Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Řez růží

Řez růží 04. úno 2015 18:49 #293880

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Mě se bohužel toto zakrácení neosvědčilo u Mrs Laing ani u Yolande,možná jsem udělala nějakou chybu. ;)

Řez růží 04. úno 2015 19:19 #293881

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Děkuji za příspěvky,koukám,jsme na tom se střihem stejně :laugh: .No,budu experimentovat,holt budu letos bez květů :P (a třeba taky ne)
Jirko,odpověď k čemeřici dám do příslušného chlívečku,stejně myslím,že přichází jejich čas a těším se na fotky a příspěvky.Začímám hledovět po zeleni a květech ;)
Následující uživatel poděkoval: Jikra

Řez růží 05. úno 2015 11:19 #293884

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
hana.johana napsal:
Já sama růži Mrs John Laing nemám, ale kdysi tu proběhla diskuse na tohle téma a já si část uložila. Tak připomínám a cituji Evai:
Evo L.-dlouho jsem patrala, kde se ve mne vzal ten vnitrni prikaz nestrihat prilis Mrs John Laing.Na rozdil od ruznych cizich stranek, Lily napsala kdysi na foru Zahrada.., ze remont.hyb.kvetou na lonskem dreve a navic na vrcholech vyhonu a typickym prikladem proc nestrihat hluboko je MJL, jinak nekvete klidne nekolik let-huh.Tak ja poslusne na jare o slabou tretinu-kdyz uz je tak vysoka a po prvnim kveteni nad 1.pravym listem.Pristi jaro zrejme vystrihnu u zeme neco starsiho neb uz je pekne husta.Pofotim ted az znovu vykvete, jestli se tedy nejak vycasi.

Hanka
Také naprosto souhlasím s paní Lily. Ohýbat, ohýbat, ohýbat.
Nechá se vygůgůit leccos např.

Toto je climber, ale platí totéž o hybridech perpetuala jiných velkých historkách. (a nejen jich)
Mišpul vzpomeň na Sissinghurst ;)
Poslední úprava: 05. úno 2015 11:22 od Vlaďka.

Řez růží 05. úno 2015 19:59 #293888

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Vlaďko vzpomínám,ale zrovna Mrs.J.L. a Yolanda jsou takové "tvrďačky",že bych je vylomila u báze.Ale jsou to krasavice vonné :kiss:
Asi jsem už fotky dávala,ale jak říkám,hladovím po barvách a vůních ;)
Yolande d´A.
16_2015-02-05.jpg

Mrs.J.L.
16_2015-02-05-2.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Evka, Jikra

Řez růží 06. úno 2015 08:41 #293889

• Evka
  • Platinum Boarder
Mišpul,musíš ohýbat pouze nové vyzralé letorosty,a to buď koncem srpna nebo pak hned zjara.Letorost si můžeš eventuálně jednou rukou přidržet,aby se nevylomil a druhou pomalu ohýbat.Stačí když vytvoříš takový oblouk z výhonu a nemusíš ho ohnout až k zemi,postačí tak kolik to půjde.Nebo alespoň,aby nebyl svisle postavený,nýbrž co nejvíce to půjde šikmě. ;)

Máš krásné květy. :up
Poslední úprava: 06. úno 2015 08:42 od Evka.
Následující uživatel poděkoval: mišpule

Řez růží 06. úno 2015 13:46 #293891

• Evka
  • Platinum Boarder
Tak jsem se ještě dívala na různé odkazy a je pravda,že na více místech bylo u remontantek uvedeno jak uváděla Evai,řez toho co vyrostlo v minulém roce na keři o 1/3 až 1/2 (no a nejdřív před tímto řezem samozřejmě jako u všech růží,odstranit všechny slabé,nemocné a křížicí se výhony).
Remontantek mám víc,tak můžu zkoušet,no jen abych si zapamatovala,co jsem u které za metodu použila. :silly:
Následující uživatel poděkoval: Kaja, mišpule

Řez růží 09. úno 2015 00:50 #293929

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Mišpul, mohu se vyjádřit pouze k Mrs. John Laing.

