Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Půdopokryvné trvalky

Re:půdopokryvné trvalky 06. pro 2009 14:08 #2961

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Zrovna včera jsem brouzdala po HMF a vybrala několik horkých favoritů, The Bishop byl mezi nimi, taky by to mohla být Centifolia a fleurs doubles violettes, ale spíš myslím ani jedna z nich. The Bishop podle Petera Bealese roste vzpřímeně, kdežto ta moje je spíš širší než delší. Zkusím ještě jednou zkontaktovat paní Pelcovou, třeba se od ní přece jen něco dozvím. Zatím nepolevuji v pátrání :)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:půdopokryvné trvalky 06. pro 2009 17:26 #2962

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
A tys ji kupovala jako stolístku? Jak byla přesně značená?
CFDV to nebude, ta se tu nevyskytuje (já ji mám jako odkopek ze Stauden-und-Rosen). Leda by to byla Reine des Violettes:laugh: . Koukala jsem se k Pelcům do nabídky a mají v ní Reine des Violettes - jednoukvetoucí. A ta je totiž zřejmě identická s CFDV. www.stauden-und-rosen.de/index.php?seite=rosen&id=34 Tak doufám, že jsem tě dokonale zmátla:P
Mrkni taky na Tour de Malakoff.

Re:půdopokryvné trvalky 06. pro 2009 20:40 #2964

• fanynka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1611
Sice to není trvalka, ale vyroste rychle - svazenka. Když se nechá vysemenit, tak příští rok vyroste taky (není tak hustá).
Používám ji jako krycí na větší plochu (nebo i kolem stromku atd.)

Nepotřebuje vůbec nic, květe pěkně modře a voní. Kdysi mi ji někdo doporučil jako zelené hnojení.

Re:půdopokryvné trvalky 07. pro 2009 19:59 #2984

• Lenka
  • Platinum Boarder
Jo jo, svazenka je prima kytička - taky si ji nechávám vysemenit mezi trvalkami. Na podsadbu ale moc použitelná není, na to je moc vzrůstná - má tendenci utlačovat všechno okolo. Loni jsem si ji dala mezi keříčky fazolí, že je jako pěkně obleze a namulčuje, a nakonec se fazolky úplně ztratily ve fialovém houští. Vypadalo to ale pěkně a nějaké lusky nakonec taky byly :P

Dreslo, tady je kopie toho, co píšou Pelcovi ve své nabídce (mají ji mezi botanickými):
R.x centifolia fial. Asie M. 1,5 f. velké plné květy, voní, temně fialová
až na to, že u mě květy nejsou velké ale spíš střední a temné zrovna taky moc nejsou (rozhodně mám ještě temnější, ale tu si na tebe chystám na léto - další kořist ze sousedství), centifolia to jistě bude, je chlupatá až běda, ale oproti těm dalším třem, co mám, mi přijde míň robustní.
Jinak z navrhovaných těžko říct, na každé mi něco nesedí. Podle fotek mi přijde, že u těch tmavofialových jsou snad největší rozdíly ve vybarvení - skoro to vypadá, že co zahrada, to úplně jiná růže. Pokud v létě budeš zase pořádat den otevřených dveří, mohla bych se stavit s rozkvetlou větvičkou?

Re:půdopokryvné trvalky 07. pro 2009 22:55 #2989

• dresla
  • Moderator
Aha, koukala jsem se do historických. Tak se poptáme u Pelců aspoň odkud je.
Podle fotky se určuje blbě. Co jsem si na tom květu všimla, že okraje jsou světlejší a vypadá, že nedělá koblížky, ale má míň lístků volně poskládaných. A taky, že není moc fialový. Ten Bishop a CFDV jsou temné. Mrkni na Tour de Malakoff sem www.rosenfoto.de/LiRosenfotoFSY.html - píší jemné převislé větve. Dny OD chci během kvetení historických určitě udělat.

Re:půdopokryvné trvalky 08. pro 2009 08:43 #2992

• Lenka
  • Platinum Boarder
Právě jsem napsala znovu paní Pelcové, tak uvidíme, co odpoví. Tour de M. je tomu tak nejblíž, ale na jiných fotkách mi přišel zas až moc růžový. Ona ta moje nemá všechny květy takhle výrazně dvoubarevné, někdy převládá spíš ta tmavá barva a tou světlou je tam třeba jen malý žíhaneček - ale tmavofialový ten květ tedy rozhodně není, to máš pravdu. Při odkvětu zesvětlává. Tady je fotka odkvétajícího keříku, kterou jsem sem původně nechtěla dávat, páč je celá zarostlá v plevelu, a ta zřícenina v pozadí... :blush:, ale obrázek si uděláš.
kv__ten____erven_2009_074.jpg

Re:půdopokryvné trvalky 08. pro 2009 08:46 #2993

• Lenka
  • Platinum Boarder
a ještě jednou při rozkvětu
kv__ten____erven_2009_045.jpg

Re:půdopokryvné trvalky 09. pro 2009 15:40 #3009

• dresla
  • Moderator
Vyfotit červeno-fialové růže, aby odpovídala barva, dá docela práci. Takže porovnávačka naživo bude snad úspěšnější.
Škoda, že Bishop, ani Tour de Malakoff nemám.

Zkus vyzkoušet do podrostu čemeřici smrdutou. Docela se mi tu rozsemeňuje, dělá hustý pokryv, třeba by se hodila.

Re:půdopokryvné trvalky 10. pro 2009 21:39 #3031

• dresla
  • Moderator
Tak je to průhonická bezejmenná krasavice - vedená jen pod číslem.

Re:půdopokryvné trvalky 11. pro 2009 07:50 #3052

• Lenka
  • Platinum Boarder
Dreslo, ty jsi zázrak! Díky moc za pátrání - v létě ji půjdu okouknout, jak ji mají velkou. A čemeřici vyzkouším.
Moderátoři: Eva L., Květa