ještě mi to nedá, abych sem nezkopírovala tenhle recept - sama jsem o něm v létě uvažovala, ale těch růží jsem měla pořád nějak málo, snad se na mne nebude autorka paní Jolana zlobit. Ale třeba zdejším růžařkám udělá radost
) (je z
www.labuznik.com)
Dzem z ruzi pre pravych labuznikov
Ingredience:
8 salok okvetnych listkov ruzi, alebo kvety citronovniku alebo pomarancovniku
1 kg cukru
1/2 salky citronovej stavy
2 salky vody
Příprava:
Pouzivame len okvetie-zelene listky a stredy ruzi a kvetov nie.
Okvetne listky ruzi oplachneme a nechame dobre okapat. Listky narezeme na podlhovaste pasiky( asi 5mm siroke), zalejeme vodou a stavou z 1 citrona a nechame az sa voda zafarbi, obcas premiesame. Scedime a 1 a pol az dve salky scedenej vody z ruzi a cukor dame na ohen a varime asi 15 az 20 minut za miesania do zhustnutia. Stiahneme z plamena, pridame okvetne listky, premiesame, vratime na ohen a povarime asi 5 az 10 minut( varime do zhustnutia a farby- farba vinova az bordo)), pridame 1/2 salky citronovej stavy a chvilku povarime do spravnej konzistencie a farby. Dzem ma mat krasnu cervenu vinovu az bordo farbu.
Lahodny, jemny, vonavy, chuti a krasne vyzera aj ako ozdoba na rozne dezerty, mucniky, torticky a pod. Je to delikatna specialitka a pomerne draha ak chcete kupit.
Dobru chut.
Původní kuchyní tohoto receptu je Jordánsko
Autorem receptu je jolana