Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Řez růží

Řez růží 16. bře 2017 21:43 #317126

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Taky jsem dnes část ostříhala, i když zlatice nekvete ani omylem. Pocity rozporuplné. Kdybych si nečetla tu diskuzi s vlnou korové spály, asi bych stříhala jinak. Třeba The Fairy z roku 2014 byla samá červená tečka. Kdybych ji měla ostříhat do beztečkova, tak ji asi musím vzít pod zemí nad kořenem. Kousek od ní je Ghita - ta měla přední stranu k jihu viditelně namrzlou, jak ji přes den nahřálo slunce a v noci mrzlo fest. Zadní je zelená. Na přední straně to ale zvýraznilo tečky. Friesia loni po zasazení úplně shodila listy díky ČS, zůstala bez přírůstků, čekala jsem mrtvolku a je ok, všecky očka pěkně viditelně narašené, zdravá. Nejhůř dopadly sazenice zimované na půdě, likvidovala jsem tam invazi mšic a potom jim už nevěnovala tolik pozornosti, chyba. Vypadá to, že část z nich (několik různých barev Fairy z jednoho zdroje, ale bohužel i Guirlande d´Amour) podlehla nějaké chorobě. Prvně jsem si myslela, že jsem neuhlídala zálivku a usušila je, ale stejně neživotné byly i ty s vlhkou zeminou a ostatní ve stejných podmínkách raší 10cm výhonky. Korovou spálu bych netipovala, ale je možné, že je mohla tak rychle zachvátit a následně i zlikvidovat černá skvrnitost? Jako celou rostlinu během měsíce? Fairy ji určitě měly, dlouho byly zelené a nechtěly jít spát, pak začaly znova rašit, do toho ta obří vlna mšic...
Ghita, mráz a tečky (s mojí rukou, jinak to ostřilo někam pryč)
IMG_1511.jpg

Tady je vidět to drobné tečkování sestupující shora dolů, The Fairy vedle je takto otečkovaná komplet
IMG_1517.jpg

Uetersener Klosterrose od Pelců s originál visačkou Tantau - přihrnutá a ještě založená slámou, ale moc zeleného mi tam nezůstalo
IMG_1519.jpg

Uetersener Klosterrose od Starkla je hned vedle, stejné podmínky, stejná ochrana, pro změnu je celá jednolitě světle červená
IMG_1522.jpg

Karpatia - takto vypadá každý rok a netváří se, že by jí to vadilo
IMG_1528.jpg

S dalším střihem asi ještě počkám na tu zlatici a dám si předtím sklenku, abych to stříhala s lehčí hlavou. Nicméně nůžky jsem mezi jednotlivými keři dezinfikovala a to budu dělat už i nadále. Střihu zdar, chorobám zmar.
Následující uživatel poděkoval: Vendy, Ajka

Řez růží 16. bře 2017 22:17 #317127

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Bradhal neporadím, ale ty pidi červené tečky tu mám taky. Pokud výhon byl zdravý, už jsem to nechala, by nic nezbylo. Růže z loňského jara šly hodně na krátko, kvůli založení keře. Příští rok budu asi pidi tečky velkoryse ignorovat. Dezinfikuju alpou v rozprašovači. Vteřinka.
Ještě k té mé odvaze při střihu - u všech razantně zkrácených zbyly nějaké narašené pupeny. Jen u Bengali ne, snad obrazí. Mám ji tak třetí rok, zas tak stará není.
Chorobám, i lidským, zmar!
Následující uživatel poděkoval: Regina

Řez růží 17. bře 2017 06:08 #317128

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3937
Tak jsem tu chvilku nebyla a koukám, jste pilné jako včeličky. Také mě včera jarní počasí vytáhlo na zahradu a teď mě mrzí, že jsem vám tu "spoušť" nenafotila. V zimě se na zahradě zabydlel krtek, nebo lépe, celá krtčí rodina s příbuzenstvem. Hned za brankou kopec jak hora Říp, ani otevřít jsem nemohla. Flekaté růže mám také, ale kupodivu, není to tak hrozné. Razantní střih jsem zatím neprováděla, raději počkám na zlatice, (zkušenost z let minulých, přece jenom, u řeky jsou plíživé mrazíky delší dobu). Chvojí jsem už odstranila. Tak ať se vám daří.
(Vyfotila jsem zlatici, utrhla jsem jí při dnešní ranní procházce se psem, tady už je narašená, ale u řeky ani náhodou).

