Odhaduji, že pokud ti Jitka posílala SZ, tak máš Filipko, problém s podnožemi již vyřešen.
Nicméně...
něco bych přece jen k tomuto napsala...
- pokud chceš podnože, myslím, že školka by ti je prodala. Nemusí to být zrovna Pelcovi, Dresla... přece p. Šíp pěstuje přímo podnože.
V tvém kraji není sám, myslím, že podnože bys vyprosila i jinde.
Poslední tebou udávaná cifra ( 30 - 50 ks ) je již dost vysoká, prodal by ti je přece přímo pěstitel ( pokud je má, co jsem zaslechla, podnoží - laxy - byl nedostatek ).
- nezlob se, ale idea - použiju angličanku jako podnož - mi nepřipadá jako příliš šťastné i smysluplné řešení.
Psala ti to už Eva, než ti z řízku vyroste "podnož", trvá to dva roky. Když zaseješ šípek, podnož máš k použití na podzim př. roku ( o rok dřív, že... )
Podnože u nás používané ( pěstované ) mají mrazuodolnost do - 35. st. C, u angličanky nikdy !!! této odolnosti nemůžeš ( dle mého úsudku + zkušeností, kdy mi angličanky pravidelně omrzají na hranici sněhu i pod ni ) dosáhnout. Navíc, nikdy nevíš, co ti zima a další podnební podmínky s řízkovancem udělají. Tebou zmiňované dlouhé kořeny - bereš jako nevýhodu, podle mne opak je pravdou. Umožnují růži si šáhnout na spodní vodu, překonat období horka a sucha ( vrátí-li se nám ještě takováto léta
). Navíc, podnož má vliv i na zdravotní stav, vybarvení květu ( např. na multifloře se udává, že květy mají intenzivnější vybarvení a pod. )
Řízkovanec ti takové kořeny neudělá.
O tom, že růže lze řízkovat, že člověk má touhu to zkusit.. ověřit si vlastní um, schopnosti.. o tom žádná. Včetně pokusů o vlastní očkování.
Osobně ( a je to můj douhodobý postoj, růže množit umím, zkusila jsem si to ale ) nyní si je VŽDY koupím. Mám pro to několik důvodů.
- dostanu hotový " výrobek", nemusím několik let čekat.
- podnož, zaručující mi jakous/takous schopnost přežití
- v neposlední řadě - většina námi chtěných moderních růží je pod patentem. Osobně dost respektuju duševní vlastnictví, patentová práva. Šlechtiteli trvá nějakou dobu než vyselektuje prodejný kultivar, má právo ze své práce mít ( přiměřený ) zisk. Nepřipadá mi to vůči němu fér množit si rostliny sama.
Píšeš, že letos jsi za růže utratila 10.000,- Kč. Za tuto částku si přece můžeš pořídit 60 - 80 růží !!! Nevím, jak velké latifundie máš, ale pokud tuto sumu obětuješ každoročně.....
Jsme přece v Evropě, pokud nehodláš ( jako já ) platit za růži v kořenáči ledaskdy přemrštěné sumy, dá se to zvládnout. Sama jsem dost splašená, koupím si kde/co, ledaskdy bezhlavě. Brzdu v sobě mám malou, ale přece jen, krotím se, co bych si kupovala za pár let, kdybych si osadila vše hned... že..
- ad angličanky jako pravokořené. Na Austinových stránkách pro USA jsou uváděny kultivary, kt. jim prodává jako prostokořené. Je jich převážná většina, čili kořeny ti udělají. ALE !
- již předtím uváděná mrazuodolnost
- v USA je trend pěstovat růže jako pravokořené. Podle toho, co mám načteno, je způsoben z velké míry tím, že mají infikované podnože virovou mosaikou. Tudíž předpokládám ( moje úvaha ), že i Austin se tomuto trendu musel/chtěl přizpůsobit. Někde jsem i zachytila, že si zřídil v USA své zastoupení a distribuuje zde růže jeho prostřednictvím ( toto se mi moc psát nechtělo, páč do obchodní politiky člověk nevidí a může blábolit ).
Chápu touhu si "růži po babičce" namnožit vlastními silami. Člověk je pak na své schopnosti náležitě pyšný. Moc dobře to znám, taky zkouším množit ledacos a krká mne, pokud toho nejsem schopná. Naopak, pokud se zadaří, rozpliznu se blahem.
Ale pokud by mi šlo primárně o záchranu růže - svěřila bych se/ji do rukou odborníka.
Samozřejmě, ověření si vlastních schopností - to je jiná.