Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Pokrmy, nápoje a pochoutky z růží a šípků

Pokrmy, nápoje a pochoutky z růží a šípků 07. zář 2015 11:44 #300467

  • mišpule
  • Avatar uživatele mišpule
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Příspěvky: 3248
  • Obdržená poděkování 6303
  • Karma: 49
Se mi líbí,jak plýtváte růžemi a já se tu dojímám nad jednotlivými květy :P Ale až rozkvete Cybell,možná též zkusím,má 2m šlahouny s chumly poupat.
Poslední úprava: 07. zář 2015 11:44 od mišpule.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Lucie

Pokrmy, nápoje a pochoutky z růží a šípků 07. zář 2015 14:35 #300480

  • Lucie
  • Avatar uživatele Lucie
  • OFFLINE
  • Expert Boarder
  • Příspěvky: 81
  • Obdržená poděkování 149
  • Karma: 0
Ano ano, plýtváme :P , je to fakt dobrota!

Vyzkoušen další recept - Cukrové růžové plátky
Ušmikla jsem voňavky - 3 ks Mary Rose a 2 ks Gartenträume, opatrně otrhala lístky a kombinovala tyto dva recepty: toriavey.com/toris-kitchen/2013/07/the-o...d-way-sugared-roses/ www.wikihow.com/Make-Frosted-Rose-Petals. Nakonec to byla taková piplačka, že jsem vytvořila postup raději vlastní. Do mističky nalila pasterované bílky (stačil jeden), žádný štětec - jako v originál receptu, ale plátky jsem brala do ruky a namáčela celé přímo v bílku, nechala trochu okapat, chce to opravdu toho bílku jen trošku, protože jak zůstane na plátku víc bílku, tak se pak špatně cukruje. Když jich bylo namočených a lehce oschlých tak 20 - 30 ks, pocukrovala jsem je všechny najednou přes sítko moučkovým cukrem z jedné strany, pak je otočila a cukrovala i z druhé a nechala přes noc zaschnout. Vyplatí se opravdu máčet jen velké hezké plátky, ty malé nemají šanci cukr a bílek udržet a trhají se. Pokud pocukrujete jen z jedné strany, není to ono, lístek se trhá také, vyplatí se cukrovat opravdu oboustranně.
Chuť - jako v růžové vodě - zůstane pěkně "zamčená" tím cukrem v plátku, moc dobré. Použiju třeba jako tady na růžové cupies. laurenconrad.com/blog/2015/03/edible-obs...tal-cupcake-toppers/

Photo1321.jpg

Cukrové růžové plátky mix Mary Rose (tmavá) a Gartenträume (světlá)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., JitkaU2, mišpule, Jenik

Pokrmy, nápoje a pochoutky z růží a šípků 08. zář 2015 20:26 #300551

  • Luša
  • Avatar uživatele Luša
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Příspěvky: 326
  • Obdržená poděkování 746
  • Karma: 9
tak ste ma inšpirovali a musím to vyskúšať napr. so stanwell perpetual, ale čo sa týka mangela, obávam sa, že si do tej ružovej vody šupne hneď három deci vodky alebo iného ďasu. Keď mu dám čerstvý paradajkový pretlak, dá si hneď do toho vodku...vraj Krvavá mary :silly:
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Pokrmy, nápoje a pochoutky z růží a šípků 08. zář 2015 20:32 #300553

  • mišpule
  • Avatar uživatele mišpule
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Příspěvky: 3248
  • Obdržená poděkování 6303
  • Karma: 49
Lušo,naprosto ho chápu :laugh: .Mám rajčata ráda k masu,chlebu s máslem,ale pít rajčatovou šťávu jen tak,to bych asi dostala kopřivku ;)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Pokrmy, nápoje a pochoutky z růží a šípků 08. zář 2015 20:50 #300554

  • Jenik
  • Avatar uživatele Jenik
  • OFFLINE
  • Junior Boarder
  • Příspěvky: 21
  • Obdržená poděkování 64
  • Karma: 1
Lušo, víš, že něco ostřejšího do růžové vody není vůbec špatný nápad?
Podle mého to bude (nejen) tvému mangílkovi šmakovat.
Taková Růžovice je velice inovativní a osvěžující řešení.
(myslím, že z růží typu Golden Celebration, Crown Princess Margareta, Boscobel
nebo The Poet´s Wife by nebyla chutově zas až tak daleko od peach vodky)

Mišpul, než opěvovat květ na zahradě, není lepší ho vzít domů a mít s ním intimnější kontakt? :)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Pokrmy, nápoje a pochoutky z růží a šípků 08. zář 2015 20:53 #300555

  • Luša
  • Avatar uživatele Luša
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Příspěvky: 326
  • Obdržená poděkování 746
  • Karma: 9
Mišpul, to ja teda by som čerstvú šťavu vyzunkla hneď samotnú, preto sa na neho jedujem, že mi przní plody mojej práce alkaholom
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Pokrmy, nápoje a pochoutky z růží a šípků 08. zář 2015 21:16 #300557

  • mišpule
  • Avatar uživatele mišpule
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Příspěvky: 3248
  • Obdržená poděkování 6303
  • Karma: 49
Jeniku,já radši očuchávám na zahradě,doma se moc nezdržuju,teď už teda asi budu muset-tma,zima.A jsem lakomá,když mám někomu dát kytku,ajajaj,to se mi i kroutí palce u nohou,jen chryzantémy jsou vyjímka.Těch mám vždycky hodně :P
A dát si něčeho kapku,to není vůbec špatný nápad.jdu zalovit do sklepa,jestli tam není má oblíbená Tullamore.Dnes netopím,je tu chladno ;)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Pokrmy, nápoje a pochoutky z růží a šípků 09. zář 2015 05:23 #300568

  • Ajka
  • Avatar uživatele Ajka
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Příspěvky: 1423
  • Obdržená poděkování 3929
  • Karma: 67
Je vidět Mišpul, že víš co je kvalitní. Já whisky nemusím, ale irskou Tullamore pije při různých oslavách moje sestřenka a ano, musím říct, je to kvalita.
Já jsem si do růžovky dala trochu medu, taky dobrý. :)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Pokrmy, nápoje a pochoutky z růží a šípků 09. čen 2017 12:20 #318936

  • Jana V.
  • Avatar uživatele Jana V.
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Příspěvky: 4033
  • Obdržená poděkování 3506
  • Karma: 30
Odkaz na zmrzlinu z růží : www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/dorty-...t-a-zmrzlina-z-ruzi/
Nákupní seznam ;) :

okvětní plátky růží 125 g
med 1 lžíce
cukr krupice 40 g
voda 25 ml
sůl špetka
smetana ke šlehání 125 ml
mléko 100 ml
žloutky 2 ks
Na zmrzlinu jsou vhodné plátky planých, silně vonných růží. Dají se použít i zahradní růže. Ze zahradních růží jsou vhodné např. stolístky ("babiččina stolistá růže"), bourbonky či anglické růže. Nepoužívejte růže koupené v květinářství, jsou ošetřované řadou látek bránících napadení chorobami a pouhé omytí tyto látky neodstraní.
Plátky růží buď otrháme (pak je ale vhodné odkrojit tuhou bílou část okvětních plátků, protože ta může být nahořklá), nebo ještě lépe ostříháme rovnou bez tuhých vnitřních částí.
Okvětní plátky růží hrubě nakrájíme a smícháme s medem, solí a třetinou cukru (med se ze začátku bude lepit na jednom místě, ale postupně budou růže pouštět vodu a med se rozpustí). Necháme takto uležet alespoň 5 hodin, lépe do druhého dne.
Druhý den se pustíme do výroby zmrzliny.
Smetanu smícháme s mlékem a zahříváme, až se začne vařit, vaříme 1 minutu. Zatím žloutky vyšleháme se zbylým cukrem do pěny. Za stálého šlehání pomaličku přes žloutky přelijeme jednu naběračku svařeného mléka se smetanou. Nepřestáváme šlehat a přiléváme pomaličku i zbytek svařené smetany. Žloutky se při tomto postupu nesrazí.

Do hladké hmoty vmícháme růžové plátky i s vodou, kterou pustily. Směs vrátíme na sporák a za stálého šlehání metličkou přivedeme k varu a provaříme 3 minuty - směs poněkud zhoustne. Necháme zcela vychladnout, nalijeme do zmrzlinovače a počkáme, až zmrzlina zhoustne. Můžeme ji rovnou sníst, nebo naplnit do krabičky a uložit do mrazáku.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Jikra, bradhal

Pokrmy, nápoje a pochoutky z růží a šípků 09. čen 2017 12:22 #318937

  • Jana V.
  • Avatar uživatele Jana V.
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Příspěvky: 4033
  • Obdržená poděkování 3506
  • Karma: 30
Jeníku, zkoušel jsi někdy Lagunu? To je asi jediná růže, kterou bych mohla za tím účelem oškubat :unsure: ( a Ještě Alexander M.Kenzie)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Moderátoři: Eva L., Květa