Konečně s větším zpožděním reaguji na rady všech, kdo napsali vlastní zkušenosti i názory k tématu očkování na ušlechtilé podnože. Omlouvám se, bylo hodně práce na všechny strany a také jsem o všech názorech dost přemýšlela a četla je doslova několikrát.
Ráda bych připomněla, že zamyšlení nad tím, zda by bylo možné pro očkování růží použít jako podnož zakořeněný řízek ušlechtilé růže, jsem psala v době, kdy jsem opravdu netušila , kde sehnat podnože.
Ačkoliv jinak zdatně googlím již mnoho let, zdroj podnoží mi Mr. Google prostě vytrvale odmítal prozradit, i když jsem se ho snažila přemluvit a zkoušela mu zadávat slovní spojení s velkou variabilitou, v naději, že na něj přeci jen vyzraji.
Dnes je již tento můj problém vyřešený (díky tomu, že jsem získala přímo odkaz na školku, která podnože pěstuje a má je v prodejní nabídce ) , a tak odpadl " praktický " aspekt zamýšleného nouzového řešení.
A zbylo už jen takové malé přání experimentu , o kterém mluvila Eva. (Díky, Evo...) Ovšem pochybuji, že jej někdy uskutečním a to především kvůli tomu, co zde psala Dresla. Že by se totiž očkovalo na větvičku a musely by se tudíž neustále hlídat a odstraňovat původní výhony. To by asi mělo cenu pouze pokud bych chtěla docílit růžového keře, který by kvetl tzv. DUO, dvojími květy .
Teď se chci prostě jen soustředit na to, abych uměla zachránit ty růže, o kterých jsem psala, tedy naočkovat je na obyčejné podnože , a to je zatím vše. A časem, za více let, se mi třeba podaří zasadit i ten vlastní plot z historických růží, sešlo se zde dost rad na to , abych měla chuť to v daleké budoucnosti zkusit . Ale nejdřív bych si chtěla během příštích 3 let koupit co nejvíce historických růží a pozorovat je . A asi až pak se rozhodnout, které druhy sesadit k sobě. Chtěla bych se totiž pokusit o pokud možno co nejpřirozeněji působící prolnutí různých kultivarů a to jak těch,které opakují, tak i těch jednoukvetoucích, kterých chci také , jak jinak, vlastnit později co nejvíce.
Moc a moc tedy děkuji všem, kteří se mi snažili poradit a pochopili, že se prostě chci vlastními silami pokusit o něco, co je pro mne důležité .
Jejich rady pro mne mají mimo jiné i značnou "lidskou" cenu. Děkuji samozřejmě i za ostatní příspěvky, i ty mají v této diskuzi velkou teoretickou i praktickou hodnotu.
A ještě bych ráda zvlášť poděkovala Dresle za to, že se v pravý čas připojila k diskuzi a osvětlila mimo jiné i otázku licenčních práv . Svoje osobní lidské desatero mám, myslím, více než v pořádku, a zákony dodržuji také, ovšem myslím si, že to skutečně není v rozporu s tím, když si stáhnu na internetu písničku a nebo se zamyslím nad tím, zda by bylo možné u sebe na zahradě a pouze pro svoje vlastní potěšení nařízkovat nějakou angličanku . Tím spíše, když se celá diskuze odehrávala pouze v rovině " co by kdyby " .
Tak já zase mizím na zahradu, pořád se bojím, že začne pršet a tak chci vykopat s předstihem i jámy pro ty krásky , co ještě nedorazily z Kunratic a od pana Šípa. Ještě jednou díky a omluvte délku odpovědi, vím, že to je již téměř slohová práce, ale já jinak o důležitých věcech psát neumím.