Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Řez růží

Řez růží 24. bře 2017 13:52 #317342

• jasimmi
  • Fresh Boarder
Regina, ved toto, 4 dlhe palice :-D a nic viac.. videla som tu zopar fotiek kedy siel na jar az k zemi, ale ci z titulu namrznutia alebo ho kocky takto smykaju kazdorocne - neviem, neviem :-D snad poradi niekto.

Řez růží 24. bře 2017 14:05 #317343

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Dočkáš se brzy, ten na fotce je tříletý. Je to divoch. :laugh:

Řez růží 24. bře 2017 18:31 #317346

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Konečně jsem se dostala ke stříhání. Mám hotovou asi 1/3. Zima byla u nás mírná, minumum bylo -15.
Růže nejsou namrzlé a vlastně bych mohla stříhat minimálně, ale nakonec to beru šmahem kousek nad zemí. Sem tam kvůli různým flekům, sem tam prostě proto, že větev už je vyžilá a chci, aby vyrašily nové a ty zbylé proto, že se mi nelíbil tvar keříku a chci, aby se to založilo znovu a lépe...

Pimgrim měl krásné dvoumetrové šlahouny, ale kůra byla podivně jakoby trošku scvrknutá. Loni to mělo pár růží a většinou to dopadlo tak, že ten výhon v létě stejně odešel. Tak jsem se rozhodla ho taky vzít skoro u země, on si zas ty dlouhý pruty udělá ;) . Zajímavý je, že ty větve byly na řezu krásně bílé, takže z namrznutí to asi není. Prostě netuším, co je to za problém :unsure:

Řez růží 24. bře 2017 19:43 #317353

• Marta
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 211
Dostrihané s veľkým sklamaním. Veľa na jeseň sadených ruží omrznutých takmer k zemi, niektoré ohryzené, rozstrapkané psiskami a jedna - The lady gardener - zmizla. Aleže úplne!!! Predpokladám, že si z nej zvery ešte na začiatku zimy urobili trhaciu hračku.
Poslední úprava: 24. bře 2017 19:44 od Marta.

Řez růží 28. bře 2017 00:23 #317396

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Všechny růže konečně ostříhané, jen si nevím rady s Ispahanem.4 roky jsem ho nechala bez střihu
a zůstal pěkně souměrný, do výšky a šířky cca 1,8 m. Na podzim ale vyhnal trčivé pruty a teď už
mají výšku přes 3 m. Prosím, máte někdo zkušenost jak jej střihnout a bude po střihu letos ještě
kvést ? Je to jednoukvetoucí mrazuvzdorná historka. Bohatě a dlouho kvete a silně voní.
Děkuji za radu.

Řez růží 28. bře 2017 07:40 #317397

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 442
Tak i já už letost ostříháno, bo už i u nás začíná zatím sice jen pomaloučku ale kapkat zlatý déšť. Z mých růží vše ok, nejlépe dopadly austinky a floribundy, pár nováčku z podzimu sem musela hodně pokrátit(omrzly),jinak zdravotně bez problémů. Horší je to s mamčinýma klasik čajovkama, pomáhám stříhat a radši se neohlížím, jdou hodně k zemi k základně,ale pozitivum : opouští i z báze:-) Byly i dost flekaté:-(

Řez růží 29. bře 2017 19:29 #317402

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11815
102_3182.jpg

já mám hotovo zbývá 5 kousků , spousta růží je střiženo až k zemi , nejlépe dopadly historické růže a austinky ,ale třeba kordesky jsou skoro všechny šmiknuté u země
Následující uživatel poděkoval: Gabča, bradhal, Regina

Řez růží 29. bře 2017 21:58 #317403

• Gabča
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3236
Teda Lukáši, ty toho máš. :woohoo: Co s tím děláš? Pálíš?
Já toho měla hromádku a vezli jsme to na konec zahrady ( 1 Ha ), abych sousedům nesmrděla pod nos.

Řez růží 29. bře 2017 22:08 #317404

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Gabco, dědek to vymyslel takhle. Protože bio kontejnery začínají vyvážet až dlouho a někdy je blbý vítr, nemám naštěstí nepříjemné sousedy ale nechci zbytečně otravovat, tak je seštěpkuje a ponechá v pytlích. Větve můžou být i nemocné a jsou trnité. Používání téhle štěpky není bezpečné a navíc přes to běhají psi a kocouři, tak až začne normálně fungovat odvoz, nasypeme do bio popelnice. Když je toho hodně, tak to dědek odveze do sběrného dvora.

Řez růží 29. bře 2017 22:56 #317405

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Taky nějaký rok uvažuju, jak "bezpečně" likvidovat zahradní odpad, co nejde dat do kompostu. Napadené malinové pruty, flekaté klematisy, všelico houbového, teď přibyly růžové pruty. Pálení ve velkém se tu moc nedá aplikovat, takže nás napadlo špepkování a následné uskladnění v samostatné popelnici a postupné pálení po grilování. Zatím jsem takový odpad házela do popelnice, ale nepřijde mi to moc ok.
Moderátoři: Eva L., Květa