Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Podnože, řízkování a množení růží

Podnože, řízkování a množení růží 11. čec 2011 15:04 #262725

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
Aha, no já něco takového taky četla, akorát po letošní zimě je nejhorší Abraham Darby s original visačkou od Austina, lepší ale jen o chlup je AD od Siebertz ( máš ho taky) a na konci řady je A S L a ta roste, no taky žádný zázrak oproti tady dávaným ( i Lidka u zdi je vyšší a to byla na jaře na ježka :cheer: :cheer: ). Valí tam voda s cesty, možná je to podmáčené, no tu od Austina na podzim přesadím. A nebo je to stanovištěm severovýchod - mrazivé větry, nevím.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Podnože, řízkování a množení růží 11. čec 2011 21:22 #262802

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
možná by mohla být ta třetí podnož multiflora ?

k doplnění Honzy - moje zkušenost.

( opáčko - na zahradě mám 30 - 40 cm kvalitní černozemě, pod ním písčitá " hlušina", poměrně vysoká hladina spodní vody. Srážky - jak kdy, nelze zprůměrovat ). Neutrální Ph, spíš se pohybující k vyššímu ( zkyseluji ).

Podle těchto podmínek by mi měl vyhovovat pávák ( snadno dolů ) a laxa ( jde i do jílovitých půd ), nevyhovovat multiflora ( do kyselých půd ).

- páč multifloru nepoznám, obávala jsem se trochu toho, že Massadovy růže by mohly být očknuté na ni ( na svých mat. stránkách nabízí výběr buď laxa nebo multiflora - to jsem v žádném jiném růžařství neviděla ), FRoses už o podnoži mlčí, nechala jsem si udělat pojisté očknutí. P. Pelc se zmiňoval, že na ni začali očkovat, pak přestali.
- laxa bez problémů u mne, vždy.
- pávák .. někdy ano, jindy ne. Loňské mokré přejaří působilo páváku problémy při ujímání, vůbec nedělaly růže kořínky - v místě, kde mám na jaře delší dobu mokrou zem. Kde země rychle vyschla, růže rostly bez problémů. Na podzim jsem pak někt. přesazovala, největší koř. systém měla Angela na páváku. Ovšem netuším, jestli to bylo bujností podnože, bujností Angely nebo čím.
článek o podnožích :
www.ruze.cz/mnozeni-ruzi/podnoze-ruzi/
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Podnože, řízkování a množení růží 31. čec 2011 23:06 #264915

• Zdeněk
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 7
Ahoj, chtěl bych také množit růže očkováním, ještě jsem nepřečetl vše, co jste zde napsali o očkování. Kde lze získat jinou podnož než-li šípek? Zatím množím růže řízkováním. Výhon šikmo seříznu, namočím konec do stimulátoru a vsadím do PET lahve. Pet lahev 1,5l ne 2l na tu se špatně přiklopuje 4l sklenice. PET lahev si upravím tak, že odstraním horní třetinu a na dně odříznu tři z pěti výstupků, aby se v lahvi nezadržovala přebytečná voda. Tuto PET lahev i se řízkem zasadím do země, aby vršek lahve byl v úrovni se záhonem. V PETce je dobré mít sypkou zeminu. Po roce mohu takto zakořeněný řízek přesadit. PETku vytáhnu ze země a přenesu na nové stanoviště, nůžkami ji rozstřihnu podélně na dvou místech a opatrně ji přesadím.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., HonzaPM, Kaja, skalnička

Podnože, řízkování a množení růží 01. srp 2011 18:12 #265060

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
Ahoj Zdenku, zatím jsem našla inzerát jen na pavák, ale něco mi říká, že jsem viděla inzeráty i na Laxu, problém je, že podnože se prodávají ve velkém množství ( 100 kusů), no jak na potforu nemám žádné číslo Zahradkáře, kde je inzerát. Zajdu do nějakého zahradnictví.

Podnože, řízkování a množení růží 07. srp 2011 15:25 #265516

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
Tak mi začínají zrát na Laxe šípky. Není to brzo na stratifikaci? Mám raději počkat až na září.
Poslední úprava: 07. srp 2011 15:26 od Eva.Trifon.

Podnože, řízkování a množení růží 10. srp 2011 19:22 #265879

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Loni na podzim jsem měla od Dresly dvakrát Jacquese Cartiera. Jeden na laxe, druhý na páváku.
Půdní podmínky na zahradě jsou značně nevyrovnané, ale v tomto místě je cca 30-40 cm kvalitní hlíny, podloží rozpadající se žula - propustné. PH nevím.
Zde výsledek: výška keře vpravo 40 cm, kvetl méně a druhé kvetení je oproti keři vlevo opožděné i má méně nasazených poupat. Výška keře vlevo je 70 cm, polorozvitá poupata, slušná násada.
Edit: vlevo laxa, vpravo pávák.
porovnani.JPG
Poslední úprava: 10. srp 2011 19:45 od helena.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., HonzaPM, JitkaU2, Kaja, Dany, VláďaJ

Podnože, řízkování a množení růží 10. srp 2011 19:32 #265882

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
:blink: Helen, a víš který je který?

Podnože, řízkování a množení růží 10. srp 2011 19:41 #265886

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
Vlaďka napsal:
:blink: Helen, a víš který je který?
Na Laxe je ten vlevo? Dnes jsem zkusila vyset semena tří oranžových šípků, semena jsou světle žlutá, ještě je musím v tom květníku poznačit. Další zkusím až budou zase tmavší šípky.

Podnože, řízkování a množení růží 10. srp 2011 19:44 #265887

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Vlaďko, já to tam nenapsala? Asi v zápalu popisu... Ach jo.
Ano vím: ten vlevo (větší) je laxa, ten vpravo (menší) pávák.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Vlaďka

Podnože, řízkování a množení růží 20. srp 2011 20:02 #266840

• Filipka
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 16
K podnožím : jako začátečník jsem nejprve uvažovala pouze o tom, že si růže budu kupovat. Pak jsem poznala,že jsem v tom až po uši, protože mě neúnavně začala pronásledovat myšlenka na vlastní řízkovance...... No a letos jsem se již jako správný šílenec rozhodla vrhnout do teoretické přípravy na očkování tak, abych příští léto mohla sama množit i na podnože .

Po přečtení této diskuze je mi jasné,že se kvalitní podnož v omezeném množství cca 20 ks jen tak nesežene. A tak jsem si v zoufalství vzpomněla, že když jsem minulý týden zakládala ručně psané karty dalším angličankám, které chci , tak jsem u Austina na stránkách u některých druhů růží četla poznámku, že je ta či ona růže k dostání i jako pravokořenná (own root rose ) . Tato informace je sice dnes již bohužel z austinových stránek pryč (mění je někdy až moc rychle), ale u 3 druhů řůží jsem si tu poznámku stihla poznamenat.

To by ale znamenalo, že tyto druhy tedy tvoří dobré kořeny a jsou celkově odshora až dolů dost životaschopné,jinak by je přeci Austin jako pravokořenné nenabízel?
Bylo by tedy teoreticky možné prostě namnožit řízkovance z těch uvedených druhů a ty potom příští léto použít jako podnož a naočkovat je jiným druhem růže? Je mi jasné, že kdyby to šlo tak,jak mě to dnes napadlo, tak by šlo celkově asi o méně kvalitní rostlinu než na "profesionální " podnoži, ale vzhledem k tomu, že se Káje i zdejším ostatním růžologům :-) dost řízkovanců z austinek krásně ujalo, tak by to třeba stálo za pokus, co myslíte?
Moderátoři: Eva L., Květa