Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Cottage - vyrábíme zahradu

Re: Cottage - vyrábíme zahradu 20. led 2012 11:50 #275884

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
je to podpěrná zeď na vyrovnání terénu, je z velkých žulových kostek, když bourali silnici, tak byly na skládce :cheer:
Je vidět, že jsme se nějak nedostali k vyspárování, břešťan všechno schová. Teď ho pouštím po narezlém plotě, je svařovaný z úhelníků a nechce se mi natírat.
Poslední úprava: 20. led 2012 11:52 od MartaZ..
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Alena

Re: Cottage - vyrábíme zahradu 20. led 2012 15:44 #275889

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
ještě k náprstníku-milé dámy,kéž byste měly pravdu!Jenže já mám s pletím čisté svědomí:laugh: a když ho vyseju,vyroste pár rostlinek a ty když nechám po odkvětu úplně odumřít na místě a pak je vyklepu,nikdy se mi nevysemení-nebo ano,ale prostě na jaře nové rostlinky nejsou.je toto možné?

Re: Cottage - vyrábíme zahradu 20. led 2012 18:05 #275893

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
K břečťanu-kradený(jak jinak)- 3 větvičky :P ,tady je v chráněném stinném koutě,nenamrzl nikdy,pak je s ním popnutá ještě zeď u mámy garáže,tam loni namrzl,ale jen vršky,setřepal namrzlé lupínky,rozvětvil se po zastřižení a jede dál.
Z těch náprstníků jsem teda :blink:
Květo,v rychlosti jsem načmarykovala plánek.Hortenzie jsou bílá,sytě růžová a modrající,zachráněné,švagrová je chtěla vyhodit.Muchovník má zatím trochu úzkou,vyšší korunku,doufám,že se trochu rozprostře,jen k němu nesmím pustit Jíru s nůžkama.Ten udělá topol i ze zákrsku :angry: Chryzant.je světle šeříková(?).Kraj záhonu vyvýšený není,je v rovině s trávníkem.
plnek035.jpg

Re: Cottage - vyrábíme zahradu 21. led 2012 10:45 #275916

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
JanoH, mám podobné zkušenosti s náprstníkem, asi má rád svá specifiká...léta ho mám v trochu zamokřené půdě, téměř ve stínu za valem z pražců, moje pokusy o jeho rozšíření - klepala jsem semínka všude možně - se moc nedaří. Rozhodně ne na slunných a vysýchavých místech. Myslím, že je to vlhko důležité hlavně pro klíčení a další vývoj semenáčků. Hlavně se nesmí semena po vysetí překrývat zeminou, klíčí na světle. Čas od času někam přesadím vzrostlejší jedince a nikde jinde se jim tak nedaří.

Marto - břečťanový val je parádní :up a s tím plotostřihem - to ty sama? :whistle:

Květo, děkuji za obšírnou fotoreportáž a dokumentaci - stále se v tvém příspěvku hrabu a....odolávám. Jen ten záhon máš velký jako půl mojí zahrady.
Doufám, že ještě doplníš o předjarní, po zlikvidování vyšších trsů trvalek a trav a jarní fotky s prvními květy, pak to bude fakt na vydání :up
Nevidět to, nikdy bych nevěřila tvému tvrzení, že je to skutečně placka placatá.
Následující uživatel poděkoval: jana H

Re: Cottage - vyrábíme zahradu 21. led 2012 10:49 #275917

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Náprstník, ach, jo... jeden rok jsem měla tolik mláďat, že jsem je plela a rozdávala. Teď už několk let bojuji o každý semenáč. Podezřívám slimáky, že stihnou zlikvidovat ty mrňouse, jen co vylezou.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: Cottage - vyrábíme zahradu 21. led 2012 13:16 #275921

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Teda do teď jsem považovala náprstníky za "skoroplevel", ale jak vás teď čtu..:blink: První sazeničku náprstníku jsem dostala od sousedky. Po odkvětu se vysemenil a vyrostl všude kolem jen na textilce v kůře a štval mě, protože jsem musela plít. Tak jsem ho prdla ke plotu mezi tůje a lísku. Zem hrozná (jílovitá), vlhko nic moc, světlo tak akorát (líska je ještě mladá). Opět z každého semínka vyrostla rostlinka. Tam je nechávám, tam mi nevadí. Naopak - mám je tam v zásobě, když potřebuji dát někam jinam.

digitalis.jpg

Tenhle vyrost mezi fialkami na textilce.
Poslední úprava: 21. led 2012 13:18 od skalnička.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, helena, Evka

Re: Cottage - vyrábíme zahradu 21. led 2012 13:56 #275925

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Vlaďko,také jsem se v minulosti nemusela o sazenice zajímat.Vždy se jich našlo bez mého přičinění dostatek pro další výsadbu,to se ale změnilo v posledních dvou létech.A je pravda,že v těchto dvou letech jsem měla invazi slimáků i přes každodenní sběr a sypání granulí.Nenapadlo mě však,že by toho příčinou mohli být oni.Musím si dát letos na semenáčky větší pozor.

Re: Cottage - vyrábíme zahradu 22. led 2012 00:23 #275963

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Marto, připojuju se k obdivu břečťanové zídky. Moc krásná.

ad digitalis - mívám slimáků opravdu hodně a potvrzuji, mladé rostlinky náprstníků jim opravdu velmi chutnají. Jednou jsem si předpěstovávala nějaké vzácnosti z A., vysadila jsem někdy v září už vzrostlé rostlinky - sežrali je do mrtě. :(
Potřebuje ke vzcházení opravdu světlo. Když vidím, že rostou mladé rostlinky, nasypu do nich granule, uchráním je tak.

Danah, děkuji.
JJ, doplním. Jen - ech - já si tam koupila hafo cibulí v nějaké obr slevě .. a skoro všechny jsem vysadila jinam. :whistle:
Jediné, co mi "zbylo" byly nějaké tulipány, ty tam vysazeny jsou. Zase se o ně dost obávám, byl dlouhý podzim, myší invaze... no, uvidím na jaře kolik z nich vyroste. To už je za pár !!
Říkala jsem si, že stejně budu v záhonu hrabošit ( pak si spoustu cibulí zničím ), tak počkám až se záhon trochu usadí.
Poslední úprava: 22. led 2012 00:29 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: jana H, Evka

Re: Cottage - vyrábíme zahradu 22. led 2012 10:28 #275969

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
To je asi ono,vysychavá zem a slimáci.Já si letos pohlídám!.Děkuju

Re: Cottage - vyrábíme zahradu 22. led 2012 10:47 #275971

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Květo, chci ještě dodatečně poděkovat za ten zajímavý článek o krvavcích, na který jsi dávala odkaz, (teprve teď jsem se k němu dostala) - a vůbec díky, jak nám tu všem permanentně rozšiřuješ obzory. :kiss:
Ještě malá prosba - nemohla by ses výhledově o těch svých krvavcích trochu rozepsat (třeba v trvalkách) - jak se jim v našich podmínkách daří atd. Až doposud jsem znala jen ty naše dva botanické (sanguisorba officinalis a s. minor - mimochodem, ten druhý, pokud neznáte, je skvělá výplňovka na suchá, vyprahlá místa), tyhle bělokvěté jsou pro mě úplná novinka.
Poslední úprava: 22. led 2012 10:48 od Lenka.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena, Lenas
Moderátoři: Eva L., Květa