Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Podnože, řízkování a množení růží

Podnože, řízkování a množení růží 25. říj 2011 06:32 #270912

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22571
PA240144.JPG

Včera jsem střihla až u země šílenou růži . poraďte mám ji vykopat nebo někdo víte co je zač a nechat ji? má obrovské šípky a velmi silné prýty . nejde ani natvarovat na oblouk .pro srovnání dvoukoruna.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Podnože, řízkování a množení růží 25. říj 2011 08:54 #270923

• Kaja
  • Platinum Boarder
Marto, Amazonko - není to teda nakonec ta Pink Robusta?

Podnože, řízkování a množení růží 25. říj 2011 09:04 #270924

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
No, teoreticky by mohla. Já jsem jí viděla jen zdálky v plném květu, takže neodhadnu prýty a neviděla jsem šípky. To by mohla Marta :)
Každopádně, je to eviděntně vitální, dlouhokvetoucí růže (ta tvoje), já bych jí nechala žít, pokud se vejde, ať je to co je to.
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Podnože, řízkování a množení růží 25. říj 2011 14:02 #270935

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Zajímavý dotaz Filipky jaksi vyvanul bez povšimnutí. Ne že bych se považovala za experta na množení růží. V této oblasti mám nulové zkušenosti. Spíš se pokusím o úvahu. B)
Růže se očkují na speciální podnože zřejmě proto, že podnož vytvoří mohutnější kořenový systém, než řízkovanec. Ještě se uvádějí další důvody - větší vitalita očkovanců, lepší mrazuvzdornost a co já vím co ještě. Něco se prý v praxi potvrdilo, něco ne. Ještě je tu otázka ochoty srůstání očka s řízkovancem jako podnoží. Zatím jsem nezjistila, že by někdo podniknul podobný experiment. Především to je asi zdlouhavé - nejdřív vypěstovat řízkovance do patřičné velikosti ( odhaduji 2 - 3 roky) a po očkování ještě čekat další rok na výsledek. :dry:
Kdybych se rozhodla, že si naočkuji pár růží, tak bych asi šla žebrat třeba k Pelcům (nebo do jiné školky) aby mi prodali těch pár podnoží.
Možná tu blábolím nesmysly a budu ráda, když se někdo zkušený a znalý věci vyjádří. :)

Filipko, ale nenech se odradit, když máš do toho chuť tak to zkus. Třeba budeš mít zásluhu na objevení nové metody. :)

Podnože, řízkování a množení růží 25. říj 2011 14:41 #270936

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Evo, předloni jsem dolovala jednu čajovku, která byla před 5ti lety sázená jako řízek. Kořeny měla úplně stejné, jako očkovanci (mohutné, dlouhé, jen tedy asi ne dostatečně mrazuvzdorné, páč jí zima dostala komplet).

Takže koneckonců, proč ne, se zakládáním zahrady si založit pár řízků extra marzuvzdorných růží, a po roce/dvou je zkusit naočkovat.

Podnože, řízkování a množení růží 25. říj 2011 16:22 #270942

• Eva L.
  • Moderator
Amazonko, máš stoprocentní pravdu. Já sice moc neřízkuju, protože mě první neúspěchy odradily a nemám dost trpělivosti to zkoušet opakovaně. Přesto mám jeden vydařený řízkovanec - dvouletou Astronomii. Se svou o rok starší "matkou" si v ničem nezadá, perfektně roste, je zdravá a předpokládám, že příští rok ji dožene i velikostí. Tím nechci podceňovat vliv podnože, ale asi tak významný, jak se tvrdí, nebude. Spíš jde o to, že řízky některých kultivarů (hlavně čajohybridů ) moc ochotně nekoření, nehledě na to, že z komerčních důvodů by bylo množení řízky ve školkách holý nesmysl.
A ještě jeden postřeh z posledních dnů. Vyrývala jsem pětiletý keř Lavender Dream, keřík od pohledu jemný, ale to co měl pod zemí mě šokovalo. Kořen jako ruka, nepřeháním. Zajímalo by mě, jestli i řízkovanec může vytvořit tak tlustý kořen.
Poslední úprava: 25. říj 2011 16:33 od Eva L..