Ačkoliv je na HMF psáno, že se jedná o růži z4 u mne namrzala. Právě, pamatovala jsem si, jak Lily na zahradě psala, že po případném střihu je schopná stávkovat i nekolik let.. i proto mne namrzání obzvlášť mrzelo.
Po několik zim mi umrzla vždy skoro k zemi, na I.flor vyrostly nevysoké výhonky ( cca 60 cm )na kterých byl sem/tam květ. Dále v sezoně již nerostly, II. flor na nich bez květů.
Později v sezoně si plivla pod nohy, vytrčila klacky vyšší než já, květy nahoře, neviděla jsem je. Klacíky slaboučké, nesamonosné. Nestíhaly vyzrát, umrzly k zemi. Když se situace takto několikráte opakovala, šla do jiné zahrady, nebyly jsme spolu šťastné.

Jde to proti mému přesvědčení ( podle mne nemáš u své vybudovaný základ keříku ), ale zkusila bych jí ohnout a doufala, že bude schopná vytvořit nové větve sama, že to svou bujností dá sama. :unsure:
Poslední úprava: 09. úno 2015 13:44 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., mišpule, Evka

Řez růží 09. úno 2015 01:00 #293930

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Kiko, v podstatě se budu opakovat.
Nevidím zcela bázi keře, ale platí to samé co výše. Nemáš vybudovaný dostatečný základ keříku. Zejména u výprodejovek ( stresované ) bych ( já ) stříhala naprosto nemilosrdně, na špačky.

- vystříhat chroštíčko ( slabé výhonky )
- buď udělat zpětný řez ( ošmikat nakrátko ) aby ti byla schopná udělat nové silné větve od báze.
- nebo šmiknout silný výhon tak, jak radí Kája, a doufat, že si růže poradí sama.

- jde-li o Leonarda da Vinci. Těžko říct. Ale habitus LdV neodpovídá. Na mne z fotky dělá dojem popínavky. Však uvidíš, jak se bude chovat dál..
LdV dělá kompaktní, souměrný keřík, květů má povícero v květenství. Dlouhokvetoucí ( při norm. teplotách i více než 14 dnů ), nevonné, specifické barvy ( www.coloredfilms.com/Bengal-Pink-Colored...w-Film-Sample-1.aspx ).
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Evka, Kika

Řez růží 16. úno 2016 14:15 #303474

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
DSC06928.jpg

Ahoj růžaři. Mám ty své poklady poměrně krátce, tak jsem se nesetkala s něčím takovým, jak letos - růže mi vůbec přes zimu neopadaly. Na podzim jsem nestříhala. Teď nejen, že po celé délce větví obráží, ale přijde mi, že začaly růst znovu vrcholy výhonů. Mám ty růže aspoň o třetinu šmiknout a zbytek nechat na jaro, nebo fakt čekat až na duben? Přijde mi, že tou dobou už tu zarostem trním... :blink:
Děkuji za radu.
Poslední úprava: 16. úno 2016 14:31 od Genovesa.

Řez růží 16. úno 2016 14:41 #303476

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Genoveso, to, že na růžích v zimě přetrvávají listy, je běžné, zvlášť po tak mírných zimách, jako letos. S tím si vůbec nelam hlavu, při jarním řezu ty olistěné výhony stejně šmikneš. Ano, jsou tací pečliví pěstitelé, kteří listy před zimou otrhají, ale myslím si, že to není až zase tak nutné.
Teď ještě nic nešmikej, počkej ještě 10 - 14 dní, protože se v příštích dnech předpokládají noční mrazíky.
Asi to nebude nijak dramatické, ale člověk nikdy neví, předpovědi na víc než tři dny dopředu jsou nepřesné. Nic nezmeškáš. Ale na duben taky nečekej. :)
Dodatečně jsem si všimla tvé fotky s nově vyrašenými listy. Tím se taky nestresuj, nejde o dolní očka, která zůstanou po řezu a jsou základem nových výhonů. Buď v klidu. :cheer:
Poslední úprava: 16. úno 2016 14:46 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Genovesa
Moderátoři: Eva L., Květa