Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Řez růží

Řez růží 20. bře 2017 14:54 #317217

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3707
Protože zlatý déšť u mě najednou ukazuje žluté špičičky, tak jsem už taky vyhlásila týden stříhání. Měsíček jde dolů, tak je ta příhodná doba :cheer: Zatím jsem zvládla spodní zahrádku.......no roští je z ní hromada........bohužel, dvě třetiny šly skoro k zemi......pořád jsem střihala, střihala a dostřihat se zeleného nějak nešlo. Takhle jsem to měla v roce 2012 po té krutozimě. Asi si růže zvykly na teplé zimy a tahle je překvapila stejně jako nás. Zatímco na kordesky jsem musela ve většině vzít pilku - strašně rychle u mě dřevnatí ,/ z Novalis zbyl opravdu "pahýl" - snad pustí něco ze spících oček/, tak opět musím pochválit růžičky pana Györyho a Dicksona......ty jako by ani zima nebyla. :whistle: V úplné pohodě jsou také historky. Jsem zvědavá, jaké to bude nahoře na zahradě....tam jsou kromě jiných austinky. :unsure:
Poslední úprava: 20. bře 2017 14:55 od quendery.

Řez růží 20. bře 2017 16:56 #317219

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Quendery,lítám v tom od rána,vzteky bych řvala,protože střihám až pod zem.Jdu to dorazit,pokud to nedorazí mně.

Řez růží 20. bře 2017 18:20 #317220

• mišpule
  • Platinum Boarder
Tak mám dostřiháno a ač to tak nejdřív nevypadalo,je to bída.Napočítala jsem zatím sedm adeptů na vyhazov a jestli se letos nepředvedou,na podzim končí.Většinou jsou to ty,co už jim pár let vyhrožuju.
Asi z nůžek dostanu zánět šlach,protože jsem poctivě odstřihávala,dokud jsem nenarazila na zdravé dřevo,leckdy jsem se musela i podhrabat a to jsem poctivě letos kopčila.Nevím,co by chtěly víc,přece jim nebudu šít spacáčky!!!
A takhle některé dopadly :(
Cybelle
IMG_9848Cybelle.jpg

The Pilgrim
IMG_9849Pilgrim.jpg

Crown princess Margaret
IMG_9850CPM.jpg

Mary Rose
IMG_9853MR.jpg

Eden Rose špumprdlíky,ale má hromadu pupínků na starém "kmeni"
IMG_9852Eden.jpg

Historky dopadly líp,ale taky jak která.Mrs J,Laing namrzlá,ale to neva,jestli ji na podzim přesadím,stejně půjde k zemi,nejlíp dopadla Yolande d´Aragon a galliky,Rose de Resht taky dobrý,Comt de Chambord jsem musela ostřihat trochu víc.

Řez růží 20. bře 2017 18:54 #317222

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2220
Moje zlatice má taky sotva špičky, ale už mám velkou část ostříhánu. Je to špatné, z části mojí vlastní vinou. Cesta do pekel dlážděná dobrými úmysly. Z dvaceti mladých zimovaných v teple na půdě to určitě nerozchodí asi 8 - různé Fairy, ale i Esprit d´Amour, Guirlande d´Amour (naštěstí mám nařízkovanou), Kent vypadá mrtvě a to mě bude hodně mrzet, jedna z Babylon Eyes se netváří dobře, i když je ještě zelená. Jako laik jsem opravdu podcenila houbové choroby, myslím, že hlavním viníkem je obyčejná ČS. Růže byly dlouho zelené, neočistila jsem potom ty suché opadané lístky, neošetřila postřikem. Vůbec mě to nenapadlo, spíš jsem se bála je neulít. V lednu se postuně rozjela mšicová lavina, tu jsem zlikvidovala a usnula na vavřínech. Během února hodně ze sazenic rašilo, nevšimla jsem si včas, že některé zavadají. Moje blbost. Budiž poučením pro ostatní, kteří by měli tento nápad. V teple je potřeba to víc hlídat, nemoc je potvora horší než mráz. :(

Ostatní sazenice zimované venku naskládané v kompostu přikryté slámou překonaly i ty skoro -20 mrazy bez viditelných problémů, jsou na nich vidět malá probouzející se očka. Sazenice loni vysazené ven a starší jsou částečně omrzlé na koncích výhonů, částečně fialově flekaté - i Tantau, i Kordes. Ty jsem zatím jenom předstříhala, dorazím to později, až budou očka viditelnější. Některé jsou bohužel jako ty od Mišpule. Ale je šance, že snad obrazí od kořenů.

