Taky jsem dnes část ostříhala, i když zlatice nekvete ani omylem. Pocity rozporuplné. Kdybych si nečetla tu diskuzi s vlnou korové spály, asi bych stříhala jinak. Třeba The Fairy z roku 2014 byla samá červená tečka. Kdybych ji měla ostříhat do beztečkova, tak ji asi musím vzít pod zemí nad kořenem. Kousek od ní je Ghita - ta měla přední stranu k jihu viditelně namrzlou, jak ji přes den nahřálo slunce a v noci mrzlo fest. Zadní je zelená. Na přední straně to ale zvýraznilo tečky. Friesia loni po zasazení úplně shodila listy díky ČS, zůstala bez přírůstků, čekala jsem mrtvolku a je ok, všecky očka pěkně viditelně narašené, zdravá. Nejhůř dopadly sazenice zimované na půdě, likvidovala jsem tam invazi mšic a potom jim už nevěnovala tolik pozornosti, chyba. Vypadá to, že část z nich (několik různých barev Fairy z jednoho zdroje, ale bohužel i Guirlande d´Amour) podlehla nějaké chorobě. Prvně jsem si myslela, že jsem neuhlídala zálivku a usušila je, ale stejně neživotné byly i ty s vlhkou zeminou a ostatní ve stejných podmínkách raší 10cm výhonky. Korovou spálu bych netipovala, ale je možné, že je mohla tak rychle zachvátit a následně i zlikvidovat černá skvrnitost? Jako celou rostlinu během měsíce? Fairy ji určitě měly, dlouho byly zelené a nechtěly jít spát, pak začaly znova rašit, do toho ta obří vlna mšic...
Ghita, mráz a tečky (s mojí rukou, jinak to ostřilo někam pryč)
Tady je vidět to drobné tečkování sestupující shora dolů, The Fairy vedle je takto otečkovaná komplet
Uetersener Klosterrose od Pelců s originál visačkou Tantau - přihrnutá a ještě založená slámou, ale moc zeleného mi tam nezůstalo
Uetersener Klosterrose od Starkla je hned vedle, stejné podmínky, stejná ochrana, pro změnu je celá jednolitě světle červená
Karpatia - takto vypadá každý rok a netváří se, že by jí to vadilo
S dalším střihem asi ještě počkám na tu zlatici a dám si předtím sklenku, abych to stříhala s lehčí hlavou. Nicméně nůžky jsem mezi jednotlivými keři dezinfikovala a to budu dělat už i nadále. Střihu zdar, chorobám zmar.