Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Řez růží

Řez růží 09. dub 2014 09:41 #288178

• Oluschka
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 135
Díky. :) Tak nechám košťátko jak je. Právě obava z možného úplného úhynu mě nutila počkat a zeptat se na názor. :) Byť čajovkám nehovím, tuhle mám vzpomínkovou, protože ji milovala moje bábinka a nerada bych o ni tudíž přišla. Píchnu k ní oporu a uvidím.

Řez růží 04. úno 2015 14:08 #293867

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Blíží se jaro ,takže vytahuju moji noční můru -

Ř E Z H I S T O R I C K Ý C H R Ů Ž Í

Sem s názory,nápady,fotkami před - po - a pak během sezóny.
Jde mi hlavně o Mrs.John Laing,Stanwell Perpetual a Yolande d´Aragon.
Chystám se na sezónu plnou experimentů,kterak z nich udělat košaté,krásně kvetoucí keře.
Pro připomenutí přikládám úkázky ne-větvení,košťátkování apod.
Při radikálnějším řezu se radši nerozvětví vůbec a vyhodí jeden výhon,při vyšším řezu udělají košťata atd...
Mr.J.L.

31.jpg

Stanwell P.(rozevlátá trčavost)

45.jpg

Yolande d´ A.
25.jpg
Poslední úprava: 04. úno 2015 14:14 od mišpule.
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Řez růží 04. úno 2015 14:23 #293868

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
tak to bohužel Mišpul .z jmenovaných mám jen Mrs John Laing a to asi 30 cm . Alba Maxima se nějak košatila sama a Louise Odier jsem stříhala - venkovní na polovinu a střed jsem jen trochu zakrátila .to na podzim a na jaře už ji nechám tak . jenže dotaz byl na jiné růže - tak snad někdo jiný .

Řez růží 04. úno 2015 15:13 #293870

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
No, priznam se, ze rez je moji nocni murou taky (a nejen historickych ruzi). ;)
Zkusim se taky vtirnout s dotazem, protoze uz chvilku mi to vrta hlavou. Tuhle ruzi jsem dostala jako vyprodejovou oznacenou myslim Pink Queen, prijde mi, ze by to mohl byt Leonardo da Vinci, co myslite?

A nevim jak ho ostrihnout. Mam ten silny prut ustrihnout (kde - uplne dole?)? Nebo (fakt asi hloupy dotaz, ale zacinam a nikde jsem nenasla info) je mozne ten prut nechat a ostrihat jen ty vetvicky nahore (a ty slabe dole samozrejme taky) s tim, ze by ten prut fungoval jako kminek stromkove ruze?

IMG_4316_vyrez_800.jpg

IMG_4494800.jpg

Řez růží 04. úno 2015 15:48 #293871

• Kaja
  • Platinum Boarder
tak nevím - stromkovou uprostřed keře určitě ne. to bys musela všechno u země zlikvidovat a stejně by to znovu pučelo .. myslím , že lepší bude ten hrubý výhon vzít o polovinu a ty ostatní výhony přiměřeně k tomu .. pokud je to fakt Leonardo da Vinci může narůst dost velká .. je to ale u každého jinak . moje po třech letech narostla jako popínavka . loni na jaře jsem nestříhala a na podzim předtím dostala kýbl koniny . taky je na slunci .

DSCN3507.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kika

Řez růží 04. úno 2015 16:40 #293873

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Kiko, zkoušela jsem to u dvou růží a nešlo to. U CPM sice nakonci normálně vykvetla, ale stejně jsem to pak střihla. Nevypadalo to dobře. Jediné pozitivum bylo, že na té větvi kvetla dřív.

Zastřihla bych to všechno rovnoměrně, aby udělala pěkný keřík.
Následující uživatel poděkoval: Kika

Řez růží 04. úno 2015 16:53 #293874

• Jikra
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2913
Ahoj Mišpul,je to trošku mimo téma ale musím se zeptat co to máš za nádhernou čemeřku na posledním obrázku. Je to nádherná solitéra. Něco podobného jsem viděl v Anglii, měla metr a půl a jak jsem zvyklý na naše prcky tak mi chvíli trvalo, než jsem si uvědomil, že je to čemeřice. Jirka

Řez růží 04. úno 2015 17:25 #293877

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Mišpul,také se už snažím hledat informace o řezu historek.
Na Mrs Laing jsem se pořádně rozčílila a nebudu trvat na tom aby byla vysoká.Budu ji prozatím řezat hodně a pokud by náhodou vyhodila nějaké silnější dlouhé výhony,tak je možná skusím zase ohýbat bez jakéhokoliv zkracování a uvidím co dál.Pouhé zakracování výhonů u obou odrůd,mi také stejně jako tobě,způsobilo nevzhledné pokračování novým výhonem na konci. :angry:

Yolande jsem musela přesadit,takže tu řezat musím každopádně,tudíž uvidím co to s ní udělá.Pokud budu spokojená,tak ji budu zkracovat každý rok,v opačném případě budu výhony na jaře jen ohýbat (ohýbané pěkně obrůstají) a v dalších rocích zkracovat silně pouze jejich obrost a odstraňovat starší výhony.
Ohýbat bych chtěla zkusit i některé jiné historické,ale co budu dělat s těmi některými dalšími pořád ještě nemám jasno. ;)

Řez růží 04. úno 2015 17:56 #293878

• hana.johana
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Já sama růži Mrs John Laing nemám, ale kdysi tu proběhla diskuse na tohle téma a já si část uložila. Tak připomínám a cituji Evai:
Evo L.-dlouho jsem patrala, kde se ve mne vzal ten vnitrni prikaz nestrihat prilis Mrs John Laing.Na rozdil od ruznych cizich stranek, Lily napsala kdysi na foru Zahrada.., ze remont.hyb.kvetou na lonskem dreve a navic na vrcholech vyhonu a typickym prikladem proc nestrihat hluboko je MJL, jinak nekvete klidne nekolik let-huh.Tak ja poslusne na jare o slabou tretinu-kdyz uz je tak vysoka a po prvnim kveteni nad 1.pravym listem.Pristi jaro zrejme vystrihnu u zeme neco starsiho neb uz je pekne husta.Pofotim ted az znovu vykvete, jestli se tedy nejak vycasi.

Hanka
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Kirsten

Řez růží 04. úno 2015 18:04 #293879

• Kaja
  • Platinum Boarder
no jo - tak Hanko dík . mám ji malou , ale nechám ji být . je dost rozčapená .. škoda , že Lily tady nechodí .. to byla encyklopedie . napsala všechno vždy jasně a srozumitelně.taky Dresla - sakryš !!! chybíte tu :(
Poslední úprava: 04. úno 2015 18:05 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Kirsten
Moderátoři: Eva L., Květa