možná by mohla být ta třetí podnož multiflora ?
k doplnění Honzy - moje zkušenost.
( opáčko - na zahradě mám 30 - 40 cm kvalitní černozemě, pod ním písčitá " hlušina", poměrně vysoká hladina spodní vody. Srážky - jak kdy, nelze zprůměrovat ). Neutrální Ph, spíš se pohybující k vyššímu ( zkyseluji ).
Podle těchto podmínek by mi měl vyhovovat pávák ( snadno dolů ) a laxa ( jde i do jílovitých půd ), nevyhovovat multiflora ( do kyselých půd ).
- páč multifloru nepoznám, obávala jsem se trochu toho, že Massadovy růže by mohly být očknuté na ni ( na svých mat. stránkách nabízí výběr buď laxa nebo multiflora - to jsem v žádném jiném růžařství neviděla ), FRoses už o podnoži mlčí, nechala jsem si udělat pojisté očknutí. P. Pelc se zmiňoval, že na ni začali očkovat, pak přestali.
- laxa bez problémů u mne, vždy.
- pávák .. někdy ano, jindy ne. Loňské mokré přejaří působilo páváku problémy při ujímání, vůbec nedělaly růže kořínky - v místě, kde mám na jaře delší dobu mokrou zem. Kde země rychle vyschla, růže rostly bez problémů. Na podzim jsem pak někt. přesazovala, největší koř. systém měla Angela na páváku. Ovšem netuším, jestli to bylo bujností podnože, bujností Angely nebo čím.
článek o podnožích :
www.ruze.cz/mnozeni-ruzi/podnoze-ruzi/