Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Podnože, řízkování a množení růží

Podnože, řízkování a množení růží 31. pro 2010 14:57 #240333

• Doubravka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 348
Lenpel, ale jo, uděláš! Když jí celou rozřízkuješ, tak za pár let .... :woohoo:
Mimochodem, jaký by byl rozdíl mezi řízkovanou CS a CS naočkovanou na podnoži? Zásadní? Promiňte mi ten dotaz, jsem zelenáč.
Poslední úprava: 11. kvě 2011 09:49 od HonzaPM.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Podnože, řízkování a množení růží 31. pro 2010 19:12 #240350

• jaja99
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 861
V současnosti preferuji očkované, věřím tomu, že podnož má smysl.

Květo prosím objasni mi to? Já žila v mylné doměnce , že řízkované jsou odolnější :blush: nějak jsem to musela někde slyšet a nebo jsem si to vymyslela?

Podnože, řízkování a množení růží 31. pro 2010 21:25 #240354

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
jaja99 wrote:
V současnosti preferuji očkované, věřím tomu, že podnož má smysl.

Květo prosím objasni mi to? Já žila v mylné doměnce , že řízkované jsou odolnější :blush: nějak jsem to musela někde slyšet a nebo jsem si to vymyslela?
Našla jsem na zahradě jeden 3 roky starý příspěvek Dresly:Očkováním se získá optimální kořenový systém. Očkování také může zabránit nekontrolovatelnému rozrůstání některých růží. Naopak pravokořenné růže mají výhodu , že i po silném poškození mrazem mohou obrazit od kořenů a vzhledem k mírnému rozrůstání tvoří lepší keře. Volba metody záleží na (ne)schopnosti odrůdy tvořit kvalitní kořenový systém. I očkované růže je dobré sázet 5-10cm pod zem a spojit tak výhody obou metod. Dresla
Následující uživatel poděkoval: Marijka

Podnože, řízkování a množení růží 31. pro 2010 22:32 #240355

• Doubravka
  • Gold Boarder
Jsem někde četla, že jedna hist. růže z řízku vůbec nezakoření. Už si samozřejmě nepamatuju která. Jen si vzpomínám, že mě překvapilo, že to není obecná vlastnost všech růží.

Podnože, řízkování a množení růží 31. pro 2010 22:38 #240356

• jaja99
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 861
Evi děkuju palecnahoru, takže řízkované nejsou nutně horší a míň životaschopné než očkované. To mi stačí

Podnože, řízkování a množení růží 31. pro 2010 23:29 #240357

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
Doubravka wrote:
Jsem někde četla, že jedna hist. růže z řízku vůbec nezakoření. Už si samozřejmě nepamatuju která. Jen si vzpomínám, že mě překvapilo, že to není obecná vlastnost všech růží.

Nebyla to Mme Isaac Pereire? Něco takového jsem o ní slyšela. Schválně to zkusím.

Podnože, řízkování a množení růží 01. led 2011 00:53 #240371

• Doubravka
  • Gold Boarder
Evo, taky děkuju.
Též mě potěšilo, že řízkovanci mají šanci :) Očkovat neumím. A kde sehnat podnož, taky nevím. Zato řízkovat mi jde jedna radost :laugh:
Jitko, nevím. Nemůžu se rozvzpomenout... Třeba nám to pomůže rozluštit Dresla. Ale určitě to zkus. Krásných růží není nikdy dost :)

Podnože, řízkování a množení růží 01. led 2011 01:19 #240373

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
JitkaU2 wrote:
Doubravka wrote:

Nebyla to Mme Isaac Pereire? Něco takového jsem o ní slyšela. Schválně to zkusím.
Mám dojem, že to psala Lili na zahradě. Kája má spoustu řízkovanců a rostou ji dobře. Zase některé jsou v našich končinách životnější jako očkovanci a některé historické pravokořenné se rozšiřují podzemními výběžky jako jejich divocí předci. A když tu dávala odkazy Jevgenija na francouvského šlechtitelé, tak ten psal, že polovina růží v USA je pravokořenných. New Davn koření výborně, méně zatím roste a se mi zdá že více kvete( nevyhání 3 m výhony). Když jsem přesazovala WC měla kořínky i na větvičkách.

Podnože, řízkování a množení růží 01. led 2011 08:34 #240384

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Eva.Trifon wrote:
JitkaU2 wrote:
Doubravka wrote:

Mám dojem, že to psala Lili na zahradě.

JJ, byla, bylo to na diskuzi o angl. růžích, ale konkrétně k ČSR. Šlo o právě ČSR že blbě koření a ještě hůře prý MIP. Ale nepsala to Lili, alébrž Magdalena. www.zahrada.cz/forum/ruze/anglicke-ruze-07190/?cele_vlakno=ano

Jinak já měla loni rok na pytel, ujmul se mi jediný růžový řízek, a ten teda pěkně klempíruje. Snad to letos bude lepší, protože musím namnožit růže (a nejen ty) do plotu :D, potřebuju jich fakt hooodně.

Podnože, řízkování a množení růží 01. led 2011 10:11 #240395

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
na jaře vám řeknu, samozřejmě jsem informaci Magdalény chtěla ověřit a MIP zkouším, jestli se ujme. Zkouším teda i spoustu jiných :-). Taky potřebuju hodně :-). Pak budu vědecky zkoumat rozdíly.
Moderátoři: Eva L., Květa