Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Cottage - vyrábíme zahradu

Re: Cottage - vyrábíme zahradu 18. led 2012 21:55 #275830

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Kveto, jakypak "Na omluvu..." v mem pripade moje mala znalost rostlin, ze musim patrat po vsech certech, plno trvalek neznam a tvuj veleelaborat je mj.popud k premysleni a zdroj radosti.
Tak a ted se budu zase ptat (s dovolenim):
co je na f. z 8.6. "to" bily, vysoky?
na 3.f. z 26.6. levy dolni roh...bile kvetouci ker?, na dalsich fotkach postupne odkveta
Snimek z listopadu..pohadka-jinovatka, 14.ledna-jeste to jde, posledni foto, no, s tim uz se holt neda nic delat
Architekt by to takhle nikdy nevymyslel, ke skode zakaznika.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Cottage - vyrábíme zahradu 18. led 2012 22:30 #275831

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
jana H napsal:
Květo,připojuju se ke všem ostatním slintalům a děkuji,ty jsi zahradní architekt ze všech nejlepší!
Pro mě inspirace veliká,vidím,že bez trav to nepůjde,bez nich jsou záhony jakoby strnulé.
Smokye Joe mám dva roky a taky není na záhoně vidět,listy měl malé a nijak se nezbarvily,i když jsem ho střihla u země.Tak uvidím.

Jano, tou Smokye Joe jsi mne nepotěšila.. třeba potřebuje chvíli času. Na podzim jsem k němu totiž přikoupila Flame ( kurňa a nezabarvil se :unsure: ) .. a tak jsem se těšila.. aspoň že tyhle zelenolisté nejsou ( zatím ? - máš stejnou zkušenost ? ) napadány tou houbou, kt. kosí barevné. Červenolistou ruj jsem už zlikvidovala. :dry:

Víte, že mne přivádíte do rozpaků ? Vždycky jsem se cukala dávat fotky celků zahrady, páč jsem si myslela, že se nebudou líbit, jsou moc "divoké". Neumím takové ty sladké cukrárny, moc se mi líbí, ale nedokážu tak kytky nasadit. Vždycky z toho vyleze něco jiného.
Díky moc za pochvaly, potěší.
evai napsal:
Tak a ted se budu zase ptat (s dovolenim):
co je na f. z 8.6. "to" bily, vysoky?
na 3.f. z 26.6. levy dolni roh...bile kvetouci ker?, na dalsich fotkach postupne odkveta
Snimek z listopadu..pohadka-jinovatka, 14.ledna-jeste to jde, posledni foto, no, s tim uz se holt neda nic delat
Jsem moc ráda, kdy se ptáš. Ráda o kytkách plkám. :blush:
jj, k posledním fotkám - on když nenapadá sníh, pouze prší, tak nejsou trávy až tak hezké, dříve zestárnou. Dále ještě - ze záhonů byla vybrána skoro veškerá verbena bonariensis, hrozně prořídl. Zkoušela jsem zaklepat jejími semeníky někdy v listopadu, semena se sypala o 106, tak jsem uklidila. Ptž. př. rok bych měla verbení loučku fšude.
f. z 8,6
tato ?
www.krasneruze.cz/media/kunena/attachments/96/P1080509.JPG
bílé věže jsou náprstníky ( norm. česká směska, vyselektovány pouze bílé. Se krásně semení, postarají se. Měla jsem i jiné - anglické, nádhera sama..s bordo středem... ale ty se nesemenily. Vykvetly a šlus )
keřík - to je klematis

P1080605_2012-01-18.JPG

P1080809.JPG

Hodně ho mám ráda, právě po odkvětu dělá takovéhle zdobné semeníky. To byl jeden z nej kupů, kt. se mi kdy povedl. Koupila jsem ho za 30,- Kč od jednoho skalničkáře ( bohužel, už není mezi námi ).
název : Clematis recta var. mandshurica

