Geno, vždycky se to popisuje, že řízek by měl být jako tužka a opravdu, pokud je to ze silného prýtu nebo naopak ze slabé větvičky, tak se to chytá špatně. Tj., průměr větve cca 5-7mm, délka cca 15-20cm. Ustřihnout dole pod očkem, nahoře nad očkem. Já dělám normálně do řízkovacího substrátu a do k9 kontejnerku, maximálně přiklopím PETlahví od mléka ( uříznu dno) - ona krásně pasuje do téhle velikosti kontejneru- a mám to ve skleníku. Květa řízkuje přímo do rozříznuté PETlahve od minerálky ( rozřízne cca v 1/3 od dna, na dno dá substrát, vsadí řízek, pokropí, nasadí vršek PETky a nechá být - je hezky vidět, jak začnou růst kořínky). V takovém případě PETka simuluje ten skleník.
Nebo můžeš prostě rovnou větvičku zapíchnout vedle keříku do země ( nejprve si předpíchni dirku nějakým klackem, pak zastrčit skoro celou - koukat by mělo jen to vrchní očko- a pak píchat tím klackem okolo, aby to přitlačilo hlínu k větvičce pod zemi - takhle to tuším dělá Kája). Opět můžeš přiklopit ( PETkou nebo zavařovačkou - ale u té pozor na přehřátí, asi by to chtělo ještě stínit textilkou). Ty petky mají tu výhodu, že to přes to hrdlo současně větrá.
Lukáš zas myslím píchá řízky do kompostu - tam je jednoznačně výhoda toho, že to hezky hřeje odspodu, což urychluje kořenění, ale já bych si na to musela založit extra kompost, protože ho stihnu 2x za rok otočit
.
K vývoji kořínků je třeba jednak teplo a jednak i světlo, takže je třeba vybrat místo, kde není moc tma, je tam teplo, ale ne vedro, ten substrát by se neměl nikdy přehřát.