Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Podnože, řízkování a množení růží

Podnože, řízkování a množení růží 24. lis 2016 15:11 #314273

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Děvčata, tak já po zkušenostech dávám řízky už jenom do záhonu někam do stínu přikryté petkou, uvnitř klacík, aby jí vítr neodfoukl a víčko, aby šlo větrat. I když vidím, že se asi chytly, obsypu petky na zimu listím a nechávám je do příštího jara. Pak teprve, podle toho jak přežijí zimu, tak dávám na místo......Přímo v květníkách se mi to moc neosvědčilo.....nějak tak člověk neodhadne vlhkost. Jo a používám práškový stimulátor ..... :)
Poslední úprava: 24. lis 2016 15:11 od quendery.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Ajka, alcearosa, bradhal

Podnože, řízkování a množení růží 24. lis 2016 18:25 #314274

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Bradhal, to jsem zkoušela zjara s dřevitými řízky a taky zčernaly všechny :unsure: .

Ty letní řízky opravdu stačí 2-3 očkové. Přesadit z těch hromadných kontejnerů, až jsou spodem vidět pěkné kořeny ( musí se opravdu velmi opatrně manipulovat, aby se nepolámaly). Pak rozsázet do k9 ( jen ty s opravdu velkým kořenovým systémem lze nechat v těch k11)po jednom. Až ho prokoření, lze zase přesadit do většího, často několikrát, než půjde finálně zasadit.
V zásadě je třeba, aby nádoba byla úměrná množství kořenů. Nevyplatí se sázet rovnou do velké nádoby, kořeny mají rády, pokud se dostanou brzy ke kraji nádoby ( kvůli vzduchu). Netýká se to jen řízků růží, ale jakýchkoliv jiných, i u semenáčků vesměs platí totéž. Když už to chci zasadit robnou do většího, abych nemusela přesazovat tolikrát, dávám rostlinu hodně blízko jednomu z krajů, aby brzy dosáhla kořínky ke kraji( ona nakonec obsadí celý ten květník). Zjistila jsem , že třeba kořínky preferují žebrované květináče, páč je tam podél té stěny víc zduchu ( má to ale tu nevýhodu, že v žebrovaných květináčích mnohem víc dochází k tomu, že se kořínky dole otočí a rostou pak zase směrem vzhůru :unsure: , musí se to hlídat a včas přesadit do většího).
Samozřejmě, píchnutím rovnou na místo se to přesazování eliminuje ;) , ale když se mi pak ta růže na to místo pak nehodí (třeba neodhadnu barvu, výšku apod), musím čekat, než se pořádně rozrostou kořeny, než s ní můžu hýbat. Letos jsem zkoušela přesazovat řízek z r. 2013, už to byla pěkná silná růže s kořeny o průměru 1cm ( kořenová soustava zhruba srovnatelná s došlými růžemi od Pelců ;) .

Quen, ta vlhkost je v tom prakticky klíčová. V tom je výhoda ten skleník, tam se to dá dobře uhlídat a zalévat jen tolik, aby nebyl substrát přemokřený. Moc vody v substrátu z něj vytlačuje vzduch. Nevěřila jsem tomu, že to lze při opravdu jen vlhkém substrátu, ale opravdu to jde a je to mnohem lepší. Prakticky jsem jen mlžila listy, což na udržení vlhkosti v substrátu stačilo ( kontroluju pohmatem na substrát).
Následující uživatel poděkoval: Ajka, bradhal

Podnože, řízkování a množení růží 24. lis 2016 19:45 #314276

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Zajímavé. Dala jsem je do vyšších, jednak že jsem je nechala teda zbytečně dlouhé a jednak jsem se domnívala, že bude lepší je mít ve větším, abych s nimi nemusela brzo hýbat a neponičila tak ty nejmladší kořínky. No příští rok zkusím jinak, budu mít už víc růží, ze kterých můžu odebírat a zkoušet. A asi zkusím i to vzdušné hřížení, jen tak. Díky za zajímavé informace.
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Podnože, řízkování a množení růží 24. lis 2016 20:13 #314277

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Hmm....skleník nemaje, kdysi jsem zkoušela řízky v květníkách zakryté petkou.....udržet optimální vlhkost byla fuška a často jsem to přehnala a řízky odešly. :( Tak to teď praktikuju už jen volně v záhonu a chytly se mi i řízky z loňského října :woohoo: No je to někdy fakt alchymie a ZZ fungují nevyzpytatelně.... Už 4 roky se snažím zahradničit podle Měsíčku a zjišťuju, že opravdu téměř všechno, co se zapíchne do země ve dnech Panny, tak země "nechá vzejít" ...... :whistle:
Poslední úprava: 24. lis 2016 20:19 od quendery.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Ajka

Podnože, řízkování a množení růží 25. lis 2016 05:26 #314279

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3936
Jana V. napsal:
Ajko a neříkali co pak s tou pšenicí až vyroste :laugh: ?

