Tak už pomalu končím s venkovními pracemi a začínám se těšit a plánovat na jaro. Moje téma číslo jedna momentálně je otázka, čím podsadit vysoké trvalky a sadové růže na smíšeném záhonu, aby mezi nimi tolik neprorůstal pýr a jiné plevely. Vlastně chci vytvořit takový živý mulč, který svým květem zjara doplní cibuloviny a bude bránit vysušování půdy, v létě ustojí stín pod trvalkami a později na podzim zvládne náhlý nápor slunce a sucho, když trvalky zavadnou a případně ještě trochu zakvete. Invaznost rostliny je zde žádoucí. Zatím tam mám převážně různé kvetoucí plevely - především kvůli jejich nezničitelnosti, ale ráda bych trochu pestřejší výběr.
Zatím jsem udělala tuto zkušenost:
- popenec a rozrazil rezekvítek: hezky kvetou, rychle pokryjí půdu, ale rozlézají se až moc - zvlášť popenec zvládne během pár dnů přeplazit cestičku a vlítnout do dalšího záhonu. Ovšem s narcisy a modřenci vypadají kouzelně a funkci celkem plní.
- fialky a zběhovec plazivý - jsou super, jen u zběhovce bohužel kvetení vychází do doby, kdy už jsou trvalky vzrostlé, takže se mezi nimi ztratí.
- zvonek Poscharského - do toho jsem vkládala velké naděje, ovšem na mém záhoně na plném slunci naprosto zklamal - sice nezhynul, trochu i kvetl, ale půdu moc nepokrýval. Nejspíš tam na něj bylo moc sucho. S úspěchem ho používám na různé lemy a obruby, ale zjevně potřebuje vlhčí zem a trochu přistínění.