Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Podnože, řízkování a množení růží

Podnože, řízkování a množení růží 06. kvě 2017 20:15 #318079

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Dnes jsem snesla řízkovance z půdy. Vyrostly celkem hodně a jak se lístky opíraly o stěny lahve, začalo to díky vlhkosti chytat plíseň. Celkově jsem spokojená, nějaké odešly, ale zbylo jich hodně. Úspěšnost zatím slušná, i když některé nebyly brané v dobrou dobu a nebyly nejlepší + špatná teplota na přezimování, mšice, plíseň.
Obrala jsem všechny poškozené a opadané lístky, odstřihla případné kousky stonku s plísní. Co teď, abych je co nejlépe nastartovala do dalšího růstu? Moje představy - stříknout Kuprikolem na tu případnou plíseň, zalít lignohumátem na lepší kořenění, odstranit sklenici (protože se pod ni většinou už nevejdou) a začít navykat na venkovní prostředí (nocovat v šopě, přes den ve stínu). Kořínky jim ven z květníku nelezou, konkrétní místo v záhonu mám zatím jen pro jeden.
Nemám je třeba ještě zakrátit na dvě očka jak mladé sazenice, aby neměly tolik listů? Nebo je to zbytečné? Děkuji předem za názory a rady.

GdA - Guirlande d´Amour - po dvou řízcích v květináči
IMG_1879.jpg

IMG_1880.jpg

GdF - Ghislaine de Feligonde - po jednom
IMG_1882.jpg

Westerland, Morsdag 2x, Kent - jsou drobné, raší jen nahoře, Morsdag velmi slabý, Kent lepší.
IMG_1883.jpg

IMG_1885.jpg

IMG_1884.jpg
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: ibiska

Podnože, řízkování a množení růží 07. kvě 2017 10:57 #318087

• JUDY
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1146
Ahoj Bradhal, hezky Ti to roste. Já bych nedávala Kuprikol. Některé rostliny jsou na měď citlivé, takže se nesmí Kuprikol aplikovat, jakmile mají olistění, hrozí popálení. Např. meruňky a broskvoně se mohou stříkat jen v bezlistém stavu. Nevím, jak jsou na tom růže - z jara, dokud byly holé, jsem je stříkla taky, ale v aplikačním letáku Kuprikolu uvedeny okrasné rostliny vůbec nejsou. Zkus raději Dithane DG Neo, Horizon 250 EW nebo ZATO 50 WG, jsou určitě ještě i jiné - tyhle mám vyzkoušené já. Když už sis je takto vypiplala...ostatní určitě ještě poradí víc. :)
Následující uživatel poděkoval: bradhal

Podnože, řízkování a množení růží 11. kvě 2017 10:40 #318157

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Bradhal, jak bych se zachovala já....
- příště bych řízkovance vyndala ven daleko dříve. Moje jsou venku cca měsíc a půl. Mírné mrazíky přečkají, vyhneš se těm vodnatým narychleným výhonům, které jsou v podstatě jen pro zlost.

- nevím, kolik máš klacíku v zemi. U GdA ( zejména té v černém květníku ) a GdF bych nekompromisně ošmikla nové výhony na jedno očko. Ona si je nahradí silnějšími. V lepším případě ze spících oček na původním klacku.

- přihnojila bych je tekutým hnojivem až si zvyknou na venkovní prostředí.
- Kuprikol bych nepoužívala, kromě Judy uváděných ještě Diskus a Syllit. Používám Syllit a Dithane.
Následující uživatel poděkoval: bradhal

Podnože, řízkování a množení růží 11. kvě 2017 12:20 #318163

• bradhal
  • Platinum Boarder
Děkuji za rady. S řízkováním růží nemám zkušenosti, bála jsem se mrazu, u nás to tu bývá všelijaké. Ostříhám teda víc.

Podnože, řízkování a množení růží 18. čen 2017 13:42 #319180

• bradhal
  • Platinum Boarder
Řízkovance jsou zatím všechny ok, zakrátila jsem to podle rad, zálivku, hnojivo a slunce mají přiměřeně. Díky za rady, letos zkusím další, už lépe.

