Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Půdopokryvné trvalky

Re:půdopokryvné trvalky 02. pro 2009 18:55 #2912

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Z barvínků mám nejraději bílekvetoucí. Ten je decentní (vzrůstem) a mám ho pod hostami.
DSCN1266.JPG
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:půdopokryvné trvalky 02. pro 2009 18:59 #2913

• dresla
  • Moderator
Loni jsem od Květy dostala v.major sibirica a to je teda trifid. Mám ho na poli mezi růžemi a trvalkami.
IMG_4655.jpg

Re:půdopokryvné trvalky 02. pro 2009 19:09 #2914

• dresla
  • Moderator
Pokud sneseš mochnu husí, můžeš zkusit i lamiastrum galeobdolon.
Na mě jsou obě příliš nezvladatelné. Ale s oblibou vysazuju lamium maculatum. Na jarní fotce je vidět přisazený (doufám, že bílekvetoucí) semenáč hrachoru jarního. Vše mezi růžemi, jestřabinami a dalšími trvalkami. Ale nejsou úplně nahusto.
IMG_5675.jpg

Re:půdopokryvné trvalky 02. pro 2009 21:31 #2920

• hana.johana
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Tak tuhle kytku likviduji jako nevítanou rostlinu! Byla jsem přesvědčená, že je to plevel. To jsem celá já. A pořád se dovídám nové věci.

Re:půdopokryvné trvalky 02. pro 2009 21:50 #2921

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Díky za velice inspirativní tipy, už vidím, že na jaře zase v zahradnictví utratím majlant. Do toho mého zpropadeného záhonu mi bohužel leze pýr a řebříček, protože prakticky všechno, co tam teď mám, na zimu zatahuje nebo ztrácí listy a než to na jaře stačí obrůst, mají plevely volné pole působnosti. Víc mě paradoxně štve ten řebříček - mám tam všechno laděné do takových jásavých barev: žlutá, oranžová, rudá, fialová, modrá, a ta bílá mi to tam vysloveně ruší. Ne že by toho plevelu bylo tolik, ale jsem líná plít a mám moc velkou zahradu, takže jsem vděčná i za ten popenec, který to zjara docela vykryje. Jinak z cibulovin tam mám jenom narcisy, babičkovské tulipány a modřence - řekla bych, že celkem prosperují, a růže je fialová centifolia od Pelců - ještě je mladá, ale tváří se zatím zdravě a spokojeně, tak doufám, že něco vydrží a že si prostor sama vydobyde, až ho bude potřebovat. Mimochodem, nevíte někdo, jak se tahle krasavice jmenuje?
rosa_centifolia_fialov__.jpg

Re:půdopokryvné trvalky 04. pro 2009 16:12 #2929

• dresla
  • Moderator
Lenko, máš pocit, že popenec brzdí pýr? Tady proti pýru zapouštím zábrany. Na řebříček a bršlici fungují taky, vše oddenkatí docela mělce. Jdou použít kupované děsně drahé profivlnovky. Protože potřebuju spoustu metrů, řeže mi muž pásy ze starého PVC.

K Pelcovic růži: Oni prodávají snad centif. major a pak babiččinu voňavou - myslíš tu?