Podnože, řízkování a množení růží 25. říj 2011 16:35 #270943

• Kaja
  • Platinum Boarder
taky mám řízkovance - ve svých začátcích jsem jinak nesadila . dnes jsem vytahovala dvě růže - - řízkovaný Die Welt starý asi pět let. měl krásné kořeny . podařilo se mi jej vyrýt s balem - tak si ho odnesla sousedka .druhá - ta velká potvora měla asi tři roky a nakonec jsem ji taky vydolovala. už je nasazená na kraji u lesa . kořeny měla děsné--buď se chytí nebo odejde . uvidím narok .tam může vegetit - a mít i ty šípky..ta byla ale ze zahradnictví- peň byl jak chlapská ruka - to jsem ještě neviděla . taky jsem z toho fyzicky odrovnaná.
Poslední úprava: 25. říj 2011 16:38 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: ROMANA

Podnože, řízkování a množení růží 25. říj 2011 16:57 #270944

• Eva L.
  • Moderator
No jo, Kájo, jenže ty nejsi typický případ. To se ti to řízkuje, když tě růže milujou. :laugh: Tobě by zakořenila i násada od lopaty :woohoo:

A jen tak pro zajímavost - jaké měla kořeny Die Welt ? Spíš tenší a husté (když šla ven i s balem), nebo tlusté a dlouhé ?
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Podnože, řízkování a množení růží 25. říj 2011 17:10 #270947

• Kaja
  • Platinum Boarder
tak akorát a hezky s balem dokulata - nechtěla jsem otřepávat hlínu , ale tlusté moc nebyly - taky tam bylo dost i jemných - což je asi dobře. - jinak s tím mým pěstováním to nebude tak horké . něčemu se daří , ale některé řízkovance jsem už likvidovala před 14 dny - měla jsem to takové pahýly - byla tam Helenka - tu mám asi 4x a taky nějaké bílé .protože potřebuji místo , tak musely jít ven . vyměním hlínu - koupila jsem speciální na růže . ale budu ji míchat - zdá se mi moc lehká .. aještě -- dost dobře chytají angličanky . k několika jsem píchla jen tak řízek - dokonce bez flašky- a jsou zelené . akorát jestli se jich dožiju - tak mezi ně pak s tou sekačkou fakt nevjedu ..jinak moc neřízkuji - právě z těch důvodů.---:woohoo: :whistle:
Poslední úprava: 25. říj 2011 17:14 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Podnože, řízkování a množení růží 26. říj 2011 18:35 #271009

• Filipka
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 16
Evo, děkuji, že jsi se mne a mého dotazu tak ujala. Je to od tebe moc milé, tím spíše, když vidím, že se díky tomu opravdu podařilo získat pár názorů od ostatních. A také děkuji za tvoji úvahu na toto téma.

Máš pravdu, určitě by bylo pro začátečnické pokusy úplně nejlepší sehnat někde pár šípkových podnoží, ale to je právě ten problém.

Je skutečně těžké je získat, Google nenašel ani jednu školku, která by na internetu nabízela samotné šípkové podnože. Tak snad jedině u těch Pelců.....
Právě proto, že koupit podnože není " jen tak " mě tenkrát napadlo použít místo šípkových podnoží řízkovance z takových ušlechtilých kultivarů,které by ochotně zakořenili , a pak je naočkovat třeba nějakými "vzácnými" starými růžemi ze zahrádky, které bychom rádi omladili. Austin tenkrát nabízel jako pravokořenné jen Crocus Rose, Darcey Bussel a Gentle Hermione, ale třeba by to šlo i s jinými.