Podtrženo sečteno, bála jsem se mrazu, ten se snad podařilo překonat celkem zdárně, teplem jsem je (nepřímo) umořila. A chemii nebudu už jenom kupovat a skladovat, ale i používat.
Následující uživatel poděkoval: Jana V.

Řez růží 20. bře 2017 19:12 #317223

• mišpule
  • Platinum Boarder
Jojo,vzdychám tady,jen si na ty růže vzpomenu.Ony rašily jak divé,ale to by šlo stejně všechno do kopru.Musela jsem střihat hluboko i proto,že třeba ač nenamrzlé,u země byla prasklina v kůřenebo různé fleky.Něco asi čs,ale myslím,že i ta hnusná choroba.Někde byly i zhojené praskliny,ale já už se pak dostala do nějakýho tranzu a odstřihala všechno,co se mi nezdálo.Najela jsem na vlnu-buď to bude dobrý nebo holt získám místo pro nové.

Řez růží 20. bře 2017 20:28 #317225

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Tady nedopadlo nejhůř. Asi tu nebyly tak velké mrazy, ploty jsou cihlové anebo nepropouští tolik vítr a je ve městě, kde je vždycky o trochu tepleji. Okolo se nejedná o stavby na zelené louce. Většina domů má staletou historii.
Bradhal někdy méně péče bývá více. Ale snad se ti něco vzpamatuje. Babylon Eyes, mám jen jednu, přežila nezahrabaná, nezakrytá, zapomenutá jen v kontejnerku.

Řez růží 20. bře 2017 21:23 #317229

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Bradhal, zkus odstranit vše vaflé,vč. případných hnědých větví. Postříkat fungicidem.
Pokud nemáš ulitou či zasaženou podnož, je možnost, že pustí sazenice nová očka z místa očkování. Případně i nad ním, na zdravých větvích ( jsou-li tam ) ze spících oček.
Místo očkování je ( v tomto případě ) lepší mít kryté zeminou kvůli udržení vlhkosti.

Spíš než ČS se jednalo o botrytis.

Samo, sazenice + míru postižení nevidím, ale určitá šance, že se vzpamatují, tu je. Cca do měsíce.
Následující uživatel poděkoval: bradhal

Řez růží 21. bře 2017 08:17 #317240

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Mišpul úplně ti rozumím. Jak dostanu nůžky do ruky, kolikrát se pak leknu. Moje Bengali zatím nemá ani pupen. Snad obrazí. R. Uetersen je taky až k zemi, loňské výhony na kordeskách mi promrzly často až ke starému dřevu. No uvidíme. Nejlíp jsou na tom austinky, těm zůstalo tak 10- 15 cm. Sem tam droboučké červené flíčky jsem nechala, taková krupička. To už by jim fakt nic nezbylo. Už pár dnů tu mám namíchaný syllit z broskví, snad dnes bude bez deště a stříknu růže a půdu okolo.

Řez růží 21. bře 2017 18:19 #317245

• Marqetka
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 541
Quendery: Prosím tě, čemu říkáš "Měsíček jde dolů"? Děkuji :)

Řez růží 21. bře 2017 20:21 #317252

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3707
Marqetko, je to když měsíc ubývá........ moc se omlouvám za ten nepřesný výraz :blush: ......v úterý je Nov , pak začne Měsíc přirůstat. Mohlo se to splést s klesajícím a stoupajícím Měsícem..... :blink:
Poslední úprava: 21. bře 2017 20:22 od quendery.
Moderátoři: Eva L., Květa