Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Pokrmy, nápoje a pochoutky z růží a šípků

Pokrmy, nápoje a pochoutky z růží a šípků 25. srp 2015 21:18 #299903

• Lucie
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 149
Není zač, voda slavila naposledy úspěch tento víkend, návštěva z ní byla naprosto paf :-)

Podle chuti klidně přidej i cukr, když dělám speciální 'várku' jen pro muže, sladím trochu víc. Neuzavírám, dávám do skleněného džbánku, zatím se mi povedlo nemít v lednici nic, čím by voda načichla, v těch vedrech jsem přidávala i led a také to bylo fajn. Do dvou dnů je vždycky vypitá a dělám novou, Mary Rose je naštěstí dost schopná růžička, takže dostatek květů je pořád :-)

Jinak z Austinek jsem zkoušela i Winchester Cathedral, Redouté, Barbaru Austin, ale MR je ve výsledné chuti růžové vody rozhodně předčí. Tenhle víkend udělám vodu čistě z Englantyne, tak pak uvidím, která je lepší. Když jsem dělala vodu jen z Gartenträume, byla už až trochu moc voňavá, takže určitě ji doporučuju míchat s MR, nebo jen čistá MR úplně stačí.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Pokrmy, nápoje a pochoutky z růží a šípků 03. zář 2015 10:06 #300239

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Lucie, tak jak dopadla voda z ´Eglantyne´?

Zkusil jsem dle tvého receptu. Cukr třtinový momentálně nemám, ale narovinu - nevím, jestli bych ho tam dal.
Do té zmrzliny, kam jsem ho dával, mi přišel takový... zatuchlý. Nevím, no. Je fakt, že na to myslím, takže
seto může v následujících létech vyzkoušet. :cheer:

Vzal jsem 1x The Generous Gardener (mňam), 1x Gertrude Jekyll, 1x Redouté, 1x Royal Jubilee
a k tomu přihodil (aby se neřeklo) trochu Lochinvar (asi tři malé kvítky) a tři malé kvítky Stanwell Rerpetual.
Dva litry vody a 4 lžíce cukru.

Výsledná voda byla docela silná, jsem to přecpal. :laugh:
Stačily by tak ty 4 velké květy, možná pět - pro mne.
A lžíce cukru raději ty tři, cos psala. Méně je více. Alespoň v těch tropech.
Zajímavé je, že plátky vydržely ve džbánu v lednici svěží i několik dnů (týden) - dělal jsem pokusy.
I když možná za to může ten dvounásobek cukru...
Voda je pitelná (orůžená) už po 12 hodinách, po dvou dnech už je silná. Nekazí se.
Ještě bych na kraj sklenice dal limetku a bylo by to preciz. Díky za recepis.

P1910162.jpg

P1910171.jpg

P1910179.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., JitkaU2, sany, Lucie

Pokrmy, nápoje a pochoutky z růží a šípků 03. zář 2015 11:00 #300243

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
Díky za inspiraci, přátelé, tak jsem se dnes taky do růžové vody pustila -
2x Colette, 1x Munstead, 1x Shakespeare. a co třeba ještě pár kapek citrónu do ní? no zítra uvidím...jé :woohoo: já se snad nedočkáááám :silly:
Poslední úprava: 03. zář 2015 11:01 od JitkaU2.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, Lucie

Pokrmy, nápoje a pochoutky z růží a šípků 03. zář 2015 13:42 #300245

• Lucie
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 149
Není vůbec zač, mám radost, že růžovka jede :-) Wood a Šejkspír, no to bude ňamka ;)

Jsou jídla/pití, kam třtinový nedávám, přesně jak píšeš, chuť spíš pokazí a kde je rozhodně lepší krupice/krystal - viz třeba dort Pavlova, ten jsem zkusila se třtinovým a nic moc :unsure: Do mojita a do růžovky ale dávám jen tmavý cukřík, je tam lepší. Do zmrzlin bych asi taky třtinový nedávala.