DSCN9292.jpg

DSCN9291.jpg
Poslední úprava: 17. bře 2017 08:20 od Ajka.
Následující uživatel poděkoval: Vendy, Regina

Řez růží 17. bře 2017 08:32 #317133

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Bradhal, jaks poznala sama, půda je špatně. Kdysi jsem takhle piplala jednoho ramblera. Snad jsem tu i kdysi dávala jednu se svých mála fotek. Už poučena jsem nechala podzimní růže v květnících od Dresly venku. Vypadají dobře. Jarní od Šípů, stále ještě nejsou thúje venku, jsem zasázela taky do květináčů. Ale jako jarní výsadbu, nakonec to i píšou, jsem je nedala na plné slunce.A budu to hlídat i celé léto. Aspoň trochu přistínění.

Řez růží 17. bře 2017 19:59 #317154

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Jak jsem tu onehdá psala,že na videu někdo dělal z popínavky mrzáka,protože ustřihal všechen obrost,tak se hluboce omlouvám,neboť ten člověk dobře věděl,co činí.
A tak jsem s lehkým srdcem opajcala Ghislaine,protože ten teda obráží!Všechny větve,co by se mohly křížit,odřené o sebe při vichru,prostě co se mi nelíbilo-šmik

IMG_9844.jpg

IMG_9846.jpg

před...
IMG_9742_2017-03-17.jpg

a po...
IMG_9843.jpg

Hrála jsem si s ním dost dlouho,takže jsem stihla ostřihat jen dalších dvanáct,postupě jsem odstřihávala namrzlé,mimo čtyř otužilkyň je vše k zemi,některé i pod.To byly ty mladší,zítra se chystám na délesloužící a historky.
Poslední úprava: 17. bře 2017 20:06 od mišpule.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Marta, Regina

Řez růží 17. bře 2017 20:12 #317155

• Regina
  • Platinum Boarder
Nevím, jestli někdo používáte. Třeba nosím vodu do mlýna. Na silné větve růží, které nejdou moc velkými nůžkami používám tohle. A jsem s tím nadšená. Není můj objev, vyhledal dědek v Lidlu. Akumulační pilčička na růže.
IMG_1162.jpg
Následující uživatel poděkoval: alenak, Luša

Řez růží 17. bře 2017 20:52 #317156

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Tak ta by se mi líbila.Dnes jsem bojovala s pákovkama a pilkou(ruční)fiskarskou,ta řeže dobře,ale tahle vypadá,že jak se do zužuje,líp se s ní může do rozvětvení.

Řez růží 17. bře 2017 21:49 #317158

• Regina
  • Platinum Boarder
Mišpule, jak bude další akce, zakoupím ještě jednu.Bude na chalupě.Je to vynikající pomocník a dostane všude skoro.Nestálo to svět, už si bohužel nepamatuju, kupovalo se to někdy vloni v srpnu.Pákovkami někdy člověk větve drtí. Tohle je krásný čistý řez. A už nějakou práci odvedla. Vloni se s ní likvidovaly odspoda thůje. Aspoň dvacet kousků.
Následující uživatel poděkoval: mišpule

Řez růží 18. bře 2017 09:24 #317173

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Díky. Taky budu koukat.
Prosím popínavky taky řežete až do zdravého dřeva? Jako letos mi to nevadí, dostanou nové obelisky. Ale při takovém každoročním řezu moc vysoko Rozarium U. nenaroste.

Řez růží 18. bře 2017 11:53 #317175

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Geno, u dvakrátkvetoucích ano. Některé roky to prostě znamená, že třeba Edenka pojede znovu od země. Záleží na poškození. Mrazové odstříhávám, škrábance na kůře, pokud byly zahojené, jsem nechávala.

U jednoukvetoucí růže Olivetské ( byla namrzlá jen jednou za těch cca 10 let) jsem jich několik nechala, protože opučávaly, ikdyž kůra byla načernalá. Chtěla jsem vědět, co se bude dít a současně jsem se nechtěla připravit o kvetení. Střihnout se to dá vždycky. Vykvetla slaběji, následně větve odumřely. Mezitím od zeně vyrazily nové dlouhé tlusté pruty.

Hodně záleží na konkrétní růži. Ten experiment jsem si mohla dovolit na obrovské růži, u které jsem věděla, že stejně vyraší z pod země. U slabší růže bych to neriskovala. Taky záleží na míře namrznutí. Když je to celé černé, není co řešit. Pokud jen lehce a růže jinak pěkně raší, bych možná zkusila nechat nějakou delší větev. Zrovna tak u růže, která má jen tluté ( cca 5a více cm v průměru) dřevěné větve, není asi dobré jí vzít 5cm nad zemí. I to je důvod, proč se zbavovat starších větví a nutit rostlinu vytvářet mladší.

Jinak neboj, jakmile se růže usadí, tak jí ani hlubší střih nezabrání ve vyhnání dvoumetrových prutů ;)
Následující uživatel poděkoval: bradhal
Moderátoři: Eva L., Květa