Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Dělání, dělání

Re:Dělání, dělání 01. úno 2011 11:01 #244339

• jaja99
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 861
Dany Ty seš ďábel. Já neseju skoro nic, než to tady vypiplám tak to všem už jinde kvete:-)
Téma bylo zamčeno.

Re:Dělání, dělání 01. úno 2011 11:07 #244341

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Dany už Papriky? ale máš to ve skleníku? Ja každý rok výsev rajčat a paprik posouvám - mám je doma na parapetech takže letos paprika koncem února a rajče klidně půla března,...
Ještě chci tu verbenu,tu dám ted až se trochu oteplí přemrznout, tady je pořád mínus 12
Pak mám semínka vitálek, izotomy - ta je super ale dlouho jí to trvá,....
bazaku, listnatý celer,majoránkua později dýně všeho druhu - dávám je do záhonu mezi růže na výpln než to zaroste,.... letos sem na pokus posehnala lufu tak uvidím,...a nějaké pnpucí takové fialové zvony nemůžu si vzpomenout,..:)
Téma bylo zamčeno.

Re:Dělání, dělání 01. úno 2011 11:26 #244342

• ROMANA
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2726
rajčata seju do skleníku, pak jak mají děložní lístky pikýruju do květníčků po jednom, vždy tak zač.dubna, jak počasí dovolí, v půli května jsou to krásné silné sazenice, tak 25 -30 cm...radost pohledět:-) nejsou vyčampané, ani vyžilé, prostě parádní temně zelené a silné jak palec;)
Téma bylo zamčeno.

Re:Dělání, dělání 01. úno 2011 11:34 #244345

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
lenpel, papriky budou taky doma na parapetech a rajčata tam budou taky, u nás to pak vypadá :-) ! Nevýhoda je, že máme bohužel většinu oken na severo-východ a ještě ke všemu podlahové topení, takže je nic nehřeje :( . Papriky pak půjdou do skleníku a některé i ven.
Na ty tvoje kvítka se musím podívat, na izotomu jsem včera koukala a pak nekoupila, napravím. S těmi dýněmi, to je sranda, to bych mohla zkusit. Škoda, že už tatínek manžela nežije, měl by radost, že využívám půdu aspoň něčím na jídlo :-). Ta lufa, taky zajímavá, když pořád nemám zarostlou tu svou stavbu z roxorů, mohla by nahradit kobeu, třeba by jí to s klematiskama slušelo :-). A vitálka - našla jsem - je taky móóóc pěkná, musím si vše zapsat. Řapíkatý celer taky budu sít, to jsem zapomněla. ještě jsem nenapsala slézovku nebo slézovec - vloni mi ji tady identifikovali, měla jsem ve směsi od paní přísady, na podzim sebrala semínka růžové zvlášť a bílé taky a pak zapomněla, které jsou které :-). Nocenky jsem uchovala hlízy. Ale to mě nebaví přes zimu ochraňovat, jiřinky a begónky a tak. Ve sklepě plesniví. Mamina je klidně uchová v zemině v paneláku ve "sklepě" na poschodí. Čili v teple. Už jí raší, viděla jsem v neděli.
Téma bylo zamčeno.

Re:Dělání, dělání 01. úno 2011 11:37 #244347

• Dany
  • Platinum Boarder
Romano, to ti věřím, že je máš krásné, to už o tobě všichni víme, zkusím teda příští rok, dobrá zkušenost, děda je vždycky kupovával, tak jsem nevěděla.... On byl děsnej vegetarián a do skleníku dával 80 paprik a feferonek !!! :-)
Vyčampané :-) :-) :-)
Téma bylo zamčeno.

