Odkaz na zmrzlinu z růží :
www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/dorty-...t-a-zmrzlina-z-ruzi/
Nákupní seznam
:
okvětní plátky růží 125 g
med 1 lžíce
cukr krupice 40 g
voda 25 ml
sůl špetka
smetana ke šlehání 125 ml
mléko 100 ml
žloutky 2 ks
Na zmrzlinu jsou vhodné plátky planých, silně vonných růží. Dají se použít i zahradní růže. Ze zahradních růží jsou vhodné např. stolístky ("babiččina stolistá růže"), bourbonky či anglické růže. Nepoužívejte růže koupené v květinářství, jsou ošetřované řadou látek bránících napadení chorobami a pouhé omytí tyto látky neodstraní.
Plátky růží buď otrháme (pak je ale vhodné odkrojit tuhou bílou část okvětních plátků, protože ta může být nahořklá), nebo ještě lépe ostříháme rovnou bez tuhých vnitřních částí.
Okvětní plátky růží hrubě nakrájíme a smícháme s medem, solí a třetinou cukru (med se ze začátku bude lepit na jednom místě, ale postupně budou růže pouštět vodu a med se rozpustí). Necháme takto uležet alespoň 5 hodin, lépe do druhého dne.
Druhý den se pustíme do výroby zmrzliny.
Smetanu smícháme s mlékem a zahříváme, až se začne vařit, vaříme 1 minutu. Zatím žloutky vyšleháme se zbylým cukrem do pěny. Za stálého šlehání pomaličku přes žloutky přelijeme jednu naběračku svařeného mléka se smetanou. Nepřestáváme šlehat a přiléváme pomaličku i zbytek svařené smetany. Žloutky se při tomto postupu nesrazí.
Do hladké hmoty vmícháme růžové plátky i s vodou, kterou pustily. Směs vrátíme na sporák a za stálého šlehání metličkou přivedeme k varu a provaříme 3 minuty - směs poněkud zhoustne. Necháme zcela vychladnout, nalijeme do zmrzlinovače a počkáme, až zmrzlina zhoustne. Můžeme ji rovnou sníst, nebo naplnit do krabičky a uložit do mrazáku.