Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Podnože, řízkování a množení růží

Podnože, řízkování a množení růží 30. čec 2017 11:03 #320196

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Není pozdě Jani. Úplně akorát. Moc děkuji.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Podnože, řízkování a množení růží 17. srp 2017 13:04 #320400

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Do kdy se dá ještě dobře řízkovat?

Po prvním květení se skoro nedalo nic vybrat, větvičky tenoučké, slabé a často i velmi krátké. Teď na druhé kvetení už narostly silné, ale většinou teprve kvetou nebo se k tomu chystají. Řízky bych na zimu zkusila nacpat k sousedům do skleníku nebo opět na půdu, řízkům se tam celkem dařilo a budu je víc hlídat než loni.

Podnože, řízkování a množení růží 17. srp 2017 16:39 #320401

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Bradhal, prostě to zkus, už jsem viděla chytnout i říjnový řízek ;) ( konkrétně Pomponela)
Následující uživatel poděkoval: bradhal

Podnože, řízkování a množení růží 14. bře 2018 21:58 #321933

• Dita
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 676
Ahoj vespolek, právě jsem pročetla příslušné téma a nenašla jsem informaci, kterou jsem hledala. Můj dotaz se týká podnoží. Občas jsem se v diskuzích setkala s výrazem "pnoucí podnož". Vždycky jsem si řekla, co to asi může být? Nějaká speciální podnož, která nutí očkovance, aby narostl vyšší? Jak se může díky podnoži (a jaké konkrétní podnoži) stát z keřové růže pnoucí? A dnes jsem si prohlížela rostlinky na www.havlis.cz/seznam.php?menuid=8 a narazila jsem na nabídku anglických růží, kde se jedna a tatáž odrůda nabízí jako keřová nebo pnoucí. Je jich tam povícero. Např. Falstaff jako keř má udanou výšku 1 - 1,3m a jako pnoucí 2 - 2,5m. Jak je to možné, když sám šlechtitel tuto nabídku nemá? Nejde mi to do hlavy. Copak záleží jen na podnoži? Přece nejde jen tak "předělat" genové nastavení očkované růže nebo ano? To by se tedy mohla na tu tzv. pnoucí podnož naočkovat jakákoliv odrůda růže a stala by se z ní pnoucí? V tom případě bych brala pnoucí Augustu Luisu ;) Dělám si srandu, tuším, že tak jednoduché to určitě není.. Mohl by mi to, prosím, někdo z vás osvětlit?

Podnože, řízkování a množení růží 15. bře 2018 06:45 #321934

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
to by zajímalo i mně-- třeba jsem koupila normální růže - sadová- jako angl.Leander /Šíp / , nebo Rokoko / Tantau / Jak je možné , že rostou jako popínavé - hodně do výšky. jsou na samém vrchu pergoly. ???

Podnože, řízkování a množení růží 15. bře 2018 09:11 #321935

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Dito, tvoje úvaha je zajímavá a dovolím si připojit svůj názor na věc. Ale zdůrazním, že je to můj subjektivní názor, může to být i jinak.
O "pnoucí podnoži" jsem neslyšela, nevím o co jde.

Všimni si, že růže, které se pěstují jako keřové a zároveň jsou použitelné jako pnoucí, patří do skupiny sadových. Jsou vzrůstnější, jejich genetická výbava jim dává schopnost tvořit mohutnější a vyšší keře. A tady záleží na nás, jak ten růst budeme usměrňovat. Základní ( a asi jedinou) možností je řez. A to nejen jarní, ale i letní. Tvrdí to mnoho odborníků, včetně Austina.

Takže - když chceme, aby např. James Galway byl zapěstován jako keřová růže, tak kromě hlubšího jarního řezu použijeme i letní (po prvním flóru), kdy se výhony zkracují o třetinu až polovinu jejich délky. Letní řez má na růst oslabující vliv a používá se i v ovocnářství v případě, kdy se pěstují přísné tvary např. jabloní a hrušní - kordony, ovocné stěny a pod.

Naopak, když chceme mít J. Galway jako popínavku, tak na jaře neřežeme hluboko, a letní řez se omezí jen na odstraňování zvadlých květů.

Možná bych nevyloučila ani vliv podnože, třeba i existují takové, které buď podporují růst, nebo naopak ho brzdí. Ale tady bych se pouštěla na tenký led, nic moc o tom nevím.

Myslím, že Austinův návod je dost poučný:
www.davidaustinroses.com/eu/advice-and-i...n-english-shrub-rose
www.davidaustinroses.com/eu/advice-and-i...ing-english-climbers
Poslední úprava: 15. bře 2018 09:25 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Dita

Podnože, řízkování a množení růží 15. bře 2018 16:02 #321937

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
nějak tak jak píše Eva to bude. já na té pergole měla růže nahusto a asi jsem je v počátku špatně stříhala. takže fakt vylezly nahoru ..pochybuju , že by měl Šíp naočkováno na zvláštní podnoži-
Následující uživatel poděkoval: Dita

Podnože, řízkování a množení růží 15. bře 2018 16:22 #321938

• Dita
  • Gold Boarder
Tvoje úvaha je logická, Evo, já si taky myslím, že je to tak, jak píšeš. Potom nechápu, jak je to s těmi růžemi v nabídce u Havlise. Asi nezbývá než se informovat přímo u něj, jak se věci mají...

Podnože, řízkování a množení růží 15. bře 2018 19:37 #321939

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Dito, od Havliše se nic nedozvíš. :cheer: Ta jeho prezentace jedné a té samé růže jednou jako keřové, podruhé jako pnoucí je jen komerční záležitost. Všechny austinky, u kterých uvádí to dvojí použití, jsou řazeny k vzrůstným sadovkám a lze je pěstovat podle způsobu řezu buď jako keřové, nebo jako pnoucí. Určitě jsi zaregistrovala, že např. Munstead Wood, nebo Queen of Sweden Havliš nenabízí jako pnoucí. Jsou to růže, které k popínavosti nedonutíš, nemají na to. :cheer:
Panu Havlišovi tu neznalost nevyčítám, není růžař a informace jen přebírá z jiných zdrojů.

Podnože, řízkování a množení růží 15. bře 2018 20:04 #321940

• Dita
  • Gold Boarder
Jj, to prosté přebírání informací bez ověřování jejich pravdivosti je v dnešní internetové době naprosto běžné, vím. Přesto. Dost mně to vadí a těžko to stravuji. To že pan Havliš není růžař není podle mě omluvou pro uvádění informací, které jsou zavádějící a kdo jiný by měl mít lepší povědomost o zboží, které prodává, než obchodník! No tak jsem si ulevila, trochu to pomohlo ;)
Moderátoři: Eva L., Květa