Dotaz k očkování - už je to ok nebo radši počkat? Je větší chyba to uspěchat nebo opozdit? Všude se píše o vyzrálých očkách, je tedy asi lepší počkat po odkvětu ještě nějakou dobu a pak to teprve odebírat. Chci to letos zkusit, mám nějaké loňské semenáče z meze a taky mi tu nechala v záhonech pár potomků přesazená šípková růže. Jen tak cvičně, jinak to jistí objednávky u školkařů. :)

Podnože, řízkování a množení růží 29. čen 2017 15:58 #319518

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Geno, vždycky se to popisuje, že řízek by měl být jako tužka a opravdu, pokud je to ze silného prýtu nebo naopak ze slabé větvičky, tak se to chytá špatně. Tj., průměr větve cca 5-7mm, délka cca 15-20cm. Ustřihnout dole pod očkem, nahoře nad očkem. Já dělám normálně do řízkovacího substrátu a do k9 kontejnerku, maximálně přiklopím PETlahví od mléka ( uříznu dno) - ona krásně pasuje do téhle velikosti kontejneru- a mám to ve skleníku. Květa řízkuje přímo do rozříznuté PETlahve od minerálky ( rozřízne cca v 1/3 od dna, na dno dá substrát, vsadí řízek, pokropí, nasadí vršek PETky a nechá být - je hezky vidět, jak začnou růst kořínky). V takovém případě PETka simuluje ten skleník.
Nebo můžeš prostě rovnou větvičku zapíchnout vedle keříku do země ( nejprve si předpíchni dirku nějakým klackem, pak zastrčit skoro celou - koukat by mělo jen to vrchní očko- a pak píchat tím klackem okolo, aby to přitlačilo hlínu k větvičce pod zemi - takhle to tuším dělá Kája). Opět můžeš přiklopit ( PETkou nebo zavařovačkou - ale u té pozor na přehřátí, asi by to chtělo ještě stínit textilkou). Ty petky mají tu výhodu, že to přes to hrdlo současně větrá.
Lukáš zas myslím píchá řízky do kompostu - tam je jednoznačně výhoda toho, že to hezky hřeje odspodu, což urychluje kořenění, ale já bych si na to musela založit extra kompost, protože ho stihnu 2x za rok otočit :whistle: .
K vývoji kořínků je třeba jednak teplo a jednak i světlo, takže je třeba vybrat místo, kde není moc tma, je tam teplo, ale ne vedro, ten substrát by se neměl nikdy přehřát.
Následující uživatel poděkoval: Jikra, Genovesa, alcearosa, bradhal

Podnože, řízkování a množení růží 29. čen 2017 16:58 #319520

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Jano díky za instruktáž k řízkování . Zkoušela jsem jen dvakrát pro kamarádku, povedlo se čirou náhodou u James Galway v květníku, který jsem zapustila loni na zimu ve skleníku do země. Na jaře jakože nic a najednou kvítek - už ho má kamarádka v zemi. Druhý pokus potvrdil, že tenká větvička se špatně ujímá. Vyžebrala jsem větvičku od sousedky, dostala jsem krátkou a tenkou a i když úplně nezašla , tak 2 roky živořila s malými lístky bez náznaku kvítku. Teprve letos 3. rokem první kvítek, ale malinká, 15 cm, slabá.Hnojím bez přehánění Kristalonem a jsem zvědavá, zda zesílí a nevzdá to. Nedostala zrovna dobrý start do života špatnou volbou řízku. Měla by to být Heinz Winkler. Tvé rady využiji letos.

P1020353.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Jikra

Podnože, řízkování a množení růží 29. čen 2017 17:11 #319521

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Alcearoso, to zapuštění květníku do zeminy ve skleníku určitě dost pomůže právě proti tomu přehřátí substrátu ;) .
Já loni narychlo před odjezdem na dovolenou píchla pár větviček jen tak do země ve skleníku ( mám vyvýšený záhon) a taky se to pěkně chytlo, ale pak jsem to musela moc opatrně vyndavat při přesazování ( radši jsem to tam nechala celou zimu, ono se to proselektovalo a to, co zjara obrazilo, to jsem pak vyndala a dala do kontejneru).
Já řízkuju do těch kontejnerků proto, že se mi to pak dobře přesazuje do většího květináčku ;) . Protě, až vidím dole dirkama vykukovat kořínky, tak teprva opatrně vyklopím, kouknu, jak vypadají a pokud už se hezky drží bal pohromadě, tak teprve přesazuji. Povětšinou je to až příští rok najaře. Zimu stráví ve skleníku.
Následující uživatel poděkoval: Jikra, alcearosa, bradhal

Podnože, řízkování a množení růží 29. čec 2017 17:30 #320180

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Jani sos! Prosím o rychlou radu. Nařízkovala jsem Lady Emmu H. a Midsummersnow. Oba řízky pomalinku raší, jsou rovnou v záhonu, přistíněné okolní výsadbou. Jedu na týden pryč a nevím, jestli je nechat pod otevřenýma seřízlýma pet flaškama, nebo na ten týden veder odkrýt a nechat tak. Děkuju za radu.

Podnože, řízkování a množení růží 30. čec 2017 10:35 #320194

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Doufám, že není pozdě - nechala bych pod PETkama a přehodila přes ně bílou textilku. Odkrytí by bylo horší, suchý teplý vítr by je vysušil :(
Moderátoři: Eva L., Květa