Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Pokrmy, nápoje a pochoutky z růží a šípků

Re:Pokrmy, nápoje a pochoutky z růží a šípků 22. bře 2010 15:21 #4461

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
To je dobrý nápad, určitě vyzkouším
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Pokrmy, nápoje a pochoutky z růží a šípků 22. bře 2010 17:30 #4462

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Kuchyňskou úpravu růží zmiňuje i tahle kniha, překlad je dělaný a doplněný V. Větvičkou.
Bowle, čaj, kompot, likéry, olej, salát... - u "jedlých" růží je symbol zkříženého příboru.

lexikon_r_______.jpg

Re:Pokrmy, nápoje a pochoutky z růží a šípků 11. dub 2010 10:58 #5194

• venca
Plodové růže

Někdy se plodové růže zařazují společně se skupinou botanických druhů. Vedle krásných plodů nelze však opomenout také nádheru jejich květů.

Mnoho z nich se používá jak v okrasném sadovnictví, tak v ovocnářství. Šípky těchto růží mají vysoký obsah vitaminu C (až 1 800 mg% u růže alpské, tj. 1 800 mg ve 100 gramech čerstvé dužniny plodů). Vitamin C má výrazné antioxidační účinky a v šípcích je v poměrně stabilní formě, takže krátkodobým varem dochází jen k malým ztrátám tohoto vitaminu.

Rosa villosa, syn. R. pomifera (růže měkká, růže dužnoplodá) KARPATIA - hustě zavětvený keř plodové růže 1,5 až 2 m vysoký s květy příjemně vonícími po jablcích. Plody se zpracovávají na marmeládu, suší se na čaje apod.

http://www.novinky.cz/bydleni/zahrada/174653-ruze-provoni-zahradu-a-vynikaji-mnohotvarnosti.html

Re:Pokrmy, nápoje a pochoutky z růží a šípků 20. pro 2010 09:42 #239435

• jaja99
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 861
dresla wrote:
U Němců jsem četla povídání Wernera Rufa, které odkazovalo k jejich serii rugos "Wild..."
Starý pan Ruf miluje šípkovou marmeládu, žena mu ji vaří, ale musí si šípky vypeckovat. On odpad zasel a vzešlo 1200 semenáčků:woohoo: .
Z těch vybrali nejlepších 50, které zasadili kolem koňského výběhu a z těch opět 12 nejlepších pojmenovali. Tady jsou: www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=7.22106&tab=21

Jestli můžu, s tou zavařeninou .-), je skvělá dělala jsem ji jedinkrát před pár lety, dva dny jsem odstraňovala jadérka, a udělala dvě lahvičky (od přesnídávky) zavařeniny. Kdybych ji měla prodávat museli by mi ji vyvážit zlatem:woohoo: . Na nasetí semen jsem neměla nejmenší pomyšlení. Obdivuju jejich počínání palecnahoru;)

Re:Pokrmy, nápoje a pochoutky z růží a šípků 20. pro 2010 11:37 #239465

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
:laugh: :laugh:
Jájo, přesně, cérka letos zkoušela, obírala na mezi caninu, pak to 3 dny čistila a výsledek je 3 minilahvičky. A ještě váhala, jestli má nakonec scedit dužinu, nechala ji tam a říká, že je moc tvrdá a vadí.
Ale u Rufů určitě (i podle vzrostlých semenáčů) vaří z rugos. Chtělo by to k tomuhle účelu vysadit nějakou dužnoplodou, aby měla víc masíčka.

Re:Pokrmy, nápoje a pochoutky z růží a šípků 20. pro 2010 12:18 #239471

• jaja99
  • Platinum Boarder
Vařila jsem z rugoz, mám jich hodně, ještě jsem to cedila od slupek (neměla jsem ponorák, tím by to asi šlo mixnout, ale ty ztráty, leda pak mixer olízat :P) máš pravdu, kdyby to platili zlatem tak by to ušlo. U Rufů mají asi lepší rugozy. Taky se musí vystihnout moment zralosti, aby to nebylo moc měkké......)

Re:Pokrmy, nápoje a pochoutky z růží a šípků 20. pro 2010 13:45 #239484

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
To jste mi připomněly, že tu kdysi byl v obchodech ke koupení šípkový protlak - byl dost řídký a pro mne to byla úžasná dobrota. Byla to plechovka, v jaké se tehdy podávaly třeba přesnídávky...taková placatější než byly džusy. Nemáte někdo recept, že bychom zase oprášily vlákénko s recepty? na jaře jdu do rugoz :-)

Re:Pokrmy, nápoje a pochoutky z růží a šípků 20. pro 2010 13:50 #239487

• jaja99
  • Platinum Boarder
Pamatuju si ten protlak taky :-), že já letos neotrhala šípky ony tak pěkně dozrály v tom dlouhém podzimu.....

Re:Pokrmy, nápoje a pochoutky z růží a šípků 20. pro 2010 21:54 #239523

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Přidám zkušenost s šípkovou marmeládou. V rumunském Banátu jsme u hospodyňky co nás ubytovala viděli připravený obrovský bramborový pytel plný šípků připravených na zpracování. Hroutila jsem se při představě, že to bude čistit, ale ujistila mne, že na to mají fígl. Šípky rozvaří vcelku a pak je propasíruje, takže pecičky a chloupky se oddělí a snadno prý získá čistou marmošku. No, nezkoušela jsem, ale kuchařka byla úúúžasná, takže jí věřím.
Následující uživatel poděkoval: Kirsten

Re: Pokrmy, nápoje a pochoutky z růží a šípků 12. srp 2012 12:23 #282399

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Oprašuji další zajímavé téma..... a se skřípěním zubů si musím postesknout, že mi náhle a zcela ve Starých odrůdách vyprodali Karpatii - růži dužnoplodou, na kterou jsem si dělala zálusk, že s ní obeženu celou budoucí zeleninovou zahrádku a budu pak vyrábět jednu šípkovou marmeládu za druhou :evil:

Tedy váhat s objednávkou růží se opravdu nevyplácí. Kam se člověk podívá, vyprodáno. No alespoň bude kolkolem dookola i vůkol růžověji. ;)
Kirsten
Moderátoři: Eva L., Květa