Řekla bych, že ho brzdí stejně jako každý jiný souvislý půdní pokryv - tj. proroste, ale není ho tolik. Já u zeleniny používám zábrany ze starých střešních tašek - fungují dobře, ale jednak se mi to nechce zakopávat všude, kde mám nějaké kytky - zahradu mám velkou přes půl hektaru, to bych se zbláznila, a jednak okrasnou část zahrady chci mít hozenou tak nějak do přírodna - žádné ostré okraje záhonků, spíš souvislé porosty všelijakých kytek volně přecházející v sečenou loučku - proto tak usilovně pátrám po bujných podrostech, které by nežádoucí plevel udržely v rozumných mezích - nedělám si iluze, že se ho zbavím úplně, úplně mi stačí, když nebudu muset plít víc než jednou, maximálně dvakrát ročně. Řebříček se mi navíc hojně vysemeňuje z lučních porostů - tady by zábrany stejně byly málo platné.
K Pelcovic stolístkám: momentálně prodávají jako r. centifolia tři růže a mají je označené jako centifolia fialová (viz předchozí fotka), centifolia růžová (viz níže) a centifolia Muscosa (ta mi ještě nekvetla, foto dodám časem). Babiččina voňavá mému nezkušenému oku jako stolístka nepřipadá (možná gallica? - nemá typické ostny) a oni ji ani tak neinzerují. Psala jsem paní Pelcové, jestli neví, co to vlastně prodávájí, ale neozvala se, takže asi neví. Po pravdě jsem doufala, že mi je pomůžeš určit. Centifolii major už dlouho neměli.
A tady je Pelcovic centifolia růžová (je vážně super - pěkný keř, sytá barva, kvete hodně brzy, květy netrpí deštěm, krásně voní).