivuji tvůj elán, já budu mít dostříháno nejdřív do dvou týdnů
(ale to mi akorát tak vyjde, zlatice u sousedů teprve vstává),
a druhák např. Sebastian Kneipp nenamrzla ani o fous. Dtto Bremer Stadtmusikanten.
(tu jsem tedy expedoval do jiné zahrady).
Vedle S. Kneipp jsem si zasadil Novalis a jsem zvědavý, jaký že to jsem kombinovatel. :woohoo:

Čili - jediná, která (opět) namrzla, je Sweet Dream.
Už mám třetí sazenici a asi i poslední. Je to sice překrásná růže, ale co z toho?
Zajímavé je i to, že z Lottum přišly dvě namrzlé Parfum d´Orleans.
Na její neodolnost upozorňovala v Topkách i Eva L. (zjara 2012 mi Parfum d´O. přišla
zcela zmrzlá od Schultheise).

Mám trochu nutkání prostříhat Alabaster, je hrozně bujná, ostatní vše v normě.
I když vlastně Dames de Chenonceau byly obě taky takové divně proschlé.
Poprvé Mme Isaac Pereire ukázala prut, který by se mohl nazvat "snaha být pnoucí",
ale šmikl jsem ho. Tam, kde je, pnoucí nutně být nemusí. Skoro vůbec nestříhám Camelot,
Golden Celebration, Louise Odier, Tess of the d´Urbervilles, Lagunu (má fuj flekaté šípky),
James Galway, The Generous Gardener, Sombreuil a Teasing Georgia. Jsem zvědavý, jaké budou.
Malvern Hills, po pouhých dvou letech u mne, si hodila čtyřmetrový prut :woohoo: ,
ten jsem jí tedy umravnil na dvoumetrovou délku a intenzivně přemýšlím o oblouku.
Jenže přemýšlet a konat je trochu rozdíl, že? :lol:
Následující uživatel poděkoval: jana H

Řez růží 24. bře 2014 20:55 #288065

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Já mám řez hotový,ale mých asi 40 růží je proti některým brnkačka,žejo :laugh: .čekala jsem,že to bude lepší,řada růží musela až k zemi,protože se mi výhony nelíbily...skvrnité,tenké,křivé ...např.Gospel,Meillandova Royal Garden,Lady of Shalott,Baronesse,Pastella-kvetly v létě pěkně,byly zdravé a teď vypadají jak ubožáčci,no uvidím...
Krásné jsou všechny tři Artemis,košaté,zelené,vzala jsem je v 70 cm,vedle mám lilie...
Mrtvě se tváří jedna v prosinci sázená Vichy,druhá je polomrtvá,obě jsem vzala až k zemi.
The Pilgrim má 1,5 metru,raší odspodu až do konců větviček,jen jsem mu zastřihla ofinku a uvidím...je to krásná,vděčná růže
krásné keříky udělala Pomponella,k té nemám výhrady nikdy (díky,Květo!!! :P )a Out of Rosenheim,ta odolává i konkurenci Imperaty red baron
a spokojená jsem s Florentinou,neomrzla ani centimetr,je zdravá,košatá a roste (tvarem keře)jak kytka ve váze,což se na daném místě moc hodí.
A teď je kráááásně zalito...

Řez růží 24. bře 2014 21:33 #288066

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Jani prosím,mohla bys dát do Austinek nějakou loňskou fotku tvého Pilgrima?Jak nešly KR,nemám srovnání :) (P.je srdeční záležitost).Já mého střihla víc,aby to proti novým austinkám nebyl takový výškový rozdíl.Díky.
Moderátoři: Eva L., Květa