Re:půdopokryvné trvalky 04. pro 2009 21:54 #2933

• Lenka
  • Platinum Boarder
Řekla bych, že ho brzdí stejně jako každý jiný souvislý půdní pokryv - tj. proroste, ale není ho tolik. Já u zeleniny používám zábrany ze starých střešních tašek - fungují dobře, ale jednak se mi to nechce zakopávat všude, kde mám nějaké kytky - zahradu mám velkou přes půl hektaru, to bych se zbláznila, a jednak okrasnou část zahrady chci mít hozenou tak nějak do přírodna - žádné ostré okraje záhonků, spíš souvislé porosty všelijakých kytek volně přecházející v sečenou loučku - proto tak usilovně pátrám po bujných podrostech, které by nežádoucí plevel udržely v rozumných mezích - nedělám si iluze, že se ho zbavím úplně, úplně mi stačí, když nebudu muset plít víc než jednou, maximálně dvakrát ročně. Řebříček se mi navíc hojně vysemeňuje z lučních porostů - tady by zábrany stejně byly málo platné.
K Pelcovic stolístkám: momentálně prodávají jako r. centifolia tři růže a mají je označené jako centifolia fialová (viz předchozí fotka), centifolia růžová (viz níže) a centifolia Muscosa (ta mi ještě nekvetla, foto dodám časem). Babiččina voňavá mému nezkušenému oku jako stolístka nepřipadá (možná gallica? - nemá typické ostny) a oni ji ani tak neinzerují. Psala jsem paní Pelcové, jestli neví, co to vlastně prodávájí, ale neozvala se, takže asi neví. Po pravdě jsem doufala, že mi je pomůžeš určit. Centifolii major už dlouho neměli.
A tady je Pelcovic centifolia růžová (je vážně super - pěkný keř, sytá barva, kvete hodně brzy, květy netrpí deštěm, krásně voní).
kv__ten____erven_2009_059.jpg

Re:půdopokryvné trvalky 05. pro 2009 00:58 #2934

• dresla
  • Moderator
Zábrany z tašek mě taky napadly, musíme nutně vyměnit bobrovky na hospodářkách, ale mám strach, že voda a mráz je rychle roztrhají a budu po pár letech lovit drť.
Přijde mi, že pýr kolonizuje slušně i zarostlé plochy. Na poli se objevují ostrůvky, které se snažím ničit. Teď jsem lovila právě z neobdělané, jen sekané části. Na povrchu je nařídko jen pár stébel, ale obrovská kvanta hmoty narostla pod zemí. Jakoby ani neznal teorie o fotosyntéze.

Od Pelců mám právě jen babiččinu voňavou. Je to růže, kterou paní Pelcová (babička) měla v paměti z dětství a někde v Sobotce ji pak objevili a znovu naočkovali. V zahradě mi ze začátku hodně proliferovala. Doufám, že až dorostou pojmenované růže, podaří se ji určit . Důležité je mít srovnávací materiál. Z jedné další bezejmenné od Pelců se už letos vyklubala Rose du Roi.

Re:půdopokryvné trvalky 05. pro 2009 17:46 #2944

• Lenka
  • Platinum Boarder
Pálené tašky jsou docela hodně slinuté, mám dojem, že vodu moc nenasákají, a tudíž by mráz měly celkem vydržet (na rozdíl třeba od klasických zdicích cihel). Dávám je do dvojřad posunutých vůči sobě vždycky o půl tašky - zatím celkem drží, ale mám je tam teprve čtvrtým rokem, tak uvidíme.
Pýr je mrcha, ale přijde mi, že do záhonů, které jsou celoročně pokryté, opravdu leze míň než jinam, kde se mi ještě nepovedlo souvislý pokryv vytvořit, a to včetně oddenků. Možná se s některými rostlinami snáší hůř a s některými líp, těžko soudit, jsem ve stadiu pokusů.
S tou Babiččinou voňavou to je zajímavé - mně zatím kvetla jen jednou, ale po proliferování zatím ani stopy. Zatím ve mně moc nadšení nevzbudila, květy hodně trpí vlhkým počasím, a ta báječná růžová stolístka z předchozího fota, kterou mám hned vedle, podle mě i voní mnohem víc. No ale třeba se ještě vyklube do krásy. Podle tebe Babiččina voňavá tedy je stolístka? Mě by spíš zajímalo, co je zač ta "cent. fialová", zkusím zatím zapátrat sama.

Re:půdopokryvné trvalky 06. pro 2009 00:24 #2951

• dresla
  • Moderator
Moje bobryně jsou rok výroby cca 1880 a tak už mají pár mrazových cyklů za sebou a s nenasákavostí jsou na tom hůř.

Babiččina mi nepřišla jako gallica (vzhledem listů i větším vzrůstem), ale jestli stolístka, nebo damascénka (obě z gallicy odvozené), tolik jsem ji zatím nezkoumala. V létě ji omrknu.
K fialové: v Čechách se potulovala The Bishop, tak ji na HMF omrkni.
Moderátoři: Eva L., Květa