Já teď taky dělám pokus, sklenice růžové vody drží v lednici už druhý týden a to bez přidání citronu, asi to konzervuje ten cukr, nekazí se. Pít to teda už nebudu, ale pro zkoušku trvanlivosti dobrý. Eglantyne byla taky moooooooooooooc dobrá, nevím, která je lepší :woohoo: Ono asi hodně záleží na osobní chuti a vůni, každému chutná a voní něco jiného. Ona i každá růže voní v různých podmínkách jinak. Hodně mě překvapit Winchester Cathedral, v Líbeznici jsem ho očuchávala v kontejneru, TOP smraďoch, říkala jsem si, jak je to možné a že kdybych ho napřed načuchala právě tam, než jsem ho vysadila doma, tak bych ho do záhonu v životě nedala. Můj je na jílu a v polostínu a ačkoli je o dost myrhovější, než třeba Mary Rose, není ta vůně nepříjemná.

Pokrmy, nápoje a pochoutky z růží a šípků 03. zář 2015 14:18 #300248

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Lucie, je to tak. Ta snesitelnost "myrhy" se dost mění. Já ji mám moc rád ve ´Wollerton Old Hall´
nebo u ´Dames de Chénonceau´. V chladných dnech je myrha příjemná, milá.

Díky té vodě se rozdíly v jednotlivých vůních růží dají vnímat ještě intenzivněji.
Třeba ta Stanwell Perpetual je už hodně dámská, na mne, Gertrude Jekyll je zase spíš na olej nebo parfém,
na pití je vynikající ten Šejkspír nebo The Generous Gardener.
Ještě chci zkusit ovocnou vodu (Golden Celebration, Jude the Obscure, Summer Song aj.).
I v tomhle má ten Austin obrovskou výhodu - jiní šlechtitelé se tak obsáhlými vůněmi prostě pyšnit nemohou.

Jitko, ten citron bych dal až druhý ten, po vylouhování a slití. Uvidíš.
Pokud jsi dala už teď - dej vědět, jak to dopadlo a zda to mělo nějaký vliv, díky.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Lucie

Pokrmy, nápoje a pochoutky z růží a šípků 03. zář 2015 14:29 #300249

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
Tak mě teď manža pobavil - přišel, viděl džbánek s růžovými plátky, vyvali oči -a prý - šmarja co to tu je? Slavnostně jsem mu to vysvětlila, - růžová voda, osvěžující nápoj z růží atd....a on na to "A to je jako ňáký léčivý nebo že ze mě pak bude růžař???? :laugh: :laugh: :laugh:
jj nápoj lásky k růžím :kiss:
Následující uživatel poděkoval: Jana V., HonzaPM, mišpule, Lukáš, Kamcule1, Lucie

Pokrmy, nápoje a pochoutky z růží a šípků 03. zář 2015 14:30 #300250

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Chudák. :laugh:
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2

Pokrmy, nápoje a pochoutky z růží a šípků 06. zář 2015 18:31 #300423

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
Tak jdu ohlásit, že ta růžová voda byla opravdu výborná. Pár kapek citronu jsem v ní nakonec nijak necítila -asi ho bylo málo. Každopádně super recept a chutnala i chlapům :) vynikající!
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, Ajka, Lucie

Pokrmy, nápoje a pochoutky z růží a šípků 07. zář 2015 11:20 #300464

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3929
Také jsem vyzkoušela "růžovku" a musím napsat, výborná. Citron jsem neměla, ale v lednici mám pro horké dny připravenou vymačkanou citronovou šťávu,(kterou dávám do tvořítek na led) a tu jsem použila. Chválím a děkuji za osvěžující receptík. :)
Následující uživatel poděkoval: Lucie

Pokrmy, nápoje a pochoutky z růží a šípků 07. zář 2015 11:26 #300465

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Jitko, díky. Netrpělivě jsem očekával tvé poznatky, zdali nápoj lásky č. 10 zafungoval.

Já udělal tři pokusné vody najednou. Jednu z ´The Poet´s Wife´, druhou z ´Royal Jubilee´
a třetí za dvou ks ´Thomas á Becket´ a dvou menších květů ´Gertrude Jekyll´.
Dobré byly všechny, ovšem ta poslední, ta byla nejlepší o parník. Vynikající kombinace.
Návštěvy ofšem vyžahly fše.
P1920110.jpg

P1920117.jpg

P1920125.jpg
Následující uživatel poděkoval: mišpule, Ajka, Lucie
Moderátoři: Eva L., Květa