Evo, děkuji, že jsi se mne a mého dotazu tak ujala. Je to od tebe moc milé, tím spíše, když vidím, že se díky tomu opravdu podařilo získat pár názorů od ostatních. A také děkuji za tvoji úvahu na toto téma.
Máš pravdu, určitě by bylo pro začátečnické pokusy úplně nejlepší sehnat někde pár šípkových podnoží, ale to je právě ten problém.
Je skutečně těžké je získat, Google nenašel ani jednu školku, která by na internetu nabízela samotné šípkové podnože. Tak snad jedině u těch Pelců.....
Právě proto, že koupit podnože není " jen tak " mě tenkrát napadlo použít místo šípkových podnoží řízkovance z takových ušlechtilých kultivarů,které by ochotně zakořenili , a pak je naočkovat třeba nějakými "vzácnými" starými růžemi ze zahrádky, které bychom rádi omladili. Austin tenkrát nabízel jako pravokořenné jen Crocus Rose, Darcey Bussel a Gentle Hermione, ale třeba by to šlo i s jinými.
To by byl dobrý dotaz na Káju, které angličanky jsou podle ní ochotné tvořit vitální řízkovance a jak je to s jejich odolností vůči mrazu.
Mám na zahradě mimo jiné jednu skvělou ,asi 6 let starou růži, od které jsem letos zkusila dát pod sklenici pár řízků. Její jméno přesně neznám, koupila jsem ji tenkrát v Hornbachu, a ztratila od ní jmenovku. Ale je to bud Laguna nebo Rosarium Uetersen, alespoň podle fotek . A tak by to třeba šlo i s nimi....
Celkově mi zkrátka ten způsob připadá ve výjimečných případech rychlejší, než si pěstovat vlastní šípkové podnože z malých vysemeněných rostlinek u šípkových růží .
A tak jsem chtěla znát názory ostatních....
Mám totiž na chalupě v Jižních Čechách na zahrádce pár růží, které sázela moje babička někdy před 35 lety. O ty růže se nikdo moc posledních 20 let (!!!) nestaral, babička bydlela s mojí matkou jinde , měla tam ještě jiné růže a protože to jsou čajohybridy a polyantky, tak mě osobně moc nezajímaly ( a na chalupu se jezdilo tak 1 až 2x za rok) - dokud jsem letos neobjevila jejich nesmírnou citovou hodnotu. Poté, co babička letos v 95 letech navždy odešla , bych totiž pro rodinu chtěla uchovat pokud možno vše, co měla kdysi ráda, vytvořit v rámci mého budoucího většího soukromého " rozária"
, ještě její vlastní růžovou zahrádku , kde by byly jen takové růžičky,které se jí libily, které si kdysi sama vybrala .... Byla to velká milovnice růží a zahradničení celkově......
Proto bych chtěla co nejrychleji ty růže omladit, než by se jim nějaká zima mohla stát již osudnou. Vím, že Pelcovi nabízejí služby omlazení růžových keřů , ale chci si je zkusit omladit sama..... Vědět, že ty růže , co sázela kdysi dávno naše babička budou žít dál, protože je "zachráním". Vím, zní to naivně, ale prostě to chci zkusit, naučit se očkovat růže a mít nějaký zdroj dobrých podnoží. Chci totiž časem množit i historické růže, do kterých jsem beznadějně zamilovaná a které budou na mojí zahradě , jak velmi doufám, zastoupeny ve hojném počtu přesně podle citátu jedné filmové hrdinky : " Hodně? To ano. Dost? Nikdy!"
) Ta hrdinka sice mluvila o klenotech, ale pro i růže jsou vlastně takovými klenoty.
Ale zpět k tématu. Samozřejmě mi to připadá svým způsobem i dost barbarské - zneužít takového ušlechtilého řízkovance jako pouhopouhé "medium" pro jiný kultivar.
Ale na druhou stranu by z toho plynula třeba ta výhoda, že pokud by růže některou zimu třeba omrzla v místě očkování, tak by ještě mohla vyrazit z té podnože ta původní kráska a ta by se pak ještě mohla někam přesadit, třeba k nějaké kapličce,nebo někam do parku, na dětské hřiště, aby to tam ozdobila, když by pro ni už nebylo místo v zahradě .
A také by to mohlo být výhodné pro někoho, kdo je z toho či jiného důvodu fanouškem neustálého přesazování růží.
Podnože ze šípkové růže tvoří předlouhý a silný kůlový kořen, díky kterému je často problém přesazovat starší růže. Je fyzicky dost obtížné jej vydolovat ze země a pokud se poškodí , tak může růži trvat i pár let, než se z toho vzpamatuje. Pokud se vůbec vzpamatuje. A ten kořen ušlechtilých růží by měl být rozkladitější a spíše širší než hluboký.
Mimochodem, četla jsem, že kvůli tomu kůlovému kořenu jsou i do nižších nádob na terasu nejlepší právě pravokořenné růže , a to je také jeden z důvodů, proč mě toto téma zajímá . Růže v nádobách na terase se mi velmi líbí a právě si tvořím seznam druhů, které by se jinak svými vlastnostmi do nádob hodily. A tak bych pro ně potřebovala do budoucna odolné a nepříliš hluboko kořenící podnože.
Takže to je zatím ode mě vše. Ještě jednou děkuji Evě za to, že iniciovala výměnu názorů a děkuji i těm , kteří k tématu přispěli.