Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Podnože, řízkování a množení růží

Podnože, řízkování a množení růží 11. kvě 2011 20:28 #253014

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
jmarek napsal:
Ahojte,

když to teď tak jede, tak začínám mít cukání, že bych si některé růže zkusil naočkovat. Pro tyto účely jsem si odkopl u souseda (s jeho svolením) asi tři pruty klasického šípku, teď mají cca 5-7mm v průměru. Očkování jsem ještě nikdy nedělal, trošku jsem něco načetl, a tak bych Vám byl vděčný za postřehy a rady, jak na to?

Zdraví
Honza Marek
Tady www.zahrada.cz/forum/ruze/stepovani-stro...41/?stranka_oblast=0
Vyzkoušela jsem to v sobotu na podnoži, která mi roste místo růže francouzkého venkova, pak poreferuji.
Tož Honzo to je naškolkuješ ni :)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Podnože, řízkování a množení růží 01. čen 2011 07:57 #256099

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
sim pěkně, pěstuju si jednu vyběhlou podnož, poznáte, jaká to je? pávák.........?
IMG_0511.JPG

Podnože, řízkování a množení růží 05. čec 2011 05:29 #261995

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
Tak jsem letos v květnu vyzkoušela znovu naočkovat růže. Koupila jsem kytici v Tescu, odebrala očka a na silné pruty podnožového šípku naočkovala. 4 se ujaly, hezky začaly růst když jsem odstranila větev nad očky a před chvíli jsem se byla podívat, až na jeden výhonek jsou všechny vylámany, asi těmi slejváky a vichry :down Tak by mě zajímalo, jak se takové narašené očko chrání :( Je mi jasné, že by nepřežily zimu, ale naštvalo mě to.

Dany mám ten sámý.
Poslední úprava: 05. čec 2011 05:31 od Eva.Trifon.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Podnože, řízkování a množení růží 05. čec 2011 05:55 #261997

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Evo, když to tak vidím u Dresly, tak jedině bejlím :cheer:
.Pročítala jsem očkování teď z různých zdrojů, nikde nic takového neřeší.
Zkoušela jsem také očkovat, nechala jsem si vyrůst několik semenáčků šípků. Loni neúspěšně, byly ještě moc tenké. dva už letos dorostly, zkusila jsem znovu. Jen mám zase maglajs v informacích kdy se má odstranit původní výhon? Některé zdroje střihají podnož až na jaře, některé ještě v létě
:blink: Tak nevím...
Poslední úprava: 05. čec 2011 05:56 od Vlaďka.

Podnože, řízkování a množení růží 05. čec 2011 06:13 #262002

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Dreslin dodavatel šípků mi říkal: odstraňovat výhony šípku až v následujícím jaře, očkovat po větru na tu stranu šípku, odkud méně fouká.
Tj. pokud k nám vanou ponejvíce větry od severu, očkujeme na jižní stranu šípku, ideálně by ta strana měla být osluněná.
Plus zafixovat očko gumičkou nebo latexovou páskou.
Poslední úprava: 05. čec 2011 08:00 od HonzaPM.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka

Podnože, řízkování a množení růží 05. čec 2011 07:54 #262016

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Dany, ta podnož bude rosa laxa. Pávák má do červena tónované výhony, bývá téměř beztrnný (množí se beztrnná mutace).
Honzo, tak si je přepikýruj a příští rok můžeš začít. Každý, kdo má víc růží (nejlíp historických) asi v podrostu semo tamo natrefí na semenáče. Pro pokusnictví se hodí výborně.

