Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Podnože, řízkování a množení růží

Podnože, řízkování a množení růží 16. bře 2011 06:10 #247763

• JaninkaH
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1780
Lenko a máš je v květníku, nebo v zemi? Já bych tak moc nespěchala...Ale jak chceš, jen by bylo škoda o ně přijít, když už jsou ujmutý.
S loňskýma řízkovancema budu raději hýbat až na podzim (pokud to nedostanu příkazem, na tom místě, co je mám, chce manža postavit sklípek - furt mu říkám, že ho letos nepotřebujeme :P ) Výsevy (výše) se buďto konaly nebo nekonaly, chicht, mám výpadek paměti, nemám ani semínka, ani žádnou podezřelou misku, achjooo!!
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Podnože, řízkování a množení růží 16. bře 2011 07:05 #247767

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
No právě že jsou volně v zemi, chtěla jsem je vyndat dřív, než pustí ten dlouhatánský kořen, který bych pak určitě přervala. Naštěstí tam těch řízků mám víc od odrůdy a vypadá to, že se chytly skoro všechny, tak možná část vysadím a část nechám jako zálohu.
Pak jsem se chtěla ještě zeptat, jestli máte někdo zkušenost s jarním řízkováním. Zajímalo by mě, jestli až teď ostříhám růže, není třeba šance, že by se něco chytlo.
A Janinko, jestli jsi neměla nějaká spec. semínka, ale jen obyčejný šípek, tak si obejdi meze, na keřích tu a tam něco zbyde a máš to přirozeně stratifikované.

Podnože, řízkování a množení růží 16. bře 2011 09:34 #247772

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
Leni, taky záleží, jak moc se řízku dařilo a jak pustil kořeny podle odrůdy. Jestli jich máš dost, tak to určitě zkus a pak napiš, jak to dopadlo vč. odrůd a budem chytřejší. Já včera lovila řízek Pauls Himalayen Musc, vršek byl skoro ulomený, tak jsem chtěla mrknout, jak na tom je, měl kořeny pěkně narostlé ve volné půdě a venku.

Podnože, řízkování a množení růží 16. bře 2011 11:29 #247773

• hespa1
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 176
Osobně bych řízkovance přesazovala, až bude teplejší zem. Odhadla bych to tak na začátek dubna. Dokonce mají ještě přijít mrazíky.

Podnože, řízkování a množení růží 28. bře 2011 14:00 #248427

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Jak sem včera stříhala sebrala sem šípky z Sonnenschirm a Bourbon Queen tak teď nevím jestli vysít? jestli to má smysl, vzejdou?
Lenko píšeš že přemrzlé na keři rovnou vyseješ?
Děláte to někdo taky- myslím pokusy a taky tak nebo jinak? nebo je tu už vlákno na toto téma?:)

Podnože, řízkování a množení růží 29. bře 2011 07:37 #248468

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Lenpel, přesně takhle jsem to dělala a vzešly mi překvapivě dobře. Dala jsem je do květináčku do normální zeminy a ten zahrábla do záhonu, který posléze zarostl heřmánkem, takže byly v polostínu. V květnu nebo v červnu vyklíčily růžičky. Ale asi ne od každého kultivaru vyklíčí, jak jsem pochopila - já konkrétně zkoušela Himmelsauge, nějakou rugosu a šípek, ty šly dobře. Pročítala jsem stránky Paula Bardena a ten dává semínka do perlitu se zeminou a má je ve skleníku. Klíčí mu podstatně dřív - už teď mu vyklíčil první semenáček z únorového výsevu, ale taky to má různé, psal že jedno křížení mu vylezlo až po roce. Já už mám od února další várku v květníkách, tak jsem zvědavá.

Podnože, řízkování a množení růží 13. dub 2011 19:05 #249723

• jmarek
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 140
Chtěl jsem se zeptat, zda jste někde neviděli/y možnost koupit Pávův šípek? Stačil by mi jeden, podnože bych si vyrobil buď ze šípků nebo z odkopků... Neprodává to někdo? Já jsem kdysi měl jeden odkaz, ale tam jich nabízeli k prodeji vždycky otýpku - co bych s tím dělal? :-(

Zdraví
Honza

Podnože, řízkování a množení růží 13. dub 2011 19:53 #249732

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
Honzo, kde sehnat přímo neporadím, ale stalo se mi, že u očkované růže vyrazila nahoru podnož, taková ta beztrnná. Normálně jsem ji vytrhla ze země a dala pod sklenici a už roste.
Následující uživatel poděkoval: jmarek

Podnože, řízkování a množení růží 28. dub 2011 08:33 #251297

• jmarek
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 140
Ahojte,

když to teď tak jede, tak začínám mít cukání, že bych si některé růže zkusil naočkovat. Pro tyto účely jsem si odkopl u souseda (s jeho svolením) asi tři pruty klasického šípku, teď mají cca 5-7mm v průměru. Očkování jsem ještě nikdy nedělal, trošku jsem něco načetl, a tak bych Vám byl vděčný za postřehy a rady, jak na to?

1) Našel jsem radu, že je dobré očkovat proti pupenu, který si mateční rostlina vytvořila a tento pupen pak zaštípnout.

2) Jak vysoko nad zemí očkovat?

3) Jak moc má být rozpuklé očko, které pro očkování použiju? Má už mít lístek? Můžu použít i očko s trojčetným listenem, nebo jen s pětičetným (to už samozřejmě musí být rozpuklé natolik, abych ho poznal, že...)?

Pokud vás napadne ještě něco, nějaká zkušenost či rada, pak budu moc rád, když se rozdělíte...

Zdraví
Honza Marek

Podnože, řízkování a množení růží 11. kvě 2011 09:47 #252934

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Tak si tak tuhle koukám, cože je kde k vypletí a v jednom extra slunném záhonku... helemese...
Loňskou zimu se musel vysemenit šípek z té zplanělé podnože, co se z ní zpátky snažím vytvořit na něm naočkovanou Demokracii.
Semínka rok přeležela, vydržela mé aktivity a teď je tam semenáčků až až, v několika takových hejnech.

P1890017.JPG
Následující uživatel poděkoval: lenpel
Moderátoři: Eva L., Květa