ještě svůj přechozí příspěvek přesypu :
- ano, týkal se převáženě úvahy očkovat na austinky. Nikoliv ŽP z historických růží. O licencích jsem prostě "musela" napsat, zejména pokud byly zmiňovány právě austinky.
- růže na vlastních kořenech - ano, předpokládám ( páč to nedělám ), že ( valná ) většina růží vč. moderních velkokvětek je schopná zakořenit. Jen si kladu otázku jestli to má smysl ( jaký bude konečný výsledek ).
Věčná debata pravokořené x očkovancům.
Teď jsem vyrývala několik růží - nafotím, k tématu se vrátím.
- vždy jsem tvrdila ( jsme tu 40 let, ne že by mne to jako malou holku zajímalo ), že bydlím v Z 6b. Předchozí 3 zimy moje tvrzení poopravilo, poslední zima teplotně odpovídala Z6a, předešlé dvě pak dokonce Z5b.
- pokud bych byla v kůži Filipky a chtěla ( akutně ) zachránit nějakou růži, dala bych ji k naočkování odborníkovi.
- zkusila bych si, zda není schopna zakořenit ( 2 - 3 roky ).
- vyprosila bych si podnože ve školce kde podnože pěstují nebo kde růže očkují a na nich bych se učila očkovat. Očkovat se mohu učit i na jiných rostlinách nejen růžích.
- vysela bych si sama semena pro vlastní podnože ( 1 rok )
- pokud bych chtěla vytvořit vlastní podnože pomocí řízkování ( 2 - 3 roky ) uvažovala/zaměřila bych se na řízkování nějakých historických ( vitalita, mrazuodolnost ) nikoliv angličanek. Páč netuším, z jakých bych měla nej výsledek, octla bych se v úvahách znovu na začátku a šla prosit o ty podnože či sela.
Původní příspěvek neměl vyznít jako nějaké zrazování od čehokoliv, jen jako úvaha nad tím, co by mohlo Filipce přinést kýžený výsledek.
,
- za snahu umět, znát a dokázat, touhu po experimentech.