Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Řez růží

Řez růží 21. bře 2017 23:20 #317253

• Marqetka
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 541
Jojo, to je to, co jsem měla na mysli, zda máš na mysli, jestli měsíc klesá, nebo zda ubývá. Protože ubývá, ale právě začal stoupat. Díky a končím se spamem :silly:

Řez růží 22. bře 2017 08:12 #317254

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Dovolím si upřesnit termíny "ubývající a přibývající" na rozdíl od "klesající a stoupající" Měsíc. Není to totéž. Možná to víte, ale pro jistotu:
ubývající a přibývající jsou měsíční fáze, které snadno zjistíme pohledem na oblohu.
Ke zjištění, jestli Měsíc klesá, nebo stoupá, musíme mít po ruce lunární kalendář, kde je popsán průchod Měsíce jednotlivými znameními zvěrokruhu během 28 dnů ( jeden lunární měsíc). O klesajícím Měsíci mluvíme od znamení Blíženců do znamení Střelce, o stoupajícím od Střelce po Blížence. Znamení Blíženců a Střelce jsou body obratu, kdy vliv Měsíce není úplně jednoznačný.
V zahradničení, pokud se chceme řídit lunárním kalendářem, se obvykle používá kombinace obou lunárních impulzů. Hodně zjednodušeně řečeno - ubývající a klesající Měsíc podporuje rozvoj podzemních částí rostlin, přibývající a stoupající naopak nadzemních částí.
Konkrétní doporučovaná činnost na zahradě ( např. hnojení, zalévání, sázení, řez, ochrana ... atd.)v závislosti na právě probíhajícím impulzu bývá uvedena v lunárním kalendáři.
Následující uživatel poděkoval: quendery, alenak, rok.zaruka, LucieT

Řez růží 22. bře 2017 08:50 #317257

• LucieT
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 907
Eva L. - děkuji, konečně mi to někdo přehledně objasnil. :)

Řez růží 22. bře 2017 11:57 #317260

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Lunární kalendář si příští rok pořídím.Jinak se měsícem řídíme při houbaření:když dělá na obloze D-dorůstá-houby rostou,když C-couvá a je zbytečné jít do lesa :laugh:
Následující uživatel poděkoval: quendery

Řez růží 22. bře 2017 13:10 #317263

• Kamcule1
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 310
Abych nebyla mimo téma, růže jsem ještě nestříhala, zlatice mi nekvete.
Ale počítám, že budu o víkendu, (navíc, když couvá ten měsíc :-))
Poslední úprava: 22. bře 2017 13:14 od Kamcule1.

Řez růží 22. bře 2017 13:34 #317265

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
o tom Měsíci se sice dost píše -ale já tomu moc nevěřím . :silly:
ted´ jsem byla v kůlně pro tašku se štítky a po cestě jsem se dívala na růže u chodníku . pučí jak blbé a ani se mi nezdají nějak černé .. ale nemůžu moc očumovat -prší .

Řez růží 22. bře 2017 13:39 #317267

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Ja mam ostrihany ruze v Pze, taky uz kvetou prvni zlate deste, ale zdaleka ne vsechny. Na chalupe teprve strihat budu. V Pze to nedopadlo tak zle, dela mi starost jen Sweet Blondie, myslim, ze na ni mam korovou spalu, a nevim co s ni, je flekata, ale to byla i v loni, a pres leto vypadala vcelku OK, kvetla. Tak nevim, jeslti ji mam nechat a strihnout normalne? Jinak bych ji musela smiknout celou uplne u zeme.

Řez růží 22. bře 2017 15:27 #317271

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Jj jak Kája tady uvedla, teď se o tom Měíci píše snad všude....řekla bych, že se to stalo módní téma. :laugh: Já jsem dostala před šesti léty, když to ještě nebylo tak v kurzu, k Vánocům pod stromeček knihu Lunární zahrada od Paunggerové a Poppeho. To čtení mi tak zaujalo, že jsem pak od jara to všechno začala zkoušet.....upřímně se přiznám, že jsem tomu ze začátku moc nevěřila a ani jsem netušila, že to vydržím......ale jak čas běžel, tak jsem pomalu zjišťovala, že na tom něco je. Oni ti naši předkové, kteří neměli ani rádio natož internet, měli fakt tu přírodu zmáknutou. A tak podle Měsíčku se snažím si práci na zahradě naplánovat, aby to tak nějak vycházelo :whistle:
Jé omlouvám se, asi by to patřilo do Kavárny, tak to tam prosím když tak přehoďte :blush: Děkuji.....
Poslední úprava: 22. bře 2017 15:29 od quendery.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alenak, LucieT

Řez růží 22. bře 2017 19:07 #317285

• Láďa
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 597
Tak jsem ostříhal růže - chybí jen velkokvěté. Bohužel téměř k zemi. Až na ojedinělé vyjímky. Je to nejhorší za poslední roky. Buď zmrzlé nabo skvrnité.
Moje zkušenosti ukazují, že postřiky proti skvrnitosti kůry nezabírají. Stříkám podle návodu koncem podzimu a začátkem jara 1% Kuprikolem a v průběhu vegetace 3x různými fungicidy. Nekopčím. Hnojím tekutými i pevnými hnojivy. Zatím usuzuji, že bych měl méně hnojit a důsledně ukončit hnojení max. v polovině července.
Nejsou rozdíly mezi zasazenými v jílu (nejstarší) a v lehkém substrátu (pokus). Některé odrůdy jsou náchylnější, jiné odolnější - ty však byly většinou namrzlé. Bez skvrnitosti jsou růže, které jsou na okraji mého zájmu, neokopávané, nezalévané a nehnojené a nezasazené na plném slunci. Dobrá zpráva je, že všechny růže jsou živé. Pokud nedorazí mrazy na silně narašené růže, bude to dobré.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Vendy, Genovesa

Řez růží 22. bře 2017 19:21 #317286

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
zítra by u nás mělo být skvělé počasí. v každém případě budu fotit stav růží ještě před střihem . měla by se dostavit 14 letá vnučka- tak ji trochu zapřáhnu .. ale jak sem viděla nádherně napučenou Artemis a i jiné , bude mi srdce krvácet, jak je budu brát aspoń na polovinu .
Moderátoři: Eva L., Květa