Dita napsal:
Ahoj vespolek, právě jsem pročetla příslušné téma a nenašla jsem informaci, kterou jsem hledala. Můj dotaz se týká podnoží. Občas jsem se v diskuzích setkala s výrazem "pnoucí podnož". Vždycky jsem si řekla, co to asi může být? Nějaká speciální podnož, která nutí očkovance, aby narostl vyšší? To by se tedy mohla na tu tzv. pnoucí podnož naočkovat jakákoliv odrůda růže a stala by se z ní pnoucí? V tom případě bych brala pnoucí Augustu Luisu
Kdysi jsem se bavila o rozdílu právě mezi prodejní visačkou normál/ climber u jednoho a téhož kultivaru růže. V "lepším" případě je climber na šípku ( běžná na laxe - třeba ). Ledaskdy nikoliv, podnož je jedna a ta samá. Pouze se počítá s neinformovaností zákazníka = chci pnoucí, koupím tedy climber.
Dita napsal:
Jak se může díky podnoži (a jaké konkrétní podnoži) stát z keřové růže pnoucí?
Nemyslím. Jde jak píše EvaL o střih/nestřih.
Mmch, se stejnak rozdíl mezi sadovkou a pnoucí stírá - míněno climber. Spíše jde o způsob pěstování ( vedení ) než o délku přírůstků v roce.
Samo, traduje se, že růže na šípku bývají vzrůstnější. Pár takových mám ( dvě různé podnože u téhož kultivaru ), vyznamné rozdíly nepozoruji. Vyvozovat nějaká tvrzení nechci, jde o jednotky = nevypovídající.
Dita napsal:
A dnes jsem si prohlížela rostlinky na
www.havlis.cz/seznam.php?menuid=8 a narazila jsem na nabídku anglických růží, kde se jedna a tatáž odrůda nabízí jako keřová nebo pnoucí. Je jich tam povícero. Např. Falstaff jako keř má udanou výšku 1 - 1,3m a jako pnoucí 2 - 2,5m. Jak je to možné, když sám šlechtitel tuto nabídku nemá?
Austin je má také vedeny jako (možně)pnoucí, o5 stříháš/nestříháš. Dodávám : v našich krajinách - zmrzne/nezmrzne.
www.davidaustinroses.com/us/roses-by-type/climbing-roses
(ještě dodám jednu věc. Pěstuji tuhle růži
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.4128 , divila jsem se rozptylu délky.
Po ostříhání na běžné špalíčky na jaře: na slunci zůstává spořádaně do metru,část keře je ve stínu, tam šlahouny měly za rok víc jak 2,5m. )