Dany, ta podnož bude rosa laxa. Pávák má do červena tónované výhony, bývá téměř beztrnný (množí se beztrnná mutace).
Honzo, tak si je přepikýruj a příští rok můžeš začít. Každý, kdo má víc růží (nejlíp historických) asi v podrostu semo tamo natrefí na semenáče. Pro pokusnictví se hodí výborně.
A teď k očkování: tuto je návod
www.frost-burgwedel.de/index.php?seite=rose_veredelung , který má obrazovou část, tak se snad zorientují i nešprechtící.
Vypíchnu to, že je důležité, aby podnož i očkovací materiál byly v použitelném stavu, tedy podnoží musí proudit míza (pozná se podle toho, že po naříznutí jde velmi dobře odchlípnout kůra od dřeva) a očko musí být vyzrálé (pozná se tak, že jde větvička zlomit - je uvnitř zdřevnatělá)
HonzoM, nerozumím úplně dobře tvým dotazům ohledně směru? očka. Naveliko se očkuje na kořenový krček, ne na větve. Ten se při sázení podnoží nechává koukat nad zemí. Očka odebírám z
odlistěných a odtrněných větví. Nejlepší jsou nalitá očka. Nouzově se dají použít už lehce pučící i totálně spící (puntíček na kůře). Pro začátek trénujte na optimálním materiálu, aby vás neodradil neúspěch.
Očkovák musí být dobře nabroušený a čistý (desinfikuju ho slivovicí).
Ještě k termínu očkování: Kvůli pozdní dodávce jsem jeden nový poklad přechovávala v ZZ. Vykvetla v březnu, tak jsem ji počátkem května (podnože už byly použitelné) naočkovala. Po poradě s Lili a panem Žlebčíkem na DODu jsem podnož nad očkem odstřihla během vegetace. Růže už krásně rostou a doufám, že mi ještě tuto sezónu vytvoří očkovací materiál.