Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Podnože, řízkování a množení růží

Podnože, řízkování a množení růží 20. čen 2016 17:04 #309989

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
bradhal: já řízkuju, neočkuju (ono pak u řízkovance nemá co zvlčit :)). Když čeká rostlinu transport, tak ji jen zabalím do vlhkýho ubrousku, dovezu domů, říznu dole do špičky, oškrábnu z boků tam, kde jsou nejspodnější očka, abych nutila řízek množit kmenový buňky a kořenit. Omáchám v stimulátoru a píchnu do země. Pokud to jde, přiklopím sklenicí, ale nechávám průduch. Odebírám řízky z výhonů tlustých cca jako tužka, 3 páry oček. Jeden pár pod zem, dva včetně listů nechávám nad zemí. Pokud je nad zemí moc listů, redukuju i listy.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Jikra, ibiska, bradhal

Podnože, řízkování a množení růží 06. čec 2016 15:02 #311093

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Právě nastala ona situace - jsme na dovolené, je svátek, stimulátor tu nemám, ale říznout to musím dneska. Tak zabalím do ubrousku a snad se podaří zítra nakoupit stimulátor a substrát. Potkala jsem tu v jedné opuštěné zahradě jednu voňavou a i bez péče hodně kvetoucí, líbí se mi. A v parku nějakou historickou (asi) - velký keř, pichlavý, ale není stejná jako ty obyčejné rugosy okolo, uvidím ji víc rozkvetlou. Není zřejmě v dobrém období na řízkování, ale později tu nebudu. Za pokus to stojí, keři to neuškodí, je velký.

Podnože, řízkování a množení růží 14. čec 2016 08:17 #311440

• bradhal
  • Platinum Boarder
Kdy je lepší šance na rozmnožení? Teď hned po odkvětu nebo počkat? Všude se píše řízek o síle tužky, ale to třeba ty menší růže nebudou mít nikdy. A za jak dlouho se asi projeví, že se řízek chytil? Diskuzi jsem četla, ale stejně v tom nemám jasno.

Podnože, řízkování a množení růží 04. srp 2016 21:12 #312133

• bradhal
  • Platinum Boarder
Hm, další dotazy na zkušené - řízky se chytly, teda většina zatím, z oček vyrašily nové lístky, všecko je zelené. Jsou v růžácích, ne v záhonu, přiklopené sklenicí, ve stínu, pravidelně zalévané. (Na zimu zakopu květináče do záhonu nebo dám do bezmrazé místnosti). Sklenice můžu sundat kdy? Na jaře? Případně jak postupovat, nechat je přes zimu v nádobě nebo zasadit už do volné půdy a třeba ještě přiklopit. Samé otázky... :unsure:

Podnože, řízkování a množení růží 10. srp 2016 20:33 #312259

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Bradhal, první zimu jsem sklenice nechávala, ale ještě jsem je přehodila bílou textilkou ( spíš kvůli sluníčku, protože jsem je měla schované pod kamčatskými borůvkami, které na zimu opadaly a do sklenic moc pražilo ).
Jaký je postup v bezmrazé místnosti nevím. Trochu bych se asi bála případné plísně, asi by byla lepší uříznutá PETka než sklenice.

Já jsem před dovolenou ( 18.7.)dostala řízky pravděpodobné Queen Elisabeth. Nestíhala jsem vůbec nic, takže byly skoro 14 dní stále jen ve sklenici s vodou ( jako by byly růže ve váze). Některé větvičky začly rašit. Nakonec jsem ve spěchu prostě zapíchala do skleníku do vyvýšeného záhonu ( bez dalšího seříznutí, bez stimulátoru), ani jsem nedávala žádný záklop, protože bylo větší nebezpečí, že "zalévací služba" je spíš usuší. Říkala jsem si, že vyhodit je případně můžu vždycky. Kupodivu jsou O.K. :)
Následující uživatel poděkoval: Smuma, bradhal

Podnože, řízkování a množení růží 11. srp 2016 12:38 #312280

• Smuma
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 186
Bradhal, stejně jako Jana, venkovní jsem nechala přiklopené a překryté textilkou aby se mi na slunci neusmažily, všechny přežily, jednu jsem měla v obrovském květináči v bezmrazu bez poklopu - bála jsem se plísně, přežila pěkně.
S přesázením čerstvě zakořeněných řízků na podzim mám špatnou zkušenost, ačkoli(anebo právě proto), že byla mírnější zima to nedaly (přikryté sklenicí a chvojím), ale byly to jen dva kusy - těžko dělat obecné závěry ;)
Následující uživatel poděkoval: bradhal

Podnože, řízkování a množení růží 11. srp 2016 12:45 #312281

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22571
velmi nerada přesazuji řízky . když ,tak nejmíń za dva roky. na jaře další rok je to riziko . jedině jednou jsem přesadila , ale to jsem měla ve velké petce a ještě pod další petkou .tu jsem opatrně rozřízla , vyklopila a s balem přesadila.je v pohodě a roste.
Poslední úprava: 11. srp 2016 15:54 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Smuma, bradhal

Podnože, řízkování a množení růží 19. lis 2016 18:10 #314206

• bradhal
  • Platinum Boarder
Další dotaz k řízkům, nic důležitého.
Až na podzim jsem šmikla ve veřejné výsadbě nějakou půdopokryvku. (Těžko říct, jestli The Fairy, Bonica, Knirps nebo něco jiného, prostě malé, hodně plné a světle růžové). Něco jsem nařízkovala, zbytek zůstal ve džbánu s vodou. Vyrašilo to asi uprostřed, tak jsem to v tom nechala, co bude dál. A ona ta větvička pustila i kořínky a teď narašila dalším výhonkem nahoře. Hm, když se taak snaží, tak si říkám, že se ji teda pokusím udržet naživu. Dotaz zní- nechat ji ještě v té vodě nebo zkusit dat do zeminy? Je v pokojové teplotě a na světle.

Podnože, řízkování a množení růží 19. lis 2016 18:19 #314207

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22571
tak to jsem nikdy neměla , takže ti neporadím .ale podle popisu by to mohla být ta Fairy .

Podnože, řízkování a množení růží 20. lis 2016 09:25 #314211

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Bradhal, asi podle délky a kvality těch kořenů. Dokud je to droboučké, mohlo by se při sázení polámat.
Ale pak rozhodně zasadit. Začla bych malým květináčkem s výsevním substrátem, až kořínky poporostou, přesadit do většího, kde už bude nějaká normální "hlína" ( substrát pro pokojovky, nebo mix hlíny, rašeliny, písku).
Rozhodně nesázet hned do velkého a moc výživného.

Zřejmě asi to budeš muset nechat doma ( kvůli teplotě pro kořenění), po tom prvním přesazení už by to asi šlo dát někam víc do chladu, ale bezmrazu.
Poslední úprava: 20. lis 2016 09:26 od Jana V..
Moderátoři: Eva L., Květa