Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Návrhy k chodu fóra - pravidla

Re: Návrhy k chodu fóra - pravidla 13. pro 2011 14:15 #274680

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Ale zřejmě tu jsou některé fotky,které mají i přes 2 MB.
Poslední úprava: 14. pro 2011 07:13 od Evka.
Téma bylo zamčeno.

Re: Návrhy k chodu fóra - pravidla 13. pro 2011 14:27 #274681

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Květa napsal:
Děkuju všem za spolupráci, je OPRAVDU vítaná.
Pokud někdo přijdete na jinou formulaci těch : Prioritou jsou růže a vše kolem nich, venkovní rostliny a vše kolem nich. ..
budu ráda. Na nic nemohu přijít.

S oběma úpravami souhlas.

Maggi, pls, podívej se na úvodní stranu ( zakládání diskusí ) - je tato formulace OK ?

díky.

Já vás obdivuju a smekám též, za vaši svatou trpělivost a moře práce, zvlášť teď před svátky....věřím, že to opravdu přinese úlevu ihned i do budoucna :up
Květo, možná jsem hnidopich, ale moc se mi nezamlouvá formulace venkovní rostliny, co potom již založené Pokojovky, i v Hadači se kolikrát objeví pokojové, skleníkové exoty - co všeobecný název Flóra?

Co se týká zmenšování fotek, už jsem to tu psala vícekrát - ideální se mi jeví program PhotoScape, jde legálně stáhnout do PC (zabírá 13,4MB), práce v něm je opravdu jednoduchá, intuitivní. Je v češtině, nastavíte si požadovanou velikost - já používám většinou 800x600dpi (do 300KB) - výsledná velikost při dobrém zachování kvality(kterou mám permanentně nastavenou na 95%) je myslím postačující. Po stažení fotek z foťáku, lze použít dávková editace - hromadná úprava f., čili základním nastavením a poté jedním kliknutím máte upraveno téměř jakékoli množství fotek.
Pokud by si někdo s úpravou v tomto programu nevěděl rady, klidně dotazy do SZ.

edit - a ještě:
je lepší mít nastaveno na foťáku vyšší rozlišení - např. 6 MB, pokud to přístroj umožňuje a upravovat (zmenšovat) po stažení f. v jiném programu, než např. v Malování - jde totiž o konverzi mezi grafikou vektorovou a bitmapovou a ta kvalitu fotek zhoršuje....ale nějak to neumím lépe vysvětlit.
Poslední úprava: 13. pro 2011 15:13 od danah.
Téma bylo zamčeno.

Re: Návrhy k chodu fóra - pravidla 13. pro 2011 14:49 #274683

• mrk
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 348
tak asi som blba ja a este som si to neprenastavila :-) pouzivam google chrome a ja mam obrazky v diskusii velke (podla velkosti) a ked ich rozkliknem tak su jednotne male.
Téma bylo zamčeno.

Re: Návrhy k chodu fóra - pravidla 13. pro 2011 15:15 #274684

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
danah napsal:

Květo, možná jsem hnidopich, ale moc se mi nezamlouvá formulace venkovní rostliny, co potom již založené Pokojovky, i v Hadači se kolikrát objeví pokojové, skleníkové exoty - co všeobecný název Flóra?

Tipuju, že venkovní rostliny jsou úmyslně. Ty pokojové (přenosné, balkonové a skleníkové) zkrátka nejsou to hlavní, co by se tady mělo probírat. Prostor tu pro ně je, ale zastínit růže a jejich doprovod, nesmí.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: helena

Re: Návrhy k chodu fóra - pravidla 13. pro 2011 15:18 #274685

• danah
  • Platinum Boarder
Dobře, to já respektuju....
Téma bylo zamčeno.

Re: Návrhy k chodu fóra - pravidla 13. pro 2011 16:18 #274694

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
amazonka01 napsal:
Varouchu, však o tom píšu. Jednak to může to upravit webmaster.
Hlídat se to dá těžko, ale i tak se dá upozornict někdo, kdo by (za současné, neupravené situace) sem cpal megafotky, že to nemá dělat, že porušuje pravidla. A to úplně stejně, jako by porušoval jakákoliv jiná, taky se to BUDE muset hlídat (ne cíleně, ale bude).

