Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Půdopokryvné trvalky

Půdopokryvné trvalky 01. pro 2009 08:32 #2884

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Tak už pomalu končím s venkovními pracemi a začínám se těšit a plánovat na jaro. Moje téma číslo jedna momentálně je otázka, čím podsadit vysoké trvalky a sadové růže na smíšeném záhonu, aby mezi nimi tolik neprorůstal pýr a jiné plevely. Vlastně chci vytvořit takový živý mulč, který svým květem zjara doplní cibuloviny a bude bránit vysušování půdy, v létě ustojí stín pod trvalkami a později na podzim zvládne náhlý nápor slunce a sucho, když trvalky zavadnou a případně ještě trochu zakvete. Invaznost rostliny je zde žádoucí. Zatím tam mám převážně různé kvetoucí plevely - především kvůli jejich nezničitelnosti, ale ráda bych trochu pestřejší výběr.
Zatím jsem udělala tuto zkušenost:
- popenec a rozrazil rezekvítek: hezky kvetou, rychle pokryjí půdu, ale rozlézají se až moc - zvlášť popenec zvládne během pár dnů přeplazit cestičku a vlítnout do dalšího záhonu. Ovšem s narcisy a modřenci vypadají kouzelně a funkci celkem plní.
- fialky a zběhovec plazivý - jsou super, jen u zběhovce bohužel kvetení vychází do doby, kdy už jsou trvalky vzrostlé, takže se mezi nimi ztratí.
- zvonek Poscharského - do toho jsem vkládala velké naděje, ovšem na mém záhoně na plném slunci naprosto zklamal - sice nezhynul, trochu i kvetl, ale půdu moc nepokrýval. Nejspíš tam na něj bylo moc sucho. S úspěchem ho používám na různé lemy a obruby, ale zjevně potřebuje vlhčí zem a trochu přistínění.
zvonky.jpg
Poslední úprava: 03. pro 2011 20:51 od HonzaPM.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Půdopokryvné trvalky 01. pro 2009 08:48 #2886

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
V poslední době jsem si docela oblíbila tařici přímořskou - je to sice letnička, ale samovysévací, takže funguje víceméně jako trvalka. Dovede vytvořit slušný podrost a skvělé na ní je, že na podzim kvete, dokud úplně nezmrzne. Foto je mizerné, ale zcela aktuální.

Jak vidíte, nejsem na tom v tomhle ohledu zrovna slavně, tak doufám, že nebudu sama, koho tohle téma trápí, a že se podělíte o své zkušenosti, nejlépe i s fotkami.
ta__i__ka_p____mo__sk__.JPG
Poslední úprava: 03. pro 2011 20:51 od HonzaPM.

Re:půdopokryvné trvalky 01. pro 2009 10:52 #2888

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Taky s tímhle "bojuju", zatím mám pokryv na žlutém záhonu z mochny husí (plevel nejplevelnější, rozrůstá se mohutně, ale zase vydrží všechno) a na růžovém z mateřídoušky th. longicaulis. Ta momentálně vede mezi favoriy, jedna je nízká, jednak se dobře rozrůstá (tak 3/4m2 z jedné rostliny za půl roku), a jednak se super množí (stačí řízky zapíchat do země, ony si poradí). Pak chci testnout žlutě květoucí delospermu, na skalce je taky silně plevelivá a rozpínavá.

Ten popenec taky vyzkouším, potřebuju pokrýt fakt velkou plochu ;) , takže se bude moct rozmáchnout.

Re:půdopokryvné trvalky 01. pro 2009 16:43 #2889

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
zvonky štěstí
P6130009.JPG
Následující uživatel poděkoval: Lísteček

Re:půdopokryvné trvalky 01. pro 2009 19:06 #2890

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
Kajo, to je nádhera!

Re:půdopokryvné trvalky 01. pro 2009 19:15 #2891

• kaja
po včerejší vichřici oblouky na zemi -polámané. zvonky se vysévají samy, když je nechám,mám jich plnou zahradu. K

Re:půdopokryvné trvalky 01. pro 2009 22:38 #2893

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Kajo, o obloucích mi ani nemluv. Musím teď přes zimu nějaké rozkreslit a nechat udělat. A u nás fučí pořád.

Letos jsem měla zvonkové období a nahamounila kvantum kultivarů. Jako podsadba by snad šel použít c. punctata, c. ochroleuca. Punctata sleduju ostražitě, protože po roce v zemi odnožil a objevil se asi 70cm od matky. Sarastro roste taky plošně, ale mají ho rádi slimáci.

Někde mám jako podsadbu hajničky a stínomilky. Ty zakvetou na jaře, některé z nich ale v průběhu léta zatahují.
Waldsteinia geoides (trsnatá) a ternata (plošná)
Hacquetia epipactis (kvete brzo na jaře-trsnatá)
IMG_4151.jpg

Re:půdopokryvné trvalky 01. pro 2009 22:44 #2894

• dresla
  • Moderator
Hylomecon -kvete celou sezónu awaytogarden.com/hotplants-the-brightest-spring-poppy
Pupkovce (plošné)
Viola labradorica
Plicníky-rozrůstají se (Diana Clare)
IMG_6235_1_.jpg

Re:půdopokryvné trvalky 01. pro 2009 22:55 #2895

• dresla
  • Moderator
Bergenie - snesou všechno, některé remontují na podzim, některé barví listy
Čemeřice smrdutá udělá samovýsevem celoročně dekorativní souvislý pokryv
Škornice
IMG_5028.jpg

Re:půdopokryvné trvalky 01. pro 2009 23:01 #2896

• dresla
  • Moderator
.
DSCN1427.JPG
Moderátoři: Eva L., Květa