Zuzano, nechtěla jsem, ale přesto se k tématu Gasha vrátím.
ad reklama
Na většině webů o pěstování rostlin je reklama producentů zakázána ( musí za ni zaplatit ). Zářným příkladem je Zahrada cz, kde jsou bez milosti mazány jakékoliv odkazy a to vč. zahraničních - i encyklopedických - stránek.
Jsem citlivá na výkřiky typu :
zázračný živý plot – míněn Turkestánský brest (Ulmus pumila celer), kt. není možno nikde dohledat…..
dřevěný altán mi postavili nejlíp xy, samo s příslušným odkazem….
Samo –hubnoucí, uzdravující kapky, bobule apod. ...
Nemám ráda, když se mi reklama podsouvá. Gasha ve svých podpisech tj. pod každým příspěvkem používá odkazy na své stránky.
zbytek viz včera.
ad chyby
Neupírám jí schopnosti krásně osázet misky, nádoby, vyzná se zřejmě v různých druzích rozchodníků ( což já ne

, pomíjím je ) a netřesků.
Ale !
Zazlívám jí množství překlepů nejen v normálních slovech ( každý uděláme překlep, hrubku, nejsme neomylní, ale co je moc, je moc ) i v latinských názvech – pro příklad uvádím Euphorbia polychorma ( správně polychroma ) , případně v TM – Echinacea Rozzmataz ( správně Razzmatazz ),...... takových by se našlo povícero.
Co mi ale nejvíce vadí je to, že – podle mého osobního názoru ! – leckdy píše o rostlinách s jejichž pěstováním nemá zkušenosti ( prostě prodejní anotace ) .
Už včera jsem jmenovala některé nepřesnosti, chyby, pokračujeme …
1.
Pojďme si „rozpitvat“ hned první trvalku - uvedenou jako jedinou ! pod písmenem A
skalnickar.krasa-netresku.cz/2009/12/anemone-x-hybrida/
opravdu je trsovitá ? dorůstá do 20 cm ? nemá se sázet do vysýchavé půdy ? v létě vyžaduje vydatnou zálivku ? je nutné její zakrytí v zimních měsících větvičkou chvojí ?
asi jsem upadla na hlavičku, ale nic z toho svým 4 kultivarům nedělám, nezalévám je, nenakrývám ( bodejť jo, když mrazuodolnost mají uváděnou do zóny 4 ). Kvetou mi přebohatě v suchu. Asi jim budu muset domluvit, aby mi nedělaly oddenky a fakt v trsu nedorůstaly těch - cca, nikdy jsem neměřila - 40 ( na slunci ) a 60 cm ve stínu. Květy ve výši 1,2 m pomíjím úplně.
translate.google.cz/translate?hl=cs&sl=e...:official%26hs%3DDcI
Zde je uvedeno, že preferují stále vlhkou půdu, ale opravdu jsou schopné u nás kvést i bez naprostého zalévání. Znám v centru Phy kostel u jehož stěny je jedna A.h. Honorine Jobert vedle druhé. Nikdo je nezaleje, nehnojí, nepečuje, rostou na "šutrech" - vím to, chodila jsem kolem denně se psiskem. V květu jsou vyšší než já.
2.
Opravdu pěstujeme Hylotelephia ( seda ) ve vlhčím stínu, kde rostliny získávají krásné vybarvení listů ?
3.
Proč je vybrána jako zástupce výběžkatých druhů travin Uncinia rubra ? Opravdu bude zabírat tak moc místa abych jí musela zabránit v šíření zábranou v zemi ? Nenašel by se jiný - vhodnější - příklad ?
Doteď jsem se domnívala, že tato tráva je mrazuodolná pouze do z8b, tj. do – 9,5 st.C ( i v Anglii není spolehlivě mrazuvzdorná ), považovala jsem ji za krátce oddenkatou a ( i ve své domovině ) pomalu se šířící travinu. Jsem tudíž Gashe vděčná za rozšíření obzorů, konečně si ji ( v Hlavenci;) ) koupím. Nebo raději ne...
Zuzano, toto není psáno proti Tobě ( pokud tedy nejsi Gasha:laugh: ), jen poukazuji na to, co mne štve.
Prodejce rostlin rozděluji na podavače, prodavače, zahradníky a Zahradníky.
Nejraději chodím nakupovat k těm od z/Z.
Slibuji, už ani nemuknu.