Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Podnože, řízkování a množení růží

Podnože, řízkování a množení růží 09. lis 2011 18:35 #272013

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Tak to vám oběma gratuluju. :) Každému se tak nedaří.

Ale já jsem měla na mysli přesazování. Asi jsem to blbě napsala. A šlo o přesazování např. několikaletých vzrostlých azalek, tří broskvoní, jabloně, hrušně, jehličnanů ... a dalších při rušení staré zahrady.
Na běžné sázení lunární kalendář také nepotřebuji. :laugh:
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: ROMANA

Podnože, řízkování a množení růží 09. lis 2011 18:44 #272014

• Filipka
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 16
Romano a Dany, tak to máte jistě ty pověstné "zelené ruce". To je taky něco mezi nebem a zemí, znala jsem jednu takovou paní, a ta , co zasadila, to se ujalo. Nalámala někde větvičky, zapíchla je do země a šla od toho. Žádný kořenový stimulátor, žádný výsevný substrát s perlitem. Dokonce se jí tak dařilo, že se to o ní dozvěděli sousedé a pak ji každou chvíli otravovali, aby jim přišla zasadit VŠECHNY obzvláště cenné přírůstky. Asi po 3 letech toho začala mít dost, tak se naučila chovat asertivně. :laugh:

Hm, tak to se máte.....;)

Evo, a prozradíš nám prosím, jak se pozná, že měsíc prochází znamením Panny? ( Také bych chtěla, aby se mi všechno ujalo...... ;) ) To je pro mě novinka a dost mě to zajímá. Je to napsané v takových těch lunárních kalendářích " Krásné paní "?

Podnože, řízkování a množení růží 09. lis 2011 18:51 #272016

• Filipka
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 16
Evo, napsala jsi to dobře, zmiňuješ přímo přesazování. Ale holkám se daří všechno, jak přesazování tak sázení, a tak to nějak zobecnily. Já bych právě chtěla umět přesazovat. Někdy není zbytí a některá starší rostlinka, i růže, prostě musí jinam.

Podnože, řízkování a množení růží 09. lis 2011 19:09 #272021

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Filipko, odpovím ti v "dělání". Tady jsme se s lunárním kalendářem zapletly do neodpovídající diskuze. :laugh:
Následující uživatel poděkoval: Eva.Trifon, Filipka

Podnože, řízkování a množení růží 09. lis 2011 19:12 #272023

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
Asi jo, asi mám (už) zelené ruce. Přesadím růži i v parném létě, cokoliv kdykoli, keře, ale je pravda, malé stromy jsem nepřesazovala, i když...jednou dvě meruňky, ale to už je dávno. Měly asi tak tři roky. Nehodily se mi do plánů, a tak byly přestěhovány pryč a údajně rostou. A vzpomínám, že jednou i dvouletou jablůňku. Zjistila jsem, že je na jiné podnoži, musela pryč. Už krásně rodí. Matčino, mňam, škoda. A někdy snad v září psala janinkaH - Dany, ty rozesazuješ teď hosty :ohmy: . No co se dalo dělat, práce hodně, nemůže všechno čekat, až to bude podle předpisu. A ještě jedny jsem rozesazovala asi v červenci :) . Je jasné, že dobré rady udávají nejvhodnější termíny, ale jde to opravdu i jindy. A kdože to tu vloni na podzim přesazoval véééélikáááánské trávy? No a povedlo se, ne? A Romana to nebyla ;) . Takže tak je to.
Následující uživatel poděkoval: Rhea, jaja99

Podnože, řízkování a množení růží 09. lis 2011 19:13 #272024

• ROMANA
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2726
já trávy ne, ale jinak jsem jako ty, Dany, cokoli a kdykoli, prostě když je na to čas a nálada :up
Následující uživatel poděkoval: Dany

Podnože, řízkování a množení růží 28. lis 2011 09:00 #273463

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Při podzimních růžařských škatulatech se u mne mj. ukázalo, že bezvadně tvoří vlastní kořeny mj. Falstaff, Pastella a Leonardo da Vinci.
Následující uživatel poděkoval: Dany, Eva.Trifon, mišpule

Podnože, řízkování a množení růží 29. lis 2011 00:53 #273586

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
LdVinci jsem taky přesazovala ( 1 ks ) , vlastní kořeny neměl skoro žádné ( se mu zřejmě nechtělo )

takto vypadala Mary Rose po roce od výsadby - vlastní kořeny začala tvořit, nemnoho.

P1100441.JPG

Mariatheresia - podnož sežraná do poloviny, vlastní kořeny téměř žádné.

P1100390.JPG

Celina - podnož sežraná komplet, tyhle kořeny jsou zřejmě povětšinou letošní, páč loni na podzim jsem ji přesazovala a podnož byla v pořádku

P1100391.JPG
Poslední úprava: 29. lis 2011 00:55 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Emilka, JitkaU2, helena, Evka

Podnože, řízkování a množení růží 29. lis 2011 07:44 #273588

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
Děkuji za informace a Květě za fotky. Toto téma mě velmi zajímá. Uhynulo mi už několik očkovaných růží a snažím se pátrat, občas zdokumentuji, pokud je příležitost. Přesazovala jsem do nového záhonku Mondiale, podívejte sami. Očkovanec je vlevo (Pelcovi - 2008), vpravo dvouletý řízek. Očkovanci se nedařilo..... Rostly vedle sebe - stejné podminky
Mondiale2.jpg
Poslední úprava: 29. lis 2011 07:46 od Dany.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Emilka, HonzaPM, JitkaU2, jaja99, JaninkaH, Evka

Podnože, řízkování a množení růží 17. pro 2014 20:18 #293282

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Zdravím,
mám dotaz pro zkušené:

Známá mi nabídla (nehodí se jí a spěchá to) 3x sazenici Gertrude Jekyll, ale na "páváku". Květa mne už upozornila, že pro vlhké podmínky je lepší laxa.
Jelikož bych tuto růži sázela k naší milé paní sousedce, taková naše adoptovaná "třetí babička" co má ráda tento typ květů, hodně mi záleží na tom, aby prospívala, navíc by byla u vchodu na zahradu, kde má lavičku a je to tedy hodně na očích (Navíc jsem jí tam teď vykopala rozvalenou prastarou tůji a stejně musím vymyslet jak to místo hezky zaplácnout něčím alespoň 150cm vysokým).
Máte někdo zkušenost s touto růží a její ochotou vytvářet vlastní kořeny při zasazení (jak moc?) hluboko? Místo zasazení je od nás dalších 50m dál od vody, je tedy o malý fous sušší, navíc by měla slunce v podstatě od 10. hodiny do večera.

Pokud je výhled, že by tahle podnož zlobila, raději seženu jinou.
Děkuji.
Moderátoři: Eva L., Květa