A teď k očkování: tuto je návod www.frost-burgwedel.de/index.php?seite=rose_veredelung , který má obrazovou část, tak se snad zorientují i nešprechtící.
Vypíchnu to, že je důležité, aby podnož i očkovací materiál byly v použitelném stavu, tedy podnoží musí proudit míza (pozná se podle toho, že po naříznutí jde velmi dobře odchlípnout kůra od dřeva) a očko musí být vyzrálé (pozná se tak, že jde větvička zlomit - je uvnitř zdřevnatělá)
HonzoM, nerozumím úplně dobře tvým dotazům ohledně směru? očka. Naveliko se očkuje na kořenový krček, ne na větve. Ten se při sázení podnoží nechává koukat nad zemí. Očka odebírám z odlistěných a odtrněných větví. Nejlepší jsou nalitá očka. Nouzově se dají použít už lehce pučící i totálně spící (puntíček na kůře). Pro začátek trénujte na optimálním materiálu, aby vás neodradil neúspěch.
Očkovák musí být dobře nabroušený a čistý (desinfikuju ho slivovicí).

Ještě k termínu očkování: Kvůli pozdní dodávce jsem jeden nový poklad přechovávala v ZZ. Vykvetla v březnu, tak jsem ji počátkem května (podnože už byly použitelné) naočkovala. Po poradě s Lili a panem Žlebčíkem na DODu jsem podnož nad očkem odstřihla během vegetace. Růže už krásně rostou a doufám, že mi ještě tuto sezónu vytvoří očkovací materiál.
Poslední úprava: 05. čec 2011 08:04 od dresla.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, Kaja, varouch, Eva.Trifon, Marijka

Podnože, řízkování a množení růží 05. čec 2011 09:06 #262029

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Dreslo, díky za vyčerpávající odpověď! A ráda Tě vidím :cheer:
Poslední úprava: 05. čec 2011 09:07 od Vlaďka.

Podnože, řízkování a množení růží 05. čec 2011 12:07 #262051

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
Já jsem použila dlouhé loňské výhony, že jako budu mít stromkovou růži, vylomené jsou ty delší, měly už 4cm, ten co přežil řádění živlů je obrácen k severu a jeden uhnil, před Monzunem byl v pořádku. Měla to být zkouška, jinak bych použila GdF, nebo Buff Beaty ( krásně roste :up:kiss: , díky). Tu pásku jsem tam nechala jen jsem ji měla naříznutou v místě očka už při očkování, ať můžou výhonky vyrůst, možná že je to hlavní chyba .
V sobotu jsem zkoušela na kořenový krček naočkovat 2 očka od Káji a měla jsem se problém pak narovnat :S , opravdu je to náročné :blush: :blink: a tělocvik v práci mám. Podnož je po vymrzlých Lidkách, letos mi chcípla jedna Rittertrum, taky tam roste nový další planý výhon.
Edit:
DSCF5413.jpg
Poslední úprava: 05. čec 2011 18:02 od Eva.Trifon.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Podnože, řízkování a množení růží 10. čec 2011 17:18 #262628

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
Které podnože pro růže jsou nejlepší, divná otázka, podle toho co jsem různě četla je to Laxa, zatím je v nabídce jen Pavák.
Ono v Zahradkáři bude v nabídce na podzim i jiné podnože, třeba ta Laxa.

Podnože, řízkování a množení růží 10. čec 2011 18:36 #262635

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Trifonku, jak kam a pro jakou růži. Dresla přešla kompletně jen a pouze na Laxu. S Pávovým č. šípkem měla komplikace.
Já tu mám poměrně sucho (přes léto), tak jsem myslel, že bude Pávův lepší, ale zdá se, že není. Laxa tu roste výborně.
Tantau používá ještě jinou podnož (samo jsem zapomněl jakou), ta mi tu přijde ještě lepší než Laxa.
Dělám malý test s William Shakespeare 2000, zatím ho mám ze tří zdrojů (plánuju další 2-3), nejlíp roste ten přímo od Ostina.
Šárka na začátku první Ostinkové diskuze psala, že jí anglické podnože (a materiál celkově) v našich podmínkách přijde životnější, lepší.
Možná na tom i po letech něco bude.
Moderátoři: Eva L., Květa