To by byl dobrý dotaz na Káju, které angličanky jsou podle ní ochotné tvořit vitální řízkovance a jak je to s jejich odolností vůči mrazu. :-)

Mám na zahradě mimo jiné jednu skvělou ,asi 6 let starou růži, od které jsem letos zkusila dát pod sklenici pár řízků. Její jméno přesně neznám, koupila jsem ji tenkrát v Hornbachu, a ztratila od ní jmenovku. Ale je to bud Laguna nebo Rosarium Uetersen, alespoň podle fotek . A tak by to třeba šlo i s nimi....
Celkově mi zkrátka ten způsob připadá ve výjimečných případech rychlejší, než si pěstovat vlastní šípkové podnože z malých vysemeněných rostlinek u šípkových růží .
A tak jsem chtěla znát názory ostatních....
Mám totiž na chalupě v Jižních Čechách na zahrádce pár růží, které sázela moje babička někdy před 35 lety. O ty růže se nikdo moc posledních 20 let (!!!) nestaral, babička bydlela s mojí matkou jinde , měla tam ještě jiné růže a protože to jsou čajohybridy a polyantky, tak mě osobně moc nezajímaly ( a na chalupu se jezdilo tak 1 až 2x za rok) - dokud jsem letos neobjevila jejich nesmírnou citovou hodnotu. Poté, co babička letos v 95 letech navždy odešla , bych totiž pro rodinu chtěla uchovat pokud možno vše, co měla kdysi ráda, vytvořit v rámci mého budoucího většího soukromého " rozária" ;-) , ještě její vlastní růžovou zahrádku , kde by byly jen takové růžičky,které se jí libily, které si kdysi sama vybrala .... Byla to velká milovnice růží a zahradničení celkově......

Proto bych chtěla co nejrychleji ty růže omladit, než by se jim nějaká zima mohla stát již osudnou. Vím, že Pelcovi nabízejí služby omlazení růžových keřů , ale chci si je zkusit omladit sama..... Vědět, že ty růže , co sázela kdysi dávno naše babička budou žít dál, protože je "zachráním". Vím, zní to naivně, ale prostě to chci zkusit, naučit se očkovat růže a mít nějaký zdroj dobrých podnoží. Chci totiž časem množit i historické růže, do kterých jsem beznadějně zamilovaná a které budou na mojí zahradě , jak velmi doufám, zastoupeny ve hojném počtu přesně podle citátu jedné filmové hrdinky : " Hodně? To ano. Dost? Nikdy!" :-)) Ta hrdinka sice mluvila o klenotech, ale pro i růže jsou vlastně takovými klenoty. :-)

Ale zpět k tématu. Samozřejmě mi to připadá svým způsobem i dost barbarské - zneužít takového ušlechtilého řízkovance jako pouhopouhé "medium" pro jiný kultivar. :) Ale na druhou stranu by z toho plynula třeba ta výhoda, že pokud by růže některou zimu třeba omrzla v místě očkování, tak by ještě mohla vyrazit z té podnože ta původní kráska a ta by se pak ještě mohla někam přesadit, třeba k nějaké kapličce,nebo někam do parku, na dětské hřiště, aby to tam ozdobila, když by pro ni už nebylo místo v zahradě . ;)

A také by to mohlo být výhodné pro někoho, kdo je z toho či jiného důvodu fanouškem neustálého přesazování růží. ;-) Podnože ze šípkové růže tvoří předlouhý a silný kůlový kořen, díky kterému je často problém přesazovat starší růže. Je fyzicky dost obtížné jej vydolovat ze země a pokud se poškodí , tak může růži trvat i pár let, než se z toho vzpamatuje. Pokud se vůbec vzpamatuje. A ten kořen ušlechtilých růží by měl být rozkladitější a spíše širší než hluboký.
Mimochodem, četla jsem, že kvůli tomu kůlovému kořenu jsou i do nižších nádob na terasu nejlepší právě pravokořenné růže , a to je také jeden z důvodů, proč mě toto téma zajímá . Růže v nádobách na terase se mi velmi líbí a právě si tvořím seznam druhů, které by se jinak svými vlastnostmi do nádob hodily. A tak bych pro ně potřebovala do budoucna odolné a nepříliš hluboko kořenící podnože.

Takže to je zatím ode mě vše. Ještě jednou děkuji Evě za to, že iniciovala výměnu názorů a děkuji i těm , kteří k tématu přispěli.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, Dita
Moderátoři: Eva L., Květa