Bradhal, to jsem zkoušela zjara s dřevitými řízky a taky zčernaly všechny

.
Ty letní řízky opravdu stačí 2-3 očkové. Přesadit z těch hromadných kontejnerů, až jsou spodem vidět pěkné kořeny ( musí se opravdu velmi opatrně manipulovat, aby se nepolámaly). Pak rozsázet do k9 ( jen ty s opravdu velkým kořenovým systémem lze nechat v těch k11)po jednom. Až ho prokoření, lze zase přesadit do většího, často několikrát, než půjde finálně zasadit.
V zásadě je třeba, aby nádoba byla úměrná množství kořenů. Nevyplatí se sázet rovnou do velké nádoby, kořeny mají rády, pokud se dostanou brzy ke kraji nádoby ( kvůli vzduchu). Netýká se to jen řízků růží, ale jakýchkoliv jiných, i u semenáčků vesměs platí totéž. Když už to chci zasadit robnou do většího, abych nemusela přesazovat tolikrát, dávám rostlinu hodně blízko jednomu z krajů, aby brzy dosáhla kořínky ke kraji( ona nakonec obsadí celý ten květník). Zjistila jsem , že třeba kořínky preferují žebrované květináče, páč je tam podél té stěny víc zduchu ( má to ale tu nevýhodu, že v žebrovaných květináčích mnohem víc dochází k tomu, že se kořínky dole otočí a rostou pak zase směrem vzhůru

, musí se to hlídat a včas přesadit do většího).
Samozřejmě, píchnutím rovnou na místo se to přesazování eliminuje

, ale když se mi pak ta růže na to místo pak nehodí (třeba neodhadnu barvu, výšku apod), musím čekat, než se pořádně rozrostou kořeny, než s ní můžu hýbat. Letos jsem zkoušela přesazovat řízek z r. 2013, už to byla pěkná silná růže s kořeny o průměru 1cm ( kořenová soustava zhruba srovnatelná s došlými růžemi od Pelců

.
Quen, ta vlhkost je v tom prakticky klíčová. V tom je výhoda ten skleník, tam se to dá dobře uhlídat a zalévat jen tolik, aby nebyl substrát přemokřený. Moc vody v substrátu z něj vytlačuje vzduch. Nevěřila jsem tomu, že to lze při opravdu jen vlhkém substrátu, ale opravdu to jde a je to mnohem lepší. Prakticky jsem jen mlžila listy, což na udržení vlhkosti v substrátu stačilo ( kontroluju pohmatem na substrát).