Jani, co s pšenicí udělat potom, nezmínili, nejspíš vytrhnout. Také jsem se ptala na význam pšenice v řízku. Klíčící pšenice prý obsahuje enzym podporující růst kořenů. :)
Následující uživatel poděkoval: Jana V., bradhal

Podnože, řízkování a množení růží 26. lis 2016 08:40 #314286

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Quendery, taky se snažím důležité řízky dělat ve dnech Panny. Zatím nedokážu vyhodnotit, jestli je to nějak úspěšnější, ale víceméně se daří.
Naopak, psala jsem tu, že jsem loni vyrývala pampelišky o NOVu a opravdu na tom místě od té doby nevyrostly. Povedlo se je vytáhnout s celým kořenem. Takže nějak to asi funguje ;) .

Ajko, takže to vlastně funguje jako stimulátor ;) .

Podnože, řízkování a množení růží 27. lis 2016 21:02 #314291

• Adriana
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 118
Napíšu o pokusu s bramborou- nevím kde se stala chyba, růže ani jedna, zato byla miska mladých brambor :laugh:
asi jsem se nechala unést tou bezstarostí, že jako brambora se postará, jo postarala, ale spíš sama o sebe...
dokonce jsem tuším ty brambory i půlila, vše jedno..poloha ve stínu, ale asi jsem podcenila zálivku, nevím, obrala jsem i klíčky..
jinak občas mi chytne něco v písku, mám ho v bedínce, uvažuji o rýze v záhonu ve stínu, a vysypat ji pískem, odpadne problém s přeschnutím...skusím ten Lukyho pokus s kompostem a trávou, to je zajímavé..

jo, a jednou mi chytly náhodně řízky" v záhoně, jak jsem tam jen tak napíchala větvičky po jarním řezu kvůli kočce..kouzlo nechtěného..
Následující uživatel poděkoval: Jana V., alcearosa, bradhal

Podnože, řízkování a množení růží 28. lis 2016 08:00 #314292

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Adriano, díky za zkušenost :) , přesně stejný vývoj bych předpokládala.

Snad jedině, kdyby se bramboře vydloubaly všechny klíčky do hloubky, pak by nemohla klíčit ( ale netuším, jestli taky brambory nemají nějaká skrytá spící očka :P ).

Jj, rýha s pískem je doporučovaná metoda pro jarní ( dřevité) řízky. V tomto případě se zapouští do země skoro komplet ( nechá se vykukovat to jedno vrchní očko, ale i to se zpočátku doporučuje něčím zakrýt ( písek, textilka), aby nevysychalo.

Jinak už jsem psala, že jsem některé řízky měla letos 14 dní ve váze a ze zoufalství jsem je před dovolenou jen tak zapíchla do skleníku do hlíny ( mám vyvýšený záhon, hlína je načechraná a není zcela mokrá, jen vlhká a letos už byla i poněkud vyžilá :whistle: ). Chytly překvapivě dobře. Ty slabé nakonec odešly, ale ty tlusté jako tužka se chytly všechny. Pro úplnost dodávám, že po odebrání byly řízky 1 den namočené v tekutém stimulátoru ( resp. jeho roztoku) a až následně byly doma ve váze s obyč vodou. Když jsem je sázela, měly už některé náběh na kalus ;) .
Následující uživatel poděkoval: alcearosa, bradhal

Podnože, řízkování a množení růží 29. lis 2016 21:57 #314306

• Adriana
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 118
ted si uvědomuji, kde dělám chybu...většinou jsem dávala slabé větvičky po řezu nových růží, taková vzácnost, přece to nevyhodím jen tak, že :laugh: to kouzlo bude asi v té "tlouštce jako tužka"
Poslední úprava: 29. lis 2016 21:58 od Adriana.

Podnože, řízkování a množení růží 30. lis 2016 16:20 #314311

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Adriano, pokud nemáš jinou možnost, klidně bych dál pokračovala s jakýmikoliv řízky, občas se povede ;) . Samozřejmě, pokud je na výběr, tak ty slabé taky vyhazuju. Ale když mám málo, zkouším cokoliv :whistle: .
Následující uživatel poděkoval: quendery
Moderátoři: Eva L., Květa