A ano, souhlas, jsem pro, aby možnost stahování bylo v rámci "modří vědí" (tj šíření mezi SZ a ze skla mazat, stejně jako třeba ty Dresliny růže, které na sklo nemohou)

Jojo, já než vypotím příspěvek, tak sem přibylo dalších pět včetně toho tvého. :) Jestli může admin nastavit max. velikost fotky, tak jsem pro. Klidně zatím na 500kB, to megafotky eliminuje a zároveň umožní občas dát fotku s detaily, které budou k rozeznání.

danah: fotky ve foťáku jsou bitmapy - rastrové obrázky, žádný foťák neumí vektory (aspoň o tom nevím). Rozdíl mezi rastrem (bitmapou) a vektorem je ten, že bitmapa je obrázek definovaný jako mřížka bod po bodu a jeho zmenšování vede k tomu, že se prostě část bodů vyhází. To jde podle různých algoritmů různě kvalitně. Jde nevratnou konverzi, při které dochází ke ztrátě dat. Malování používá hodně primitivní algoritmus, lepší programy (třeba PhotoScape) to umí líp, obrázek dokonce ani při menší velikosti není tolik "kostičkovaný" jako z Malování. Na druhou stranu, Malování má skoro každý a zvládne to v něm i bez stahování čehokoli jiného. Jako nouzovka funguje.
Vektorový obrázek je naproti tomu definován jako sada vektorů - orientovaných křivek s velikostí, směrem, barvou, gradientem, uspořádáním. Zmenšování či zvětšování vektorového obrázku se děje tak, že se vlastně jen změní hodnoty velikosti (délky) vektorů, ale žádný vektor se nevyhazuje - nedochází tedy ke ztrátě informací, obrázek je stále stejně ostrý. Vektorové obrázky mají stejně jako bitmapy svoje formáty - nejčastěji se používá .svg. Specielními programy lze převést bitmapu nebo běžný rastrový obrázek do vektorového formátu - např. jpg obrázek do .svg, ale na fotce ze zahrádky jsem to nikdy nezkoušela a možná by si s jeho zobrazením neporadil taky prohlížeč. :)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: Návrhy k chodu fóra - pravidla 13. pro 2011 16:51 #274697

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
To je rachot! Nestačím dočítat. ;)

S navrhovanými pravidly nemám problém. Za sebe mi přijde rozumné velikost fotky do 500 kB.

Ad venkovní rostliny - nešlo by jednoduše zahradní rostliny?

edit: resp. jiné n . ostatní n. doplňkové zahradní rostliny
Poslední úprava: 13. pro 2011 16:54 od skalnička.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: helena

Re: Návrhy k chodu fóra - pravidla 13. pro 2011 23:48 #274703

• danah
  • Platinum Boarder
Varouchu, teď nevím, jestli se mnou souhlasíš nebo se se mnou přeš :laugh: já se jen snažila interpretovat, co mi již delší dobu dobu vysvětluje můj syn....stejně je to pro mne čínsky ;)
Téma bylo zamčeno.

Re: Návrhy k chodu fóra - pravidla 14. pro 2011 07:30 #274706

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Taky myslím, že by bylo třeba stanovit limit pro vkládání fotek - na autocenzuru nespoléhejme, nefunguje. Nemusí to být ze zlé vůle, internetově méně zběhlým to leckdy prostě nedocvakne. 500 kB mi připadá rozumných jako horní hranice, ale možná by stálo za to pravidlo rozvést doporučením, aby lidi tuto velikost používali jen pro fotky, u kterých je pravděpodobné, že je někdo bude rozklikávat a pátrat po detailech - tzn. fotky celků s mnoha detaily. Fotky kavárenské pak zmenšovat víc (do 200 kB?), stejně jako obrázky různého náčiní apod, kde stačí orientační náhled.
Určitě by stálo za to pravidla, až budou v definitivním znění, doplnit proklikávacími odkazy na návody na zmenšování fotek, vkládání obrázků do galerie, případně další, obšírnější doporučení, jak na KR úspěšně fungovat (může taky obsahovat i info, jak se u dresly objednávají růže - na to se přece pořád někdo ptá).
Ad formulace: zahradní rostliny se mi taky líbí víc než venkovní; k OT: Květuš, máš pravdu v tom, že tomu skoro každý rozumí, myslím ale že zejména u pravidel je velmi důležité, aby tomu rozuměl ÚPLNĚ KAŽDÝ, říct to česky jsou jen dvě slova navíc (mimo téma - třeba?). Pamatujme, že cokoli je požadováno, ale není vysloveno nebo řečeno dostatečně jasně a polopaticky, se dříve nebo později může a také pravděpodobně stane zdrojem nedorozumění a dalších problémů.
Poslední úprava: 14. pro 2011 07:32 od Lenka.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: helena, Evka

Re: Návrhy k chodu fóra - pravidla 14. pro 2011 07:39 #274707

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Leni dík, to jsou podnětné připomínky. Ta velikost fotek bude opravdu časem přímo v nastavení fóra, a doporučení na ty menší bude v pravidlech.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka
Moderátoři: Eva L., Květa