Re:Dělání, dělání 01. úno 2011 11:38 #244348

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Dany, se sádrou :)

Koňský hnůj hodně slamnatý (1 díl výkalů, 4 díly pšeničné nebo žitné slámy - v případě, že je hnůj málo slamnatý, slámu přidáme) uložíme na připravenou plochu a vlhčíme 2-3 dny. V případě, že používáme drůbeží podestýlku, prasečí kejdu nebo králičí hnůj, je třeba nejdříve na ploše z těchto výkalů a slámy (v poměru 1:4) mícháním hnůj vytvořit. Po namočení se staví z hnoje hromada o výšce a minimální délce strany l m. Vrstvy hnoje prosypáváme sádrou v množství asi 20 kg na 1 m3 hnoje. V této fázi většina pěstitelů dělá chybu v tom, že tvoří hromadu příliš malou a nedochází k dostatečnému prohřátí a fermentaci hnoje. Materiál by se měl pod povrchem zahřát alespoň na 60°C. Přibližně po týdnu hromadu přehodíme, přitom materiál promícháváme a podle potřeby dovlhčíme tak, aby z hromady vytékalo menší množství tekutiny. Vnější partie hromady by měly být při tomto převrstvení uloženy dovnitř. Další dvě přehození hromady provádíme v intervalu asi 5 dní a vodu již nepřidáváme. V letních měsících končí fermentace za 21 - 28 dnů. V zimě je třeba fermentovat déle. Hotový žampionový substrát je čokoládově hnědý, má příjemnou vůni, je homogenní a slámky lze snadno trhat. Obsah vody by měl být okolo 67 %. Substrát nesmí obsahovat čpavek, protože ten po osetí určitě sadbu žampionů zničí. Pokud je čpavek cítit, provedeme navíc ještě jedno přehození!

A vysetou mám jen břízu, dala jsem jí ven stratifikovat, jen se teď na můj vkus stratifikuje až moc (ale je aspoň pod sněhem, trochu) :)
Téma bylo zamčeno.

Re:Dělání, dělání 01. úno 2011 11:43 #244349

• Dany
  • Platinum Boarder
Tedááá amazonko, to je super popis, to musím sdělit za chvilku mamině, v poledne si telefonujem, to se jí jako milovnici koňského i jiného hnoje bude líbit !!! A vůbec, že tady řešíme takové fakt důležité téma.
amazonko, to jako fakt sypkou sádru, já viděla jenom tu "malířskou", jak se s ní zapravují díry a praskliny, co tuhne !!!!
na můj vkus stratifikuje až moc :-) :-) :-) no u tebe teda joo
Téma bylo zamčeno.

Re:Dělání, dělání 01. úno 2011 12:07 #244350

• Dany
  • Platinum Boarder
jaja99 wrote:
Dany Ty seš ďábel. Já neseju skoro nic, než to tady vypiplám tak to všem už jinde kvete:-)
no jo, jájo, já bych taky nesela, ale vy už toho máte hodně za ty léta a já vloni na jaře neměla skoro vůbec nic, tak to musím vydržet. Něco ti přidám (pro slimáky a srnky):laugh:
Téma bylo zamčeno.

Re:Dělání, dělání 01. úno 2011 12:15 #244351

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Dany wrote:
Tedááá amazonko, to je super popis, to musím sdělit za chvilku mamině, v poledne si telefonujem, to se jí jako milovnici koňského i jiného hnoje bude líbit !!! A vůbec, že tady řešíme takové fakt důležité téma.
amazonko, to jako fakt sypkou sádru, já viděla jenom tu "malířskou", jak se s ní zapravují díry a praskliny, co tuhne !!!!
na můj vkus stratifikuje až moc :-) :-) :-) no u tebe teda joo

JJ, obyčejnou sypkou sádru, chlap jí koupil v nějaké drogerii. Jako netuším proč se tam dává, ani jsem nerozebírala chemické procesy, byl mi dodán hnůj a sádra a mákni "robko" ;)

No a protože na žampiony nedošlo, tak z toho bylo výýýborné hnojivo. Ale dá se to udělat i tak, že na tom vypěstuješ houby a použiješ až po odplození, a je to snad ještě lepší.
Téma bylo zamčeno.

Re:Dělání, dělání 01. úno 2011 12:20 #244352

• jaja99
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 861
Ta sádra jak se namočí děsně hřeje,tak možná proto:-) a navíc asi nějaká chemická reakce. Zajímavé, jen nemám jak si navozit potřebná kvanta hnoje :-) v Corse
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa