Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Podnože, řízkování a množení růží

Podnože, řízkování a množení růží 15. bře 2018 22:49 #321941

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Dita napsal:
Ahoj vespolek, právě jsem pročetla příslušné téma a nenašla jsem informaci, kterou jsem hledala. Můj dotaz se týká podnoží. Občas jsem se v diskuzích setkala s výrazem "pnoucí podnož". Vždycky jsem si řekla, co to asi může být? Nějaká speciální podnož, která nutí očkovance, aby narostl vyšší? To by se tedy mohla na tu tzv. pnoucí podnož naočkovat jakákoliv odrůda růže a stala by se z ní pnoucí? V tom případě bych brala pnoucí Augustu Luisu

Kdysi jsem se bavila o rozdílu právě mezi prodejní visačkou normál/ climber u jednoho a téhož kultivaru růže. V "lepším" případě je climber na šípku ( běžná na laxe - třeba ). Ledaskdy nikoliv, podnož je jedna a ta samá. Pouze se počítá s neinformovaností zákazníka = chci pnoucí, koupím tedy climber.
Dita napsal:
Jak se může díky podnoži (a jaké konkrétní podnoži) stát z keřové růže pnoucí?

Nemyslím. Jde jak píše EvaL o střih/nestřih.
Mmch, se stejnak rozdíl mezi sadovkou a pnoucí stírá - míněno climber. Spíše jde o způsob pěstování ( vedení ) než o délku přírůstků v roce.
Samo, traduje se, že růže na šípku bývají vzrůstnější. Pár takových mám ( dvě různé podnože u téhož kultivaru ), vyznamné rozdíly nepozoruji. Vyvozovat nějaká tvrzení nechci, jde o jednotky = nevypovídající.
Dita napsal:
A dnes jsem si prohlížela rostlinky na www.havlis.cz/seznam.php?menuid=8 a narazila jsem na nabídku anglických růží, kde se jedna a tatáž odrůda nabízí jako keřová nebo pnoucí. Je jich tam povícero. Např. Falstaff jako keř má udanou výšku 1 - 1,3m a jako pnoucí 2 - 2,5m. Jak je to možné, když sám šlechtitel tuto nabídku nemá?

Austin je má také vedeny jako (možně)pnoucí, o5 stříháš/nestříháš. Dodávám : v našich krajinách - zmrzne/nezmrzne.
www.davidaustinroses.com/us/roses-by-type/climbing-roses

(ještě dodám jednu věc. Pěstuji tuhle růži www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.4128 , divila jsem se rozptylu délky.
Po ostříhání na běžné špalíčky na jaře: na slunci zůstává spořádaně do metru,část keře je ve stínu, tam šlahouny měly za rok víc jak 2,5m. )
Poslední úprava: 15. bře 2018 22:55 od Květa.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Dita

Podnože, řízkování a množení růží 16. bře 2018 08:06 #321943

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Dita napsal:
Jj, to prosté přebírání informací bez ověřování jejich pravdivosti je v dnešní internetové době naprosto běžné, vím. Přesto. Dost mně to vadí a těžko to stravuji. To že pan Havliš není růžař není podle mě omluvou pro uvádění informací, které jsou zavádějící a kdo jiný by měl mít lepší povědomost o zboží, které prodává, než obchodník! No tak jsem si ulevila, trochu to pomohlo ;)

Dito, nemám v úmyslu Havliše nějak zvlášť omlouvat, jen konstatuji, že se opírá o informace z jiného zdroje, který on považuje za maximálně věrohodný. Nemusíme chodit daleko při zjišťování o který zdroj jde. Stačí se podívat na odkaz, který tu dává Květa, kde Austin mnoho svých růží prezentuje jako sadové a zároveň jako pnoucí. Pak se nedivím, že Havliš, který je zaměřen spíš na jiné rostliny, přebírá bez výhrad Austinovu klasifikaci.

Podnože, řízkování a množení růží 16. bře 2018 20:59 #321944

• Dita
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 676
Je mně to jasné, Evo. Máš pravdu, ty i Květa. Je to prostě tak, že každý si musí o konkrétní růži sám dohledat co nejvíc informací a nespoléhat se jen na info od prodávajícího.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Podnože, řízkování a množení růží 24. čen 2018 16:07 #323119

• fanynka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1611
Nevím, jestli se tady řešilo, jak dlouho a jak nejlépe uchovat řízek pro očkování.

Prosím vzdělejte mě. Díky fanynka

Podnože, řízkování a množení růží 24. čen 2018 16:42 #323120

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Fanynko, to ti nejspíš řekne někdo se zkušenosti s očkováním. Zkus se zeptat třeba u Pelců.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Podnože, řízkování a množení růží 23. srp 2018 12:20 #323538

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22571
ahoj . Zuzko taky mám Astronomii z Hornbachu a dokonce z doprodeje. bylo tam napsáno the Fairy , ale zbytek okvětních lístků mi prozradil , co to je. takže za dvacku .. od té doby jsem na ni taky nenarazila. zkus zasadit řízek , pořádně prolij zem , zakryj a uvidíš. nemáš co ztratit a sestře vypěstuješ,. at´ zkusí i ona u sebe.
jinak taky podruhé kvetla slušně.

DSCN0259.jpg
Poslední úprava: 23. srp 2018 12:21 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Jikra, Ajka

Podnože, řízkování a množení růží 22. led 2019 17:05 #324605

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Na podzim jsem na některých růžích nechala šípky - lépe řečeno, kvetly až do mrazů, byly zelené, teď vidím různě na keřích šípky. Kdy se sbírají k výsevu? Mám je tam ještě nechat nebo už je můžu sesbírat a dat do tepla. Chci to zkusit, experimenty mě baví. :)

Podnože, řízkování a množení růží 25. led 2019 12:09 #324618

• Květa
  • Moderator
Následující uživatel poděkoval: Ajka, babkaela, bradhal

Podnože, řízkování a množení růží 11. říj 2019 12:03 #326523

• Květa
  • Moderator
Kdysi jsem se i zde podivovala nad praxí extrémně zakrácených kořenů podnoží.

No, letos tyhle růže ( pokud neuhynuly hned po zasazení ) tahám ze záhonů. Podnože - přírůstky minimální či nulové. Pokud růže nebyla schopná vytvořit vlastní kořeny a růst i mohutnět na nich, je po nich. Samo, to sucho jim nepřidalo, ale - jde o růže zasazené na podzim 2015, kdy rok 2016 sice byl suchý, ale až v srpnovém termínu, rok 2017 vláhově přijatelný, 2018 + 2019 trága.
Většinou tahám "pokus o růži", skomírající proutek či dva. Podnož mrtvá.

Na f. je Sourire d'Orchidee.
Zasazený cca 5 cm hluboko ( to u drobnokvětek dělávám ). Ještě že tak. Silné kořeny patří podnoži, nehnuly se o píď. Všechny ostatní kořeny vyrůstají nad místem očknutí, vlastní.

DSCN2264.jpg

Tato růže by dále rostla, v pořádku. Důvodem odtrůnění byla nevýdrž květů a neopakování. Z podobně postižených růží je na ní právě nejvíce vidět ten rozdíl mezi mrtvou podnoží a snahou o přežití nárůstem vlastních kořenů.
Poslední úprava: 11. říj 2019 12:04 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Ajka, alenak, babkaela
Moderátoři: Eva L., Květa