Nedávno jsem tu o něm říkala , že Hull ho nezná, HMF ano..
www.helpmefind.com/clematis/l.php?l=2.50263.1

mám tyhle samodržící - bylinné cl. moc ráda. Hodně se mi líbily u Dresly a v botance, tak jsem se do nich trochu položila. Nejnovější mám Pamela.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., HonzaPM, Lenka, helena

Re: Cottage - vyrábíme zahradu 18. led 2012 22:49 #275832

• Květa
  • Moderator
Miška napsal:
Já se taky přidávám k ostatním děkujícím za tuto náádhernou reportáž. Především už samotná fyzická práce (nebo tu zvládli pouze a jen chlapi?), dále plánování - Květo, bylo i na papíře?, a pak samotná fotodokumentace s tímto referátem. Děkuji za sebe.
Všimla jsem si, že necháváš opravdu dost místa kolem čerstvě sazených rostlinek, musím si to pamatovat, abych moc nehustila.
Dále to, jak si necháváš některé kvítí stranou na pozorování, jak rostou a budou se chovat - též dobrý postřeh.
Verbení loučka a její vysemenění v popředí záhonů - je to hezké, nechala bych to a sama si to také tak zkusím osadit. Neudělá to vyloženou záclonu, ale jen takový průsvitný závoj - jestli jsem se srozumitelně vyjádřila.
Ale teď mě napadla taková kacířská otázka: Květo, co teď budeš dělat, když už to máš z 90% hotový?:woohoo: Těch 10% je kosmetická úprava a jednou za volební období zmlazení přerůstajících trsů. :up

Miško, moji chlapi se pomáhat se zahradou hodně cukají. Muž vůbec, toho pak musím táák uplácet jídlem, že mi žádat o pomoc nestojí za následnou námahu s vyvářením :lol:
Ze synátora mám radost - páč za vlastní koupil travní semeno a následně každý víkend usilovně sekal trávníček. :laugh: V poslední době, když potřebuju přesadit nějaký větší trs nebo keř - bez keců - pomůže.
Takže celý záhonek jsem si ryla a osazovala sama, jen s asi dvěma velkými trsy trav pomáhali pánové.
Na papíře - ano a ne. Změřila jsem si záhon, nakreslila po metru zadní - největší - trojúhelníky. Pak jsem pomocí moc otevřených oken na HMF se snažila k sobě spasovat růže výškou a barvou, psala jsem si názvy abych je nasadila do správné skupiny. Víc ne.
prostor kolem trvalek - to záleží na tom, jak je mám moc nakoukané. Většina se v př. roce přesadí snadno ani to nepoznají. Takže do zásobního záhonu k pozorování je sázím hodně blízko ( abych nemusela plít ). Na f. jsou od sebe vzdálené dost, to ale proto, že už jsem neměla žádné k vysazení. V roce jsem tam našoupala nově získané, na jaře budu hodně přesazovat.
Takže dámy mají pravdu - přední zahradou šoupu už 6 let a furt nehotovo.
Abych se zabavila, udělala jsem si nový záhoneček :lol:. Už zase měl být bílý. Nebude. :evil:

ad verbena - jj, závoj. Mám ji po celé zahradě, musím ji plít. Páč opravdu jinak z ní mám neprostupné houští.
Poslední úprava: 18. led 2012 22:51 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena, Miška

Re: Cottage - vyrábíme zahradu 18. led 2012 23:01 #275833

• Květa
  • Moderator
danate1 napsal:
Květi, poklesla mně brada.... panebože, jak to, že tyto fotky vidím až teď? myslela jsem si, že je to nějaký záběr z AnglieB) , je to nááádhera, kdy si to všechno takhle sladila? kde jsem byla já, že jsem si toho nevšimla? :) doufám, že letos na své taky zamakám a ta malá bambule, kterou jsem si minulý léto "pořídila" mi nebude zabírat veškerý čas. Doufám, že nás pravidelně v jednotlivých měsících budeš aktuálně i fotografie informovat o proměnách svého záhonu... už se moc těším:kiss:

Dani, no kdes byla... nejdřív jsi zakončovala školu, pak ses bambulovatěla a mělas čerstvě Bambuli.. tak jsem ani fotky neposílala.
Takže - gratulace ( takto veřejně ) ještě jednou, ano ? :up :up

Díky. Fotím ráda, fotím furt.

Re: Cottage - vyrábíme zahradu 18. led 2012 23:13 #275834

• Květa
  • Moderator
Alena napsal:
Květo, pěkná zahrada,na práci až dost velká, ale marně tam vyhlížím clematisy, až na jeden fialový. Nebo jsou zatím malé?:) :)
Aleno, clematisy jsou dva v prostoru záhonu ( plandací ) Arabella + Justa. Pak ještě Cl. heracleifolia.
Tři mám na slavobráně ( Franziska Maria, Princess Diana a Josephine ) + rectu mandshuricu. Nad nimi se ještě musím zamyslet.
Na plotě pak jsou Perle d'Azur ( má moc hezký tvar květů ) + Diamantina + durandii, ty tam zcela jistě zůstanou.
No a další jsem ani neuváděla, páč se jedná o tu zatracenou dodávku od p. Dufka, kdy jsem dostala jiné než jsem si objednala ( někt. ještě nekvetly, takže ani nevím, jaké jsou. Někt. myslím i kleplo... njn, mám vzteka, vyhozené prachy )

Re: Cottage - vyrábíme zahradu 18. led 2012 23:16 #275835

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Ahaa-naprstniky. mam jeden od podzimka-nevim barvu-budu se tesit na prekvapeni a az odkvete (doufam, ze k tomu dojde, "zatim" se listy pekne drzi), tak s nim pekne zatrepu
Clematis recta-opravdu samodrzici?Podle HMF i silne voni, jo?
A uz dam pokoj (pro dnesek:) :) )
dekuju

Re: Cottage - vyrábíme zahradu 18. led 2012 23:57 #275836

• Květa
  • Moderator
jj, recty opravdu drží v záhoně ( skoro ) samy, mají lehce nad metr. Ta recta mandshurica je vyšší, 1x ji přivazuji, lezla by do cestičky. Voní, to jo. Příjemně... silně ( ? )
www.google.cz/search?pq=origanum+herrenh...IlsXT73sIov3sgbv8PRx

koukám, na jedné f. si z něj vypěstovali celkem hezký stromeček :lol:
Poslední úprava: 19. led 2012 00:00 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: helena, Kachnishte

Re: Cottage - vyrábíme zahradu 19. led 2012 00:00 #275837

• Květa
  • Moderator
jsem moc ráda, že jsem vás nakazila mojí láskou, trávama.

Mišpul, Misc. Gracillimus je jedna z nej trav ( spolu s M.Morning Light ) jako pozaďovka k růžím. Sice nekvete ( resp. květy nejsou až tak zajímavé a velmi pozdní ) ale je úzký v listu a hlavně - tvar trsu je spíš V, rozvírá se až nahoře. Krásně se před ně vysazuje, neutiskují přehybem listů.

jak velký je vlastně záhonek U garáže ?

- origanum asi jo, asi se vzájemně mohou křížit. Herrenhausen má hodně tmavé květy i tmavší - mladé - lístky.

jsem toho chtěla napsat víc, už nejsem schopná. Zítra, jo ?
Následující uživatel poděkoval: helena, mišpule

Re: Cottage - vyrábíme zahradu 19. led 2012 05:37 #275841

• danate1
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1029
Květi, děkujiB)
co je to za růži na fotce konec srpna v popředí? ta fotka celá je božská:P

Re: Cottage - vyrábíme zahradu 19. led 2012 16:20 #275853

• Alena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 236
Květo, tu Josephinu ti závidím. Já na ni bude netrpělivě čekat zjara. Také mě dodávka od pana Dufka zmizela. A mezi nima ta Pepina měla být. Jestli to byl pouze šok z přesazení, Měla by se ukázat. Podle toho se rozhodnu, jestli od něj ještě něco objednám.;)
Moderátoři